placek szybki - 2000 przepisów (strona:66/134)

Pieczone pierożki z mięsem. 174

łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać kawałki schłodzonej margaryny, następnie pozostałe składniki na ciasto, mieszamy, następnie szybko zagnieść ciasto, uformować kulki włożyć w folię i do lodówki przynajmniej na godzinę, karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy(...)wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni

Kuchnia Beaty
Prawie zapomniana. 171

Jogurtowe placki ryżowe z morelą*;  miodem i borówkami  *z mąki ryżowej, z ubitym białkiem  Wiecie, że dzisiaj mijają 3lata? 3 lata od kiedy tu jestem. Ostatnio będąc w pracy (wczoraj xd) coś mi po głowie chodziło, coś mąciło, bo koniec lipca bo coś było, wracam do domu, w całym tym zamieszaniu jeszcze nawet mi się udało(...)sprawdzić i co? To jutro, no teraz to dzisiaj, kolejna rocznica. Szybko ten czas mija, nie myślałam, że tak długo tu zostanę i tak bardzo zwiążę się z tym miejscem, z waszymi blogami i wami samymi, że tylko po zdjęciu będę mogła rozpoznać, kogo to blog, że dziwnie mi będzie jak sama zniknę stąd na dłuższy czas

More food, love and dreams
Orzechowe z brzoskwiniami 165

mąki  2 żółtka 4 łyżki masła Blaszka tradycyjna duża  Wykonanie : Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto , podzielić na 2 części . Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia .  Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszek . Białka ubić ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier(...)Wszystko delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami . Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć

Sama słodycz i szczypta chili
Kruchy placek z jabłkami lub owocami 941

Kruchy placek z jabłkami, marmoladą, świeżymi owocami....z czym macie lub z czym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej  10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek  cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać(...)masłem i margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić je przykryte w chłodnym miejscu na 30 minut, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość 3/4 cm, ułożyć na prostokątnej blasze, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec na złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, posmarować masą jabłkową. Druga cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych

Apetyczna babeczka
Tarta z porzeczkami i truskawkami 138

krótko (pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do rozmieszania śmietany (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi) , a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno długo wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki(...)płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o średnicy większej, niż średnica formy na tartę. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć

Moja Delicja
Mioduszki 168

oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdabianie: - 10 czubatych łyżek cukru pudru - 4 łyżki gorącej wody - posypka Delecta maczek smak(...)maczek smak tutti frutti Cukier puder przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i wszystko dokładnie rozcieramy na wolnym ogniu.  Przygotowanym lukrem ozdabiamy w dowolny sposób ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo lukier szybko twardnieje. Można postawić lukier w naczyniu na podgrzewaczu, będzie miał cały czas odpowiednią konsystencję i będziemy mieli więcej czasu na lukrowanie i ozdabianie. Po nałożeniu

Kulinarne życie
Racuchy z truskawkami i nie tylko 222

Dzisiaj Was zapraszam w krainę mojego dzieciństwa. Te racuszki były swego czasu moimi ulubionymi słodkościami, wolałam je nawet od tabliczek pseudoczekolady. Dzisiaj wszystko się zmieniło, na

Gosia gotuje
Tort Wielkanocny - Napoleon! 149

masło. Na końcu dodać mąkę i wyrabiać ciasto na stolnicy. Ciasto podzielić na 4 jednakowe porcje i jedną mniejsza. (razem 5 placków) Rozwałkować i wyciąć 4 okrągłe placki o średnicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. A piaty kawałek rozwałkować - może być niedbale i upiec, ponieważ upieczona piąta cześć posłuży jako kruszonka na ciasto. Piec przez 15 minut(...)następnie zmiksować na gładką masę z 200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować w rondelku i połączyć z masą, gotować  do zgęstnienia ,często mieszając ponieważ masa się szybko przypala. Najlepiej użyć garnka o grubym dnie. Na końcu do masy dodać kostkę masła i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Gęstym kremem i konfiturą przekładać upieczone krążki

Radość kipiąca uśmiechem.
Pita z mąki pełnoziarnistej 414

blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte kule, następnie rozklepać je dłonią lub rozwałkować na grubość około pół centymetra. Placki zostawić na podsypanej mąką stolnicy lub ściereczce i rozgrzać piekarnik.   Pita podczas pieczenia pęcznieje, nadyma się jak mała poduszka. Para w środku ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale(...)zbliżyć się w kuchni do warunków wypiekania pity, piekarnik przez około 20-30 minut rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem, co podniesie temperaturę o kolejne 20⁰C i ułatwi szybkie i równomierne pieczenie. W piekarniku zostawiamy na najniższym jego piętrze blachę do pieczenia. Blacha również się rozgrzeje i pozwoli na uzyskanie ładnie napompowanych i chrupiących chlebków pita. Do już mocno

Karo in the Kitchen
Placuszki dyniowo- ziemniaczane 139

dzisiejszy obiad polecam pyszne placuszki z dynią i ziemniakami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Bardzo często je przygotowuję, bo są bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg miąższu z dyni, 4 ziemniaki, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz dynię obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do startych warzyw dodaję jajko(...)mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.  2. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki ziemniaczane Babci Zosi 147

Jakiś czas temu otrzymałam świetną paczuszkę od firmy  SYS  w ramach współpracy, na pierwszy rzut poszły placuszki ziemniaczane klasyczne, chciałabym się dziś z Wami podzielić opinią... placki ziemniaczane z torebki? pierwsza myśl pewnie nie będą nam smakować, no ale nic robimy .......-:) Tak jak w przepisie,  dodałam od siebie tylko jedno duże jajko od szczęśliwej kurki, posiekaną(...)wyraziście w smaku.   W składzie takich placuszków znajdują się : -suszone ziemniaki -skrobia ziemniaczana -suszona cebula -sól Wiec składniki naturalne, za to duży plus, przygotowuje się je łatwo i szybko. Jestem raczej wybrednym stworzeniem nie lubię gotowców, ciężko trafić w mój kulinarny gust, ale tymi placuszkami byłam mile zaskoczona,pachniało jak świeżo tartymi ziemniakami!  Są złociste i niczym

Wanilia i Kardamon
Budyniowy placek z truskawkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.50 193

U mnie znowu opóźnienie.Wirus dosięgnął także mnie więc wczorajszy dzień spędziłam w łóżku, w towarzystwie miski. Dzisiaj, jako że czuję się zdecydowanie lepiej założyłam nowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek kukurydziany. Cornbread. 179

dosłownie, bo nie mojej babci, ale raczej jakiejś grandma - babci z domku na prerii. Cornbread, który samowolnie nazwałem sobie plackiem, jest bardzo tradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było(...)teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek (trafiony!) jest całkiem moim pomysłem - na tyle odwagi mnie stać ;) PPS Używając do wypieków mąki i kaszki kukurydzianej należy zwrócić uwagę na ich świeżość - szybko ją tracą. Składniki: 100 g masła                                150 g cukru 250 ml mąki pszennej

zadanie-gotowanie
Ciasteczka klonowe 233

syropem klonowym. Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” z moimi małymi modyfikacjami. Wspaniałe kruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 żółtka ½ opakowania cukry waniliowego ½ szklanki syropu klonowego ½ szklanki cukru ¼ łyżeczki soli. Sposób wykonania: Cukry(...)żółtka, i syrop klonowy. Do utartej masy dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placki o grubości 5 mm a następnie foremkami wykrawać ciasteczka. Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z jeżynami 193

proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach. Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto: 300 g mąki krupczatki ( u mnie(...)żółtka Składniki na kruszonkę: 150 g maki krupczatki 75 g masła 90 g cukru pudru Dodatkowo: 500-1000 g jeżyn   2 łyżki bułki tartej   Wykonanie: zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180`C. Ostudź ciasto oprósz lekko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z jagodami 176

tego, że wybrałam się do lasu na jagody. A jak już miałam jagody to czas na pierogi ;-) Opłacało się. Wyszły pyszne i zniknęły bardzo szybko. Chyba za szybko. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!!   Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jagód, 5 łyżek cukru Wykonanie: Mąkę przesiewamy(...)Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Jagody mieszamy z cukrem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem

Passion of Cooking
Krokiety 177

Krokietami zajadałam się jeszcze na studiach, bo wystarczyło je tylko wyjąć z zamrażarki i usmażyć na patelni :) to takie szybkie danie dla studentów ;) dziś te swoje krokiety trochę urozmaicam o farsze, które nadają im ciekawszy smak. W mojej rodzinie wszyscy je lubimy, smakują nawet dzieciom, a super rozwiązaniem jest to, że można zrobić większą ilość i zamrozić, wtedy następny obiad(...)mamy z głowy.Składniki na ciasto:2 szklanki wody1 jajkoszczypta solimąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy

upichcic
Cynamonowe choinki 274

drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać).Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki.Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna(...)minut.Upieczone ciastka wystudzić na kratce.Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz z cukrem pudrem i barwnikiem na gęsty lukier (trwa to około 5 - 10 minut,  w zależności od siły miksera

Gospodyni Miejska

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję