placek szybki - 2000 przepisów (strona:59/134)

Pancakes Nigelli Lawson 207

Ohhh czemu ja nie znałam tego przepisu dużo wcześniej? Przepyszne pancakes! Mniam mniam. Mieszankę zrobiłam i trzymam ją w słoiku. Teraz, kiedy mam ochotę na placuszki

CookYourself
Placki z cukini z sosem czosnkowo-paprykowym 238

Cukinia , to moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest  na nią wiele prostych i szybkich

Gosia gotuje
Faworki 192

rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy. Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska zrobiłam nacięcie, przez które przełożyłam jeden koniec ciasta. Rozgrzałam olej do 180 stopni w frytkownicy i wrzucałam po trzy (szybko rosną i pokrywają się

NA MOIM TALERZU
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski i test patelni Ballarini 184

patelni granitowej Ballarini z linii Positano Granitium. Już drugi raz miałam przyjemność testować produkt tej firmy i się nie zawiodłam. O pierwszym teście możecie poczytać tutaj. Czy wiecie, że placki typu pancakesy można smażyc bez tłuszczu? Ja nie wiedziałam, dopóki nie użyłam patelni granitowej. Jestem nią po prostu zachwycona i polecam z czystym sumieniem. Powierzchnia patelni Granitium składa się(...)Positano Granitium wyczarowałam niebiańsko lekki omlet cesarski.Dwa słowa o samym omlecie. Kaiserschmarren, czyli omlet cesarski, wywodzi się z kuchni austryjackiej. W przeciwieństwie do skomplikowanej nazwy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, czy podwieczorek dla najmłodszych. To jedno z tych dań, które wizualnie nas nie zachwyci (jest trochę „poszarpany”), ale skradnie Wasze

Mia Cucina Sofieta
Sesyjny sos pleśniowy z serii It's sesja time! 153

przepisy. I zdjęcia. Szybkiej bezproblemowej prostej szamy. Idealnej zarówno na obiad,kolację jak i...śniadanie! Przecież to oczywiste,że na śniadanie można jeść zupę...a na kolację obiad. It's sesja time a w takim czasie wszystkie chwyty dozwolone-niczym w miłości i na wojnie! Sos. Idealny do szparagów,ziemniaków,frytek,placków... Składniki: ser pleśniowy camembert 2-3łyżki mleka

Fiolka w kuchni
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 192

Formujemy pączki - najpierw płaskie placki, na środek których wykładamy nadzienie, a później typowe kulki - i układamy je na obsypanej mąką powierzchni w sporych odstępach. Raz jeszcze odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest

Życie zamknięte w smaku
Szarlotka z rabarbarem. 165

następnie szybko zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar w około 2 centymetrowe kawałki.      Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie równe części i kolejno rozwałkowujemy na placki o wymiarach blaszki. Jeden

Rozpustne gotowanie
.914. inne niż zwykle 146

ekstraktem waniliowym Zazwyczaj placki, które smażę są małe i grube. Dzisiaj postanowiłam nieco odwrócić tę "tradycję" i zrobiłam nieco cieńsze i większe placuszki. W smaku tak samo dobre! Zwłaszcza, że mają w sobie ricottę, którą uwielbiam :) Mama kupiła mi dwa opakowania nie zauważając daty spożycia, która niedługo się kończy więc teraz muszę szybko wykorzystać ten ser - będzie ricottowo

breakfast of dreams
Studenckie naleśniki 187

obiad, ale również jako szybka i smaczna zakąska na "stancjowe imprezki". Składniki 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja 10 parówek 20 dag starego żółtego sera Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia Sposób Mąkę łączymy z mlekiem i jajkami, aby uzyskać ciasto o średnio gęstej konsystencji. Usmażyć placki naleśnikowe i zawinąć

Kuchenne aromaty
Szarlotka spod samiuśkich Tater 153

wszystkich składników zagnieść szybko jednolite ciasto a następnie podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Każdą z nich zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 1/3 część ciasta do zamrażalnika a 2/3 ciasta schłodzić. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, wyjąć większą część ciasta i rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy ( wymiary

Na słodko lub wytrawnie
Jabłkowe placuszki owsiane - fit śniadanie 207

Z tymi placuszkami zawsze miałam problem, a to przywierały do patelni, a to się nie rozpadały, wybawieniem okazała się nowa patelnia, której recenzję znajdziecie tutaj . Sceptycznie

Cynamonowe szczęście
Kukurydza na ostro 328

mojego menu i wcale nie zamierza z niego wychodzić ;)I dobrze – bo każde nowe danie zachwyca mnie coraz bardziej!Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe , szybkie danie , które jest fajnym pomysłem na podwieczorek albo kolację na ciepło.Kukurydza z dodatkiem aromatycznych przypraw , podana u mnie w placuszkami z ciecierzycy tworzy fenomenalną całość!Polecam!Nie tylko wielbicieli hinduskich(...)czas mieszając.Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy jeszcze kilka minut.Skrapiamy odrobiną soku cytrynowego.Podajemy gorące np. z placuszkami z ciecierzycy , chlebkami indyjskimi lub też zwykłymi plackami ziemniaczanymi.Pycha

Ostra na Słodko
Tarta z krewetkami 218

okruchy, dodać żółtko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.  Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej

Stare Gary
Kukurydziane placuszki z jabłkiem i żurawiną 212

podsuwam Wam szybki i zdrowy pomysł na posiłek- może być śniadanie, chociaż mi nie chce się z rana stać przy patelni . . . .  Ale dla tych mniej leniwych, którzy mają dzieci lubiące placuszki, polecam ten przepis. Można podawać je z serkiem bądź jogurtem, lub po prostu posypane cynamonem. To wszystko zależy od naszego smaku :-)   Placki kukurydziane na słodko

Życie na widelcu
Włoskie faworki cytrynowe 291

rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy radełkiem lub nożem na prostokąty, na środku każdego prostokąta robimy podłużne nacięcie, po czym koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie, by wytworzył nam się faworek. Najlepiej pierw rozwałkować i uformować wszystkie chrusty, a potem przystąpić do smażenia, bardzo usprawnia to pracę. Na rozgrzany tłuszcz najpierw rzucamy kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie znaczy, że tłuszcz

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania