placek szybki - 2000 przepisów (strona:67/134)

Ciasteczka klonowe 233

syropem klonowym. Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” z moimi małymi modyfikacjami. Wspaniałe kruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 żółtka ½ opakowania cukry waniliowego ½ szklanki syropu klonowego ½ szklanki cukru ¼ łyżeczki soli. Sposób wykonania: Cukry(...)żółtka, i syrop klonowy. Do utartej masy dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placki o grubości 5 mm a następnie foremkami wykrawać ciasteczka. Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z jeżynami 193

proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach. Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto: 300 g mąki krupczatki ( u mnie(...)żółtka Składniki na kruszonkę: 150 g maki krupczatki 75 g masła 90 g cukru pudru Dodatkowo: 500-1000 g jeżyn   2 łyżki bułki tartej   Wykonanie: zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180`C. Ostudź ciasto oprósz lekko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z jagodami 176

tego, że wybrałam się do lasu na jagody. A jak już miałam jagody to czas na pierogi ;-) Opłacało się. Wyszły pyszne i zniknęły bardzo szybko. Chyba za szybko. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!!   Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jagód, 5 łyżek cukru Wykonanie: Mąkę przesiewamy(...)Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Jagody mieszamy z cukrem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem

Passion of Cooking
Krokiety 177

Krokietami zajadałam się jeszcze na studiach, bo wystarczyło je tylko wyjąć z zamrażarki i usmażyć na patelni :) to takie szybkie danie dla studentów ;) dziś te swoje krokiety trochę urozmaicam o farsze, które nadają im ciekawszy smak. W mojej rodzinie wszyscy je lubimy, smakują nawet dzieciom, a super rozwiązaniem jest to, że można zrobić większą ilość i zamrozić, wtedy następny obiad(...)mamy z głowy.Składniki na ciasto:2 szklanki wody1 jajkoszczypta solimąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy

upichcic
Cynamonowe choinki 273

drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać).Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki.Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna(...)minut.Upieczone ciastka wystudzić na kratce.Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz z cukrem pudrem i barwnikiem na gęsty lukier (trwa to około 5 - 10 minut,  w zależności od siły miksera

Gospodyni Miejska
Tarta czekoladowo - kokosowo - malinowa 267

Kochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu.  Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa:  150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki  cukru(...)kremowego serka Dekoracja: 500 g malin  Przygotowanie ciasta: Składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj. Uformuj je w gruby placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie na stolnicy rozwałkuj placek i umieść go w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto dociśnij dobrze do dna i ścianek, połóż papier pergaminowy i wysyp fasolą albo grochem

Niezły Młynek
Burito meksykańskie 232

mnie jakoś wzięło na coś pikantnego, a  że bardzo lubię burito to decyzja była prosta.Danie szybkie, aromatyczne, treściwe i sycące danie.Co potrzebujemy:  450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego oliwa 3 średnie cebule 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy papryczka czerwona chili papryczka zielona chili ( proponuję aby łączna ilość papryczki wahała(...)się w okolicach 150g) 2 łyżeczki kuminu (płaskie) 1 łyżeczka kolendry (płaskie) 1 łyżeczka cynamonu (płaskie) pęczek natki pietruszki 1 kostka rosołowa wołowa 5-6 placków tortilli Przygotowanie: Biorę patelnię, głęboką bo wszystkie składniki będą kolejno dodawane. I tak, na patelnię oliwę - rozgrzewam ją, dodaję drobno posiekaną cebulę, podsmażam do delikatnego zarumienienia.Dodaję mięso mielone i rozkruszoną kostkę wołową

Mechanik w kuchni
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 201

produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami z jedzeniem aby spróbować wielu potraw.  A jak już się miało dostęp do wybranych pychotek i chciało się je zjeść pojawiał się dylemat(...)być, rzecz jasna, dumni. Ten zapach i smak potraw kusił niesamowicie. Musiałem wybrać i skusiłem się na kilka rzeczy - palce lizać! Na mojej liście degustacyjnej znalazły się między innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej.  kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi

Right Behind The Kitchen
Chrupiące pieczywo kukurydziane 160

Bardzo szybkie, łatwe w wykonaniu pieczywko bezglutenowe. Nie jest to chleb, ale coś w rodzaju macy - płaskie i cienkie kromki. Użyłam trzech składników - maki kukurydzianej, siemienia lnianego i wody. Proporcje: Szklanka maki kukurydzianej 4 łyżki siemienia lnianego 210 ml ciepłej wody szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam. Ciasto jest miękkie, nie luźne Na dużą blachę(...)położyłam papier do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Rozpłaszczyłam na bardzo cienki placek grubości 1 mm ( u mnie wyszedł okrągły, więc możesz użyć np. okrągłej blaszki do pizzy ) . Przed pieczeniem ponacinałam ciasto na kawałki ( około 10 w miarę równych części ) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut

apetytnapieczenie
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 283

względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła(...)puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, przekładamy do woreczków i chłodzimy w lodówce minimum godzinę (ciasto z powodzeniem możemy zarobić wieczorem i zostawić w lodówce). Spód tortownicy wykładamy

mojewypiekiinietylko
Kokosowe kuleczki z kaszy manny z malinami 194

Malutkie, urocze, obłędnie pachnące i smakujące kokosem kuleczki, których głównym składnikiem jest kasza manna oraz dodatkowo mleko kokosowe i wiórki- dla wzmocnienia kokosowego smaku. Bez mąki

Kraina Miodem Płynąca
Oryginalne Amerykańskie Pancakes'y 297

Oryginalny przepis na amerykańskie placuszki zwane Pancakes'ami . Delikatne, złociste, rozpływające się w ustach danie serwowane głównie na śniadanie. Pancakes'y przeważają w wersji na słodko

Słodka Strona
Pizzerinki 239

Szybko i smacznie..dodatki do zawijańców dowolne..Można zrobić tradycyjnie pizzę.. 6 dkg drożdży 1 szkl. mleka szczypta cukru 1  łyżeczki soli 3 ,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju dowolne dodatki:kiełbasa, ser żółty , ketchup Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę(...)składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć  kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie

Moje domowe kucharzenie
Chruścik, chrust, faworek 148

roku. Zdarzało się również, że chruściki robiłam poza ich tradycyjnym sezonem. W oryginalnym jego przepisie smażone były na smalcu z dodatkiem spirytusu, dzisiaj smażę na oleju.  Prosto i szybko można je zrobić. Wczoraj zrobiłam z połowy przepisu a dzisiaj zostało tylko wspomnienie. Składniki: 6 żółtek Ok.2 ½ szklanki mąki Szklanka kwaśnej śmietany Łyżka masła Kieliszek wódki 1 płaska łyżka(...)mąki, śmietany, masła, cukru, wódki i startej skorki z cytryny ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ) zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbyt bardzo się klei, można dodać mąki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy prostokąty o wymiarach około 9 x3 cm. Przecinamy w środku otwór i przekładamy jeden brzeg przez ten otwór. Smażymy na oleju na złoty kolor. Trwa to bardzo krótko

Smaki Ewy
Smażone ciasteczka drożdżowe 157

przepis wcześniej? :) Ciasteczka wyszły świetne, naprawdę. A ich wykonanie zajęło nie więcej niż 30-40 minut. Tylko proponuję od razu zrobić z podwójnej ilości składników, ponieważ baaaardzo szybko znikają :) Składniki (na ok. 20 szt.): 2 szklanki i 2 łyżki mąki pół szklanki mleka 1 jajko 1 płaska łyżka cukru 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła ok. pół słoika(...)letnim mlekiem. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Gotowy rozczyn przelać do miski z przesianą mąką. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraty. Na kwadrat nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadratem od góry. Zlepić boki. Można to zrobić za pomocą

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka cynamonowe- wersja 2 162

Warto upiec nie tylko na święta Bożego Narodzenia :)Robi się szybko, a są naprawdę smaczne.Składniki : 1/2 kg mąki 25 dag cukru 25 dag masła   2 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 płaska łyżeczka  cynamonu  Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną(...)proszkiem do pieczenia oraz cynamon -doskonale wyrabiamy na stolnicy Wyrobione ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 5 mm.( podsypujemy mąką, by nie przywierało) Z rozwałkowanego placka wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu Pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia - około 10 -15 min ( nie smarujemy jajkiem) Po przestudzeniu przechowujemy w szczelnym naczyniu, jeśli oczywiście nikt nie znajdzie

Proste Potrawy
Racuchy z jabłkami na szybko... 182

smażyć racuszki. Przepis bardzo szybki do wykonania zaledwie w 10 minut + oczywiście czas smażenia. Tak więc zaspokoiłam swoją zachciankę, pysznym, smakiem z dzieciństwa.... :) Pychota!!! Racuchy z jabłkami na szybko... SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki mąki  - 2 szklanki mleka ( 500 ml) - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1-2 jabłka - 1 łyżeczka cynamonu(...)posypania PRZYGOTOWANIE: Kroimy jabłka w grubą kostkę i następnie wszystkie składniki mieszamy razem w misce lub garnku, na jednolitą masę.  Następnie rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy placki. Na sam koniec posypujemy racuchy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Karmelowe placuszki czekoladowe z kawałkami bananów 178

Uwielbiam łączyć składniki. Kuchnia jest wspaniałym miejscem do eksperymentów. Dlatego, gdy któregoś dnia nie mogłam się zdecydować czy przygotować czekoladowy deser czy pożywne placuszki… postanowiłam

Słodkie okruszki
Sękaczek wg siostry Anastazji 480

łyżki miodu 3 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło starte na tarce o grubych oczkach, jajka i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec kolejno ok. 15-20 min. (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym(...)Smażyć pod przykryciem ok. 10 min. Na koniec dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części i odstawić, by trochę przestygła. Po przestudzeniu przełożyć upieczone placki ciasta: w tortownicy zostawiamy jeden placek, wykładamy jedną część masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy drugą część masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Masa orzechowa:   Wszystkie składniki

Domowa Cookierenka Agi
Placuszki kakaowe (pancakes) 170

Zima za oknem, nic mi się nie chce, a tu trzeba siedzieć i się uczyć, bo znowu zastała mnie sesja. Uczelniana sesja sama w sobie nie

psgotujemy
Domowy makaron 197

krótki, jakie tylko chcecie. Ale uwierzcie mi, żaden nie będzie smakował Wam jak ten zrobiony własnoręcznie. Bez wyszukanych dodatków, prawdziwy, jajeczny makaron. Wymaga tylko troszkę pracy, ale bez obawy, szybko opanujecie gniecenie i z radością będziecie chcieli jeszcze raz go skosztować.  Składniki: 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Należy przyjąć że na każde(...)jajko (jajka). Wyrobić ciasto. Z początku będzie ciężko szło, ale w miarę gniecenia, ciasto nabierze elastyczności. Ciasto będzie twarde. Podzielić na mniejsze porcje. Każdą porcję bardzo cienko wywałkować. Pozostawić placki na 10-15 min do wysuszenia. Następnie każdy placek oprószyć mąką, rozprowadzić dłonią mąkę po powierzchni placka i zwinąć w rulon. Rulon kroić nożem w dowolnej grubości

na moim stole...
Kołacz 254

najmniejszą (jak garstka) na ozoby. Z dużej części uformować równą kulę i odłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Drugą podzielić jeszcze na połowę i każdą z nich równomiernie rozwałkować. Rozwałkowane placki zwinąć w 2 równe rulony. Zwinąć je w "sznurek" i rozciągnąć tak, by pasował do objętości utworzonej wcześniej kuli. Kulę opleść sznurkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około(...)czas, by jak najlepiej urosło, miejsce w którym będzie wyrastało nie może być zbyt gorące (na kaloryferze odpada, może być za to w jego pobliżu), ponieważ masa urośnie zbyt szybko i opadnie. Gdy rośnie, z ostatniej części ciasta przygotować ozdoby. Rozwałkować ciasto, wyciąć to, co sobie życzymy i pozostawić na blacie podsypanym mąką. Gdy właściwe ciasto będzie już dobrze

Kuchenna Kontrrewolucya
Tortilla kukurydziana 155

Prosty, szybki i pyszny przepis na domową tortille z mąki kukurydzianej i pszennej. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag mąki kukurydzianej 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka wody sól do smaku Wykonanie: Zmieszać obie mąki, wlać letnią wodę,  posolić i wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne (wyrabiać około 15 minut) następnie ciasto zgnieść w kulę i odstawić(...)minut.  Gotowe ciasto podzielić na 16 równych kawałków, uformować małe kulki, rozwałkować na placki.  Piec z dwóch stron na suchej patelni, po upieczeniu przechowywać w płóciennym woreczku

Tradycyjna Kuchnia
Brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym 143

podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 26cm (lub naczynie żaroodporne o podobnej średnicy), wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej kulki uformować placki i na środek układać po 1 łyżce (lub mniej - w zależności od smaku dżemu) dżemu pomarańczowego, zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok(...)nagrzać do 180C. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem.  Ciasto piec przez ok. 30 minut (w połowie pieczenia, ciasto przykryć folią aluminiową - nie jest to konieczne, ale w razie szybkiego podpiekania się góry - zaleca się przykrycie ciasta). Po upieczeniu, ciasto należy od razu wyjąć z piekarnika. Po 15 minutach należy zdjąć obręcz z formy i studzić jeszcze przez kilkanaście minut

CookYourself
Pomarańczowe pancakes 249

Do tej pory akcję "Wypiekanie na śniadanie" tylko obserwowałam. Jednak tym razem postanowiłam dołączyć i przygotować pancakes'y z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Oczywiście nie

Pasja Smaku
NA JAGODY 165

  Po zimowych, często bardziej kalorycznych potrawach, chyba wszyscy tęsknimy już za świeżymi, owocowymi smakami. Ja z pewnością! Dlatego racuchy z blogu Liski mus iały prędzej

KUCHARNIA
Sos pieprzowy 204

Dzisiaj przyszła kolej na bardzo pyszny sosik, mega szybki i prosty w wykonaniu. Nadaje się do naprawdę wielu potraw. składniki * 3 łyżki majonezu * 1 jogurt grecki (180 g) * 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego * pieprz czarny świeżo mielony (dużo) * 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu świeżo mielonego Sposób wykonania Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem (najlepiej zmiksować żeby nie było grudek jogurtu), dodać czosnek(...)granulowany, pieprz kolorowy i naprawdę dużo pieprzu czarnego (oczywiście ilość zależy od preferencji smakowych). Sos nadaje się do pizzy, tortilli, kebaba, placków ziemniaczanych

Mix smaku
Strucla gruszkowa z kruszonką 190

razy. Gotową masę wystudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok 5 - 7 mm. Na każdy placek wyłożyć i rozsmarować delikatnie część wystudzonej masy gruszkowej i zawinąć tak jak makowca z tą różnicą, że nie owijamy w papier do pieczenia. Gotowe strucle przenieść na blachę wyłożoną papierem(...)zrosną się ze sobą podczas pieczenia. Zrolowane strucle przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na  30 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę; Z masła mąki i cukru pudru zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w rękach. Gotowe, wyrośnięte strucle posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie