placek po - 1500 przepisów (strona:68/100)

Chlebek cytrynowo-pieprzowy 343

lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki o grubości 2,5 cm. Wierz naciąć na 8 trójkątów. Oprószyć mąką. Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni, a chlebek stuknięty w spód wyda głuchy odgłos

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 324

szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy żółtka cały czas ubijając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 28 x 32 cm - placek pieczemy przez 8-9 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto szybko zroluj i owiń zwilżoną ściereczką.  W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu

Niezły Młynek
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 179

lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor.Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i kilka kropli octu

głodny alergik
Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 279

okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście! No, to też. Ale ważniejsze po co jechali. "Piątnica" Gizmola. Wystrzeliłam z zapoznaniem rodzin. No, i masz babo placek. Do zrobienia.Dobry. Ale zawsze może być lepszy.I jest. Dzisiaj! 200g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki kefiru+1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki kakao

bastalena
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 254

pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto na placki nastawiłam przed wykonaniem ragout. szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki kefiru 20dag drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli masło do smażenia  Mleko podgrzałam z cukrem, delikatnie

bastalena
Pizza prawdopodobnie najlepsza na świecie! 171

mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry

Apetyczna babeczka
Cycek teściowej… 814

minut. Odcedzić przez gęste sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.  Wierzch: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów  rodzynki  2 jasne galaretki Przełożenie placka ;  Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać

Apetyczna babeczka
Kremówki domowe 264

ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stroniehttp://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Masa do kremówki: 1 litr mleka  4 budynie

Apetyczna babeczka
Sernik czarno biały 296

ciasto: 3 szk mąki tortowej  1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych

Apetyczna babeczka
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 191

prawdziwą wanilią zwww.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy je  cukrem pudrem, układamy wiśnie w syropie

Apetyczna babeczka
Sernik przekładany z polewą i kokosem 211

sera dodać masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą i kokosem. źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Doradca Smaku 132

KUTIA W CIEŚCIE SKŁADNIKI:Kutia -1 puszkamąka szymanowska -0,5 kgdrożdże -100 gmleko -0,5 szklmasło lub margaryna -150 gjajka -2 sztbiałko -1 sztsól -szczyptacukier-100

Kuchnia Danusi
Drożdżówki z rabarbarem 165

Chciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem. Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki

Aga w kuchni
Domowa tortilla. 326

stopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min.  Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez ok. 3 min z każdej strony. Po usmażeniu tortille układamy w garnku i przykrywamy ściereczką, aby tortille dodatkowo

Kuchnia Łukasza
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 281

Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świataPierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka z bakłażanem i papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon

Chilli Czosnek i Oliwa