będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz). Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie
charlotte gotujemarchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem.Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać.Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami.Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet Christopheramisce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę.Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Do przesmażonych
Ciastkozercypokryć babeczkę białą masą cukrową dobrze jest użyć białej czekolady zamiast gorzkiej, żeby spod spodu nie prześwitywał ciemny kolor).Blat posypujemy cukrem pudrem i wałkujemy masę cukrową na cienki placek (około 2-3 mm). Szklanką lub foremką o średnicy zbliżonej do średnicy babeczek wycinamy kółka z masy.Babeczki smarujemy cienką warstwą roztopionej czekolady i przykładamy na nią kółko z masy
Ciastkozercytylki, wystarczy nożyczkami obciąć czubek worka. Wyciskamy małe różyczki z kremu zaczynając od środka babeczki. Czerwoną lub różową masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego małe serduszka. Można też wykorzystać gotowe dekoracje (do kupienia w marketach na dziale ze składnikami do wypieków).Na czubku każdej kremowej różyczki przyczepiamy serduszko.Smacznego
Ciastkozercybyć gorąca, ale ciągle musi być płynna. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń i rozpuszczoną czekoladę. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła, wałkujemy na cienki placek i wycinamy serduszka.Przestudzone babeczki dekorujemy kremem, serduszkami i cukrowymi koralikami.Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyprzygotowujemy według przepisu. Możemy do każdej włożyć po kostce czekolady. Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do przestudzenia.Niebieską masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem, wycinamy kółko o średnicy nieco większej od babeczki i przyklejamy na cienką warstwę kremu lub rozpuszczonej czekolady.Z zielonej masy cukrowej wycinamy długie trójkąty
Ciastkozercykrem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Masę cukrową wałkujemy na cienki placek, wycinamy długi prostokąt i kółko. Elementy sklejamy w wiaderko odrobiną wody (można nałożyć ją pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym).Dodajemy detale: wzór na wiaderku i rączkę.Łopatkę robimy z kwadratowego kawałka
Ciastkozercyoczy, buzie czy ciasteczko Potwora to szklanka, kieliszek i okrągła tylka do szprycy.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, aż zrobi się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy kółko foremką. Potrzebne będą kółka w czterech kolorach: zielonym, niebieskim, czerwonym i żółtym.Z białej masy cukrowej wycinamy kółka na oczy (można też
CiastkozercyWażne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, aż stanie się miękka i plastyczna.Białą masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy krążki nieco mniejsze od średnicy upieczonych babeczek - u mnie około 4 cm, odkładamy na papier do pieczenia lub pergamin.Z kolorowej masy cukrowej
Ciastkozercymiodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.Po około 12 godzinach w folii czekolada jest gotowa do użycia. Jeśli wydaje się być zbyt miękka, żeby wyciągną
Ciastkozercywiadomo Babcie na jedzeniu znają się najlepiej i myślę, że nikt nie podważa ich autorytetu w tej kwestii :) Dzisiejszy przepis to wariacja na temat popisowego ciasta mojej Babci - drożdżowego placka, przekładanego ciepłym budyniem z kawałkami migdałów w domowym karmelu na górze. Drożdżowe ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę
Ciastkozercychwilę w dłoniach, żeby zmiękła i stała się bardziej plastyczna.Ja zdecydowałam się na różowe kwiaty, dlatego dodałam do masy kilka kropel barwnika spożywczego.Masę rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.Kieliszkiem lub foremką wycinamy pięć kółek.Składamy je na cztery, tak żeby powstały małe rożki, ważne, żeby nie dociskać brzegów
Ciastkozercyotwartej gwiazdki wkładamy do worka cukierniczego, szprycy lub zwykłego woreczka strunowego.Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu.Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i wycinamy listki. Jeśli nie mamy odpowiedniej foremki (można nieco zmodyfikować np. świąteczny ostrokrzew) listki możemy wyciąć także czystymi nożyczkami
Ciastkozercy