placek po - 1500 przepisów (strona:55/100)

Pierniczki katarzynki 174

rozsypywało dodać do niego najpierw jeszcze jedną łyżkę śmietany, a w razie potrzeby i drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu i wielkości jajka jakie akurat dodajemy.Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-7 mm i wykrawać pierniczki.Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec

Mix smaku
Faworki 154

dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką.Lekko podsuszone placki pokroić na paski o wym. ok. 15/3 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości ok. 5 cm i ostrożnie przewinąć.W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić

Mix smaku
Indyjskie placki 154

składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki.Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Kulinarna rozmowa
Millet Groats Cakes - Placki z kaszy jaglanej 257

bezglutenowa, ma dużo błonnika. Odczyn zasadowy kaszy też wpływa dobrze na ogólną kondycję organizmu. Miseczka takiej kaszy na śniadanie daje energię na kilka godzin. Ale dziś chcę Wam zaprezentować placki z kaszy jaglanej. Podałam je z bitą śmietaną i łososiem. Ale byłyby również pyszne z bekonem i pomidorami! (Inspirowałam się Make life easier )Na 6 placuszków

Kulinarna rozmowa
Mini pizze z salami, oliwkami, papryką i brokułem 171

bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami, posypujemy pokrojoną

Aga w kuchni
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 176

ostudzone masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę. Patelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich oczach!PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA, SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY, MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEM  Smacznego i pięknego

Gotowanie to kochanie
Placki z zielonego groszku 145

Zielone placuszki z groszku to fajny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Dobrze komponują się z sosem czosnkowym, koperkowy lub po prostu posypane koperkiem :)~  Placki z zielonego groszku  ~Składniki:puszka zielonego groszkujajkołyżeczka mąki pełnoziarnistejsól, pieprz, czosnekWszystkie składniki dokładnie miksujemy. Małe porcje przekładamy łyżeczką na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i formujemy placuszki. Smażymy po kilka

Kuchenny Skrawek Nieba
Makowiec zawijany 819

masę i połączyć z ciastem.Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ).Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm.Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku.Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić

Słodkości i nie tylko
Mini tortille - przekąska na imprezę 240

propozycji :)Składniki: 4 prostokątne tortille pełnoziarniste (u mnie "Cztery ziarna")350 g mięsa mielonegoulubione przyprawy (u mnie gotowa mieszanka do tacos)rukolamajonez16 wykałaczekMięso mielone smażymy z przyprawami, każdy placek wkładamy do mikrofalówki na ok. 8 sek., następnie kroimy na 4 prostokąciki, z których każdy smarujemy majonezem. Na placuszkach układamy rukolę, nakładamy mięso i zwijamy spinając końce wykałaczkami.Podane

chwile dla mnie
Mini pizza ze szpinakiem i fetą 430

bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną

Aga w kuchni
Kremówka 342

Kto oglądał „Shreka” zapewne przypomni sobie ten tekst:„Znasz kogoś, jak mu powiesz: „ej, chodźmy na kremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek

mojewypiekiinietylko
Kruszonka migdałowa 129

lubi. Przed użyciem najlepiej włożyć na 30 minut do lodówki, aby stężała. Zawsze robię trochę więcej kruszonki, wkładam do woreczka i zamrażam. Kiedy jest potrzebna, np. do drożdżówek, czy placka z owocami – mam ją pod ręką. Trudno, w przypadku samej kruszonki mówić „smacznego”, ale… nie tak do końca, bo jest to rodzaj bardzo smacznej dekoracji, więc… Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik z budyniem 432

Przepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej

mojewypiekiinietylko
Biszkopt 337

pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto.Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając 2-3 łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy

mojewypiekiinietylko
Pani Walewska - Pychotka 1119

razy. Białka ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier puder, gdy piana z cukrem będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na posmarowany dżemem placek - każdy spód posypujemy po całości szklanką posiekanych orzechów włoskich. Spód pieczemy około 20 minut - aż będzie brązowy. Gdy upieczemy dwa takie same spody ostawiamy je do wystygnięcia. W międzyczasie robimy masę

Piekę, bo lubię

Proponowane wyszukiwania