można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita
W poszukiwaniu inspiracjifaktycznie, po wyrośnięciu miało konsystencję idealną do wałkowania (jeśli jednak nadal by się kleiło, można podsypać mąką). Tyle, że przy wałkowaniu strasznie się ściągało - wiecie, co mam na myśli? Placek nieustannie się kurczył, więc sapałam nad nim niemiłosiernie, grożąc mu wałkiem (z czego nic sobie nie robił). Jakoś jednak mi się udało. Reszta to już prościzna. Oczywiście moje rogaliki
Pożeraczka, czyli raz adobrzegodzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.Figi i ser pokroić w plastry.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą posypaną rukolą.Smacznego!To kto zabiera się za zagniatanie ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie ze sobą wymieszać.Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą. Smacznego!A teraz najwyższy już czas rozpocząć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNastępnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę.Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia.Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 - 5 mm i powykrawać z niego dowolne kształty. Powstałe krakersy ponakłuwać widelcem.Krakersy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez
Gospodyni Miejskabędzie oblepiać hak miksera. Można także wyrobić ciasto ręcznie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na minimum 45 minut.Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować na obsypanej mąką powierzchni na placek o grubości 3 - 5 mm i wykrawać z niego ciastka - połowę z dziurką, połowę bez.Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskapuszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %.Z dodatku płatków chili
Gospodyni Miejskamylne wrażenie.Do kremu można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami.Blaty ciasta należy piec oddzielnie. Nie można upiec jednego placka i przekroić go na 3 części.Miód można zastąpić golden syrup czy sztucznym miodem. Soda jest niezbędnym dodatkiem ciasta.Kasza manna może być także błyskawiczna.Ja używałam margaryny w temperaturze pokojowej
Gospodyni Miejskaporcja dla 4 dorosłych osób.Ilość garam masala można zwiększyć, w zależności od preferencji smakowych.W przypadku, gdyby sos był za gęsty dodać więcej jogurtu naturalnego.Podawać z chlebkami naan, plackami roti, czy ryżem smażonym po indyjsku lub ugotowanym.Źródło przepisu: Happiness is homemade
Gospodyni Miejskadrożdżowego powoli wlewając mleko z margaryną.Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto ponakłuwać widelcem, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 cm i szklanką wycinać koła.Powstałe papmpuchy układać na obsypanej mąką powierzchni, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 mniut.Kluchy parować partiami
Gospodyni Miejskawyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać na gładką pastę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady.Następnie zwinąć
Gospodyni Miejskarobota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskawlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego).Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy do podsuszenia.Tak przygotowane kluski gotować we wrzącej
Gospodyni MiejskaWymieszać.Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można
Gospodyni Miejskagładkie ciasto.Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 5 - 7 mm.Foremką do ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7).Ciastka układać
Gospodyni Miejska