placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:35/187)

Racuchy drożdżowe z jabłkami 76

 Racuchy drożdżowe z jabłkiem Składniki: 2szklanki ciepłego mleka 50g świeżych drożdży około 4szklanek mąki Jajko 2 łyżki oleju do ciasta plus do smażenia około 1/4

Kulinarne blogowanie
Racuchy budyniowe z jabłkami 139

Racuchy budyniowe z jabłkami Prosty przepis na puszyste, mięciutkie i rumiane racuszki z dodatkiem budyniu śmietankowego i jabłek. Palce lizać! Zamiast świeżych drożdży można użyć 7g

Blog z Apetytem
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI 180

Puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja

Kuchnia MagdaLeny
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI 180

Puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja

Kuchnia MagdaLeny
Racuszki ze śliwkami 94

Racuszki ze śliwkami Pulchniutkie i mięciutkie w środku oraz rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz – takie są właśnie te przepyszne drożdżowe racuchy, które zrobiłam wczoraj

Blog z Apetytem
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 409

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem 130

ciasto podwoi swoją objętość). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby

VioletoweKucharzenie
Ruchanki i kluski z twarogiem 117

Kolejne i ostatnie w tej edycji propozycje do akcji Gotujemy po Polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl . Kluski, nie znane zupełnie w mojej rodzinie, poznałam u

Pieguskowa Kuchnia
Szybkie jagodzianki z suchej patelni. 163

Jagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy  to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co

Dieta moja pasja
Placki z ciecierzycy i białej fasoli z koperkiem 170

Wyglądem przypominają placki ziemniaczane, a nawet .. w pewnym momencie jak je smażyłam usłyszałam "robisz mielone?";) zatem te aromatyczne placuszki musicie sami zrobić w domu, by przekonać się jak smakują i pachną. Są fajną alternatywą placków ziemniaczanych lub tych drożdżowych z mąki i mleka. Możecie podać je same lub  z ulubionym sosem:) Smacznego:) Składniki: 400 g ciecierzycy

Zasmakuj Kuchni
Przygotowanie Domowych Pączków 188

Witam serdecznie Przepis na przygotowanie domowych pączków , są bardzo pyszne i pulchne . Według opinii moich domowników (nie mają innego wyjścia:) i sąsiadów których częstuję pączkami (co

Uwaga Babcia Gotuje
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 253

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i puszystą babkę drożdżową, udekorowaną polewą czekoladową . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml

Uwaga Babcia Gotuje
,,Smażone pierożki faszerowane mięsem i pieczarkami’’ 143

szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, obsmażamy przez ok 10 minut. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim oleju. Smacznego

Podróż w kulinaria
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 145

Chodziły za mną już od dłuższego czasu. Mieliśmy je zrobić w ostatnią sobotę ale jak to bywa, zwyczajnie zabrakło na nie czasu. Wczoraj tj. w niedzielę

Made By Mom And Son
Chrupiące czereśnie w cieście drożdżowym 135

Pomysł znaleziony gdzieś w sieci, cudnie wiszące kulki ciasta na cienkich ogonkach. Spisałam szybko na karteluszce składniki ciasta i nie wiem skąd, więc jak znajdzie się

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni 173

walorów smakowych. Ja podałam dodatkowo z dżemem z wiśni. Polecam placki bo są naprawdę wyjątkowe i na śniadanie smakują wybornie. Dziś smażyłam placki na płycie - patelni żeliwnej którą niedawno zakupiłam a sprawdziła się znakomicie. Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka 116

Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka Podkarpackie przekładańce cieszą się zasłużoną sławą. Przekładamy placki amoniakowe, placki na sodzie i placki kruche. Pieczemy nawet przekładańce drożdżowe, które składane są w całość jeszcze przed upieczeniem. A przekładamy zazwyczaj gorącymi jabłkami, smażonym lub gotowanym serem, utartym makiem, rzadziej gorącymi lub zimnymi masami. Dzisiaj proponuję Wam placek przekładany

Trzeci talerz
Najłatwiejsze placki na tortille w 10 minut 113

Super przepis na szybki lancz. Dosłownie 10 minut i placki na tortille gotowe. Zrobi je każden jeden, bo są dziecinnie proste. Nam pomagał nasz 3 letni syn. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4-6 Placki na tortille to genialny patent na szybką przekąskę lub lancz. Problem w tym, że te kupowane w sklepie są napakowane(...)ciasto drożdżowe i trzeba odrobinę siły w pracę włożyć. Podobnie jest z wałkowaniem – ciasto jest sztywnawe i trzeba docisnąć wałek. Plus jest taki, że placek nie zwija się, jak w przypadku ciasta drożdżowego, co ułatwia pracę. Poza tym ciasto zawiera olej i nie przywiera do podłoża, ani wałka, nie trzeba go cały czas podsypywać. Pamiętaj, żeby placki

Niedzielny kucharz
Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka 84

gmina Pilzno, powiat dębicki Słodka Stefanka to jedno z wielu smacznych podkarpackich ciast warstwowych. Zwykle w regionie przygotowuje się je na bazie placków amoniakowych lub placków upieczonych na sodzie oczyszczonej. Rzadziej jest to ciasto kruche, biszkoptowe lub drożdżowe. Słodka Stefanka składa się z trzech placków sodowych upieczonych z dodatkiem miodu. Placki przełożone są powidłami śliwkowymi i kremem budyniowym. Jeśli

Trzeci talerz
KLASYCZNE RACUCHY NA DROŻDŻACH 661

Uwielbiam drożdżowe racuchy! 👍👍👍  Takie grubaleśne, mięciutkie w środku ... posypane tylko tak zwyczajnie cukrem ❤ Tylko jedna rzecz mnie wstrzymuje przed ich częstym smażeniem, a mianowicie .... kaloryczność

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe racuchy z jabłkami 6820

Pyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0,5 kg

Ala piecze i gotuje
Baghrir - placki z kraterami i sosem malinowym. 160

bardziej przypominają bliny,  niż naleśniki. To przysmak kuchni arabskiej,  przyrządzany z luźnego  ciasta drożdżowego z  mąki lub manny, są przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi.... smażone długo na maleńkim ogniu, tylko

Dieta moja pasja
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 179

różne jej typy, a często nie mamy pojęcia czy kupujemy właściwą. Nie wiemy czy akurat z tej mąki upieczemy dobre ciasto? Czy pierogi będą się dobrze kleić? Czy placki się nie rozpadną i czy nie wyjdzie jakiś gnieciuch albo tzw. „podeszwa” ? Wybór mąki ma decydujący wpływ na to, jaki będzie produkt finalny. A przecież o to właśnie chodzi. Kiedyś(...)pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów            Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego i smażonego, np.   do placków i blin             typ 650   mąka pszenna bułkowa  – stosuje się ją   do wypieku rozmaitego pieczywa

Kuchnia u Krysi
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 54

ciasto drożdżowe jest idealnie mięciutkie i leciutkie jak chmurka, a wszystko to za sprawą wcześniejszego ubicia jajek z cukrem. Jeśli możecie poświęcić chwilę więcej na przygotowanie ciasta, to bardzo polecam ten sposób nadający puszystości drożdżowym wypiekom. U mnie dziś placek w towarzystwie rabarbaru i kruszonki do tego kawa i na prawdę nie trzeba niczego więcej do szczęścia. W całym

Cynamonowe szczęście
Mini pancakes 86

pancakes – przepis na naleśniki – naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami – Pieczony naleśnik – dutch baby – Omlet z serem ricotta – Przepis na gofry – Placuszki pełnoziarniste z jabłkami – Racuchy drożdżowe – Przepis na tosty francuskie – Placki serowe z jabłkami – Jabłka w cieście – Placuszki z dyni – Placuszki jogurtowe z owocami MINI PANCAKES Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 130 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Pancakes – amerykańskie naleśniki 86

pełnoziarniste z serem i jagodami –  Pieczony naleśnik – dutch baby – Omlet z serem ricotta – Przepis na gofry – Placuszki pełnoziarniste z jabłkami – Racuchy drożdżowe – Przepis na tosty francuskie – Placki serowe z jabłkami – Jabłka w cieście – Placuszki z dyni – Placuszki jogurtowe z owocami PANCAKES – AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji

nietylkopasta.pl
Racuchy vs ołatki 142

wówczas pożywienie składa się z chleba razowego, siemieniatki (zupa z tartego siemienia, konopnego), parzy-brody (kapusta gotowana na słodko), klusek z kartofli tartych, racuchy (rodzaj ciastek drożdżowych, smażonych na oleju), flinc (placki z tartych kartofli, smażone na oleju) Ta definicja przyda się nam później. Jest teoria, że samo słowo pochodzi od hreczuszki, co miałoby sugerować, że były z mąki

Kryzysowa Książka Kucharska
Flammkuchen z botwinką 177

Bardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. składniki

Stare Gary
Makowiec 211

mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania