placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:38/187)

Racuszki z bananami 107

Będzie pyszny deser do kawy, herbaty czy czystka jak tylko nastawicie ciasto drożdżowe a potem usmażycie te cudowne racuchy. Ja już miałam przyjemność się nimi delektować

Moje Małe Czarowanie
Racuchy drożdżowe 142

  Pyszne puszyste racuszki drożdżowe jak u babci. Można je jeść o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami lub po prostu oprószone cukrem pudrem. 25 gram

Andzia Pichci
Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni 135

Niezwykle urocze mufiny angielskie – czyli drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które stanowią bazę do jajek po bendektyńsku albo udownie komponują się z masłem i ulubioną konfiturą. Świetnie

Flymetothespoon
Muffiny angielskie – drożdżowe bułeczki śniadaniowe z patelni 123

Niezwykle urocze mufiny angielskie – czyli drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które stanowią bazę do jajek po bendektyńsku albo udownie komponują się z masłem i ulubioną konfiturą. Świetnie

Flymetothespoon
Racuchy drożdżowe z żurawiną 209

Mam racuchy dziś na stole, pyszne, z kremową żurawiną suszoną. Uwielbiam żurawinę i jej lekką goryczkę. Racuchy są idealne na śniadanie albo na deser do kawy

Moje Małe Czarowanie
Placek krucho-drożdżowy ze śliwkami 190

Ale równie dobrze placek można upiec z jabłkami czy morelami. Składniki : 50 dag mąki pszennej tortowej 3 żółtka 15 dag cukru 15 dag masła ok

Proste Potrawy
Placuszki drożdżowe z malinami 190

Placuszki drożdżowe z malinami  Składniki na 10 placków ciasto : mąka - 2 szkl cukier - 2 łyżki mleko - 1 szkl sól - szczypta jajko - 1 szt drożdże - 27 g tłuszcz do smażenia Dodatkowo : maliny cukier puder do posypania placuszków Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko lekko podgrzać. Pokruszyć drożdże do miski z cukrem, dodać szczyptę soli, jajko i mleko, zmiksować. Następnie wsypać mąkę

Kuchnia Danusi
Racuszki drożdżowe 404

750 ml mleka 20 g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli 1-2 jajka mąka Jajka wybijamy do miski, rozmącamy, następnie mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem

Gotowanie jest łatwe
Racuchy waniliowe. 897

Tradycyjne racuchy wzbogacone o smak wanilii. W mig pozwolą odrobić straty z  tygodnia dietetycznego . Taka ich natura i nie należy z tym walczyć ;) W

zadanie-gotowanie
Drożdżowe placuszki z jabłkiem 183

Takie placuszki na śniadanie albo na deser to idealny pomysł. Puszyste, pachnące jesiennym słońcem, bo jak jesień to jabłka a jak jabłka to placuszki będą idealne

Moje Małe Czarowanie
Racuchy z rodzynkami i bananem 175

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi

Bullio
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 189

zębach piasku.  Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła 1/2  łyżki

Codziennik Kuchenny
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku 213

Wiśnie doskonale przetrwały się aż do tej pory. Wczoraj zużyłam ostatni słoiczek. Są dobrą alternatywą dla słodkiej konfitury z wiśni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drożdżowych ciast, babek piaskowych i kruchych placków.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Racuchy z rodzynkami i bananem 252

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi

Bullio
Racuchy z rodzynkami i bananem 387

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi

Bullio
Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry 248

placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju. Zachęcam również

Smakowy Raj
848. Piernikowe drożdżowe placki.. naleśniki? 204

Piernikowe drożdżowe naleśniki* z karmelizowanymi gruszkami (potem więcej gruszek i jeszcze jogurt) *na orzechowym mleku sojowym, z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, aromatem pomarańczowym Naleśniki..placki? nie ważne. Ważne, że dobre. Grubiutkie, mięciutkie.. nic dodać nic ująć na sobotnie leniwe śniadanie ;) A od dzisiaj możecie polubić More food, love ang dreams na facebook'u ;) Link (taak

More food, love and dreams
426. Nieudane.. ale nadal dobre! 155

racuchy drożdżowe* z jabłkami, jabłko z cynamonem i jogurt naturalny*prawie bez jajka >.< tylko jakieś resztki które znalazłam w czeluściach lodówki xdTrochę nie wyszły

More food, love and dreams
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1952

około 25 cm. Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto na 16 części nie docinając do samego środka. Środek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy jabłkowe na maślance 121

Dziś szybko, smacznie i pożywnie. Te racuszki to śniadanie i deser w jednym. Warto nasmażyć takich placków i rozdzielić do pudełek dla dzieci do szkoły i

Moje Małe Czarowanie
Puchate drożdżowe ciasto z morelami i zapiekanym kremem 210

Bardzo puszyste drożdżowe ciasto z cudownymi, dojrzałymi morelami. Kawałek takiego placka smakuje wyśmienicie z kubkiem zimnego mleka albo ciepłym kakao. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe i takie właśnie prawie w całość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre. Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy(...)Lubię robić ciasta drożdżowe właśnie w upały mimo tego, że odpalanie piekarnika w takie dni jest mało przyjemne. Ta drożdżówka rosła tak pięknie, że nawet chciała uciec z formy a właściwie to próbowała wypchnąć z niej polewę. Jednak to właśnie dzięki kremowej polewie, która częściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne. A może namówię

Smaczna Pyza
Drożdżowe racuszki z wiśniami 156

robiłam wiśnie w karmelu i odłożyłam trochę, żeby zjeść, bo są naprawdę pyszne. Pomyślałam, że odłożę jeszcze trochę, żeby usmażyć placki z wiśniami, bo je uwielbiam :) Postanowiłam zrobić trochę inne niż pancakes , więc zdecydowałam się na ciasto drożdżowe. To była bardzo dobra decyzja, bo racuszki wyszły obłędnie pyszne. Zazwyczaj takie placuszki typu panacakes robię na śniadanie weekendowe, tym razem(...)dałam łyżeczkę oleju i po chwili wylałam dużą porcję ciasta (2 duże łyżki) i smażyłam na małym ogniu. Kiedy wokół placka pojawiły się pęcherzyki, przewróciłam go na drugą stronę. W związku z tym, że ciasto jest drożdżowe, cały czas rosło i pracowało i trochę go przybywało. Dzięki temu racuszki są puszyste i miękkie. Usmażyłam wszystkie. Z tej porcji wyszło

Kuchnia u Krysi
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 199

Rogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 277

Rogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White

mojewypiekiinietylko
Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami 158

posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka, 20 dag roztopionego masła. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypać resztę maki, dodać szczyptę soli, cukier i lekko rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie(...)posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z kruszonką 189

pichcić dalej :) PS. Jak już przy którymś takim drożdżowym cieście pisałam, dla jednych to ciasto, dla innych kołacz/ kołocz, a jeszcze dla innych placek. To już zależy od regionu w jakim ktoś mieszka. Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ½ kg mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 120g masła lub margaryny 1 – 2 łyżki oleju 1 jajko

Smakowy Raj
Lahmacun - placek drożdzowy z jagnięciną i pietruszką 84

Turecki placek wprost z tureckiego stołu na Wasz, jak to możliwe? Wystarczy postępować zgodnie z radami Bartka Kieżuna z książki "Stambuł do zjedzenia"

Moje Małe Czarowanie
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 104

drożdżowym. Jakoś nie chciało ze mną współpracować…Różne rzeczy mi wychodziły zamiast jadalnych Uważałam, że tylko mamy i babcie potrafią piec tego typu placki. Trzeba próbować zawsze i do skutku. To ciasto drożdżowe nie jest w ogóle skomplikowane w wykonaniu. Trzeba tylko trochę cierpliwości na to, by pozwolić mu wyrosnąć w cieple i porządnie wyrobić. Jest bardzo smaczne

Pieprzyć z Fantazją
Fit placuszki twarogowe bez mąki 116

twarogu to idealna przekąska dla osób odchudzających się. Można je przygotować z mąką, kaszą manną lub mąką ryżową. Oryginalne syrniki są prawie jak racuszki drożdżowe, grubiutkie i puchate. Nie wyglądają jak cienkie placki przypominające pankejki, jakie można spotkać w internecie. Placki z białego sera są smażone praktycznie bez tłuszczu. Dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa czy przepis na lekką przekąskę

Dieta moja pasja
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 137

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z piekarnika smakują prawie tak samo, jak z pieca. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kto się skusi i spróbuje? Składniki: – 480g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 290ml ciepłej wody(...)włożyć do miski, przykryć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe placki o grubości około 1,5 – 2cm. Uformowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Środek placka placka przycisnąć pięścią

Smaki Armine
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 158

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z piekarnika smakują prawie tak samo, jak z pieca. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kto się skusi i spróbuje? Składniki: – 480g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 290ml ciepłej wody(...)włożyć do miski, przykryć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe placki o grubości około 1,5 – 2cm. Uformowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Środek placka placka przycisnąć pięścią

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania