placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju. Zachęcam również
Smakowy RajPiernikowe drożdżowe naleśniki* z karmelizowanymi gruszkami (potem więcej gruszek i jeszcze jogurt) *na orzechowym mleku sojowym, z kakao, przyprawą do piernika, cynamonem, aromatem pomarańczowym Naleśniki..placki? nie ważne. Ważne, że dobre. Grubiutkie, mięciutkie.. nic dodać nic ująć na sobotnie leniwe śniadanie ;) A od dzisiaj możecie polubić More food, love ang dreams na facebook'u ;) Link (taak
More food, love and dreamsracuchy drożdżowe* z jabłkami, jabłko z cynamonem i jogurt naturalny*prawie bez jajka >.< tylko jakieś resztki które znalazłam w czeluściach lodówki xdTrochę nie wyszły
More food, love and dreamsokoło 25 cm. Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto na 16 części nie docinając do samego środka. Środek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś szybko, smacznie i pożywnie. Te racuszki to śniadanie i deser w jednym. Warto nasmażyć takich placków i rozdzielić do pudełek dla dzieci do szkoły i
Moje Małe CzarowanieBardzo puszyste drożdżowe ciasto z cudownymi, dojrzałymi morelami. Kawałek takiego placka smakuje wyśmienicie z kubkiem zimnego mleka albo ciepłym kakao. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe i takie właśnie prawie w całość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre. Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy(...)Lubię robić ciasta drożdżowe właśnie w upały mimo tego, że odpalanie piekarnika w takie dni jest mało przyjemne. Ta drożdżówka rosła tak pięknie, że nawet chciała uciec z formy a właściwie to próbowała wypchnąć z niej polewę. Jednak to właśnie dzięki kremowej polewie, która częściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne. A może namówię
Smaczna Pyzarobiłam wiśnie w karmelu i odłożyłam trochę, żeby zjeść, bo są naprawdę pyszne. Pomyślałam, że odłożę jeszcze trochę, żeby usmażyć placki z wiśniami, bo je uwielbiam :) Postanowiłam zrobić trochę inne niż pancakes , więc zdecydowałam się na ciasto drożdżowe. To była bardzo dobra decyzja, bo racuszki wyszły obłędnie pyszne. Zazwyczaj takie placuszki typu panacakes robię na śniadanie weekendowe, tym razem(...)dałam łyżeczkę oleju i po chwili wylałam dużą porcję ciasta (2 duże łyżki) i smażyłam na małym ogniu. Kiedy wokół placka pojawiły się pęcherzyki, przewróciłam go na drugą stronę. W związku z tym, że ciasto jest drożdżowe, cały czas rosło i pracowało i trochę go przybywało. Dzięki temu racuszki są puszyste i miękkie. Usmażyłam wszystkie. Z tej porcji wyszło
Kuchnia u KrysiRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White
mojewypiekiinietylkoRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White
mojewypiekiinietylkoposiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka, 20 dag roztopionego masła. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypać resztę maki, dodać szczyptę soli, cukier i lekko rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie(...)posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury
Tradycyjna Kuchniapichcić dalej :) PS. Jak już przy którymś takim drożdżowym cieście pisałam, dla jednych to ciasto, dla innych kołacz/ kołocz, a jeszcze dla innych placek. To już zależy od regionu w jakim ktoś mieszka. Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ½ kg mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 120g masła lub margaryny 1 – 2 łyżki oleju 1 jajko
Smakowy RajTurecki placek wprost z tureckiego stołu na Wasz, jak to możliwe? Wystarczy postępować zgodnie z radami Bartka Kieżuna z książki "Stambuł do zjedzenia"
Moje Małe Czarowaniedrożdżowym. Jakoś nie chciało ze mną współpracować…Różne rzeczy mi wychodziły zamiast jadalnych Uważałam, że tylko mamy i babcie potrafią piec tego typu placki. Trzeba próbować zawsze i do skutku. To ciasto drożdżowe nie jest w ogóle skomplikowane w wykonaniu. Trzeba tylko trochę cierpliwości na to, by pozwolić mu wyrosnąć w cieple i porządnie wyrobić. Jest bardzo smaczne
Pieprzyć z Fantazjątwarogu to idealna przekąska dla osób odchudzających się. Można je przygotować z mąką, kaszą manną lub mąką ryżową. Oryginalne syrniki są prawie jak racuszki drożdżowe, grubiutkie i puchate. Nie wyglądają jak cienkie placki przypominające pankejki, jakie można spotkać w internecie. Placki z białego sera są smażone praktycznie bez tłuszczu. Dieta odchudzająca, dieta bezglutenowa czy przepis na lekką przekąskę
Dieta moja pasjaDziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z piekarnika smakują prawie tak samo, jak z pieca. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kto się skusi i spróbuje? Składniki: – 480g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 290ml ciepłej wody(...)włożyć do miski, przykryć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe placki o grubości około 1,5 – 2cm. Uformowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Środek placka placka przycisnąć pięścią
Smaki Armine