placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:42/187)

Racuchy drożdżowe z makiem - makowce z patelni 75

Mogą być na święta, mogą być na każdy inny dzień roku, bo: są pyszne, są zdecydowanie pyszne, są przepyszne. No to powiedziałam a teraz do kuchni

Moje Małe Czarowanie
Dżem z jabłek na zimę 83

przykryć ręcznikiem, aby jak najdłużej stygły. Dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Polecamy także jabłka prażone do słoików na zimę , a także pyszne placki z kaszy jaglanej z jabłkiem . Natomiast racuchy drożdżowe z jabłkami i jabłka w cieście , to idealne propozycje na słodką przekąskę z patelni. Życzymy smacznego! Redakcja kuchnianawypasie.pl Artykuł Dżem z jabłek na zimę pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
Racuszki jagodowe z patelni 74

Wszystko co drożdżowe uwielbiam a do tego dodatek jagód to bajka. Czyli zapraszam na jagodzianki z patelni. Są puszyste, pachnące, idealne na śniadanie. Korzystajcie z przepisu

Moje Małe Czarowanie
Pizza grecka 109

Nadzienie: Fetę pokroić w kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki. Wykonanie Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec

niecodziennikpary
Placki z serem 1667

Dzieci uwielbiają je jeść a dorośli robić, ponieważ są super proste! Lubię smażyć placki i racuchy, więc znajdziesz u mnie bardzo dużo sprawdzonych przepisów. Placki z serków waniliowych oraz naleśniki , czy racuchy drożdżowe z jabłkiem to tylko kilka popularniejszych pyszności. Zapraszam do buszowania po stronie.. na pewno znajdziesz coś dla siebie

AniaGotuje.pl
Drożdżowe racuchy gryczane z porzeczkami, miodem na maślance 167

Gryczane racuchy to pomysł chwili. Myślałam co na śniadanie dnia następnego, zaglądałam do lodówki, wyhaczając co w niej jeszcze jest. Tak oto z maślanki, miodu i

Moje Małe Czarowanie
Racuchy drożdżowe z jabłkami 230

A tak przy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy. Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser. Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć

Moje Małe Czarowanie
Kulebiaki 213

Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna). Jajo (całe) wbić do miseczki. Roztrzepać widelcem. Dodać mleko (1 łyżka). Wymieszać. Po upływie godziny wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta. Na środek każdego krążka ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia

Gospodyni Miejska
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 10.02.2017r. 153

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena Gulasz drobiowy z plackami ziemniaczanymi     Kasia  Ciasto herbaciane indyjskie   Joanna  Gofry drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami   Anna  Kiszone cytrusy     Diana  Owsianka nocna toffi z krówkami     Magdalena  Indyk w pięciu smakach

Magiczne Życie Marty
Niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami (Pflaumenkuchen) 207

Kolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami 1,5 szkl. mąki 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl letniego ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 żółtko 70 g masła szczypta soli skórka starta z połowy cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza z botwinką i serem kozim 188

Tak mi się zamarzyła taka pizza z botwinką już kilka dni wcześniej i zaraz jak zakupiłam ser kozi pizza poszła pod nóż a dokładniej na kamień

Moje Małe Czarowanie
Kluski z makiem i bakaliami 198

wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego).Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy do podsuszenia.Tak przygotowane kluski gotować

Gospodyni Miejska
Makowiec 661

lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy

Pudełko rozmaitości
RUSTYKALNY PLACEK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI 152

razem moja drożdżówka ma formę prostego, rustykalnego placka ... takiego jak u babci 😀 Dość słodkie, puszyste, wyrośniete ciasto, bakalie i dla odmiany -  brak tu kruszonki 😉 Placek jest pyszny! Koleżanki w pracy zajadały się jeszcze lekko ciepłym, popijając go mlekiem, a ja (ponieważ mleka nie lubię) raczyłam się ciastem drożdżowym i małą czarną ☕ Składniki: 500 g mąki pszennej(...)miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, po czym dodać bakalie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do tortownicy lub innej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch placka posmarować rozkłóconym żółtkiem.  Piec ok.45 - 50 minut. w temp.175st (do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Ciasto drożdżowe 115

Witam serdecznie w Nowym Roku 2014. Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrobić dobrego ciasta drożdżowego podaję przepis na który natrafiłam w internecie. Musiałam go nieco zmodyfikować, ponieważ pierwszy placek tak wyrósł, że wykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo

Kuchnia Beaty
Drożdżowe a'la racuchy 178

dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia.  Składniki :  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej(...)Białka ubić, połączyć z ciastem. Dodać rodzynki albo jabłka , wymieszać. Ciasto przykry, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrzać na patelni. Zwilżoną wodą łyżką kłaść placki.  Smażyć po 3 minuty z każdej strony.  Gotowe placki posypać cukrem pudrem .   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Placuszki marchewkowe. 160

zebrania się w sobie, żeby przystąpić do ich produkcji ;) Cóż, kwestia wprawy i nawyku. Przede wszystkim mam mały problem ze zdefiniowaniem, czym placki są. Krążą mi po głowie pomysły na przeróżne eksperymenty ( może i drożdżowe ;)), ale pytam sam siebie: czy to aby nie krokiety, kotlety, albo licho wie co? W przypadku placuszków marchewkowych wątpliwości jednak nie miałem. Przecież widać

zadanie-gotowanie
Puszyste racuchy drożdżowe – najlepszy przepis 1067

Tłusty Czwartek już niebawem, dlatego zapraszam na przepyszne drożdżowe racuchy. Warto je robić nie tylko od święta. Są puszyste, aromatyczne i co ważne dla wielu proste. Na blogu gościł już przepis na racuchy, ale był to przepis mojej mamy „ Klasyczne racuchy „. Powiem szczerze, że robione przez mamę, wiadomo…najlepsze, smak połączony również z sentymentem, więc(...)internecie, albo popytacie znajomych, to okazuje się, że racuchy są robione na proszku do pieczenia czy nawet sodzie. Dla mnie to są wtedy zwykłe placki, a racuchy powinny być jednak robione na cieście drożdżowym. Mają zupełnie inny smak. Smak racuchów Proszek do pieczenia czy soda, to zwykła profanacja, a może zwykła próba podróby zacnych racuchów I akruat w wypadku

Mieszam w Garnku
Drożdżowe racuchy z morelami 200

Tym razem do ciasta drożdżowego na racuszki dorzuciłam morele. Wyszły pysznie! Polecam!Składniki:300 g mąki40 g świeżych drożdżyszczypta soli1 łyżka cukru1,5 szklanki mleka1 jajkokilka

Kuchnia domowa Ani
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 115

Sylwestra, ale nadają się również na imprezy rodzinne. Mimo, iż są czasochłonne, są warte pracy poświęconej na ich wykonanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki drożdżowe z pieczarkami – Składniki Paszteciki składają się z ciasta drożdżowego oraz farszu pieczarkowego. Farsz pieczarkowy można przygotować wcześniej, jeśli robisz go tego samego dnia, to zrób go tyle wcześniej, by w czasie faszerowania był on już(...)paszteciki drożdżowe z pieczarkami przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego! Paszteciki drożdżowe z pieczarkami przez Paulina 2020-11-30 Ciasto marchewkowe przez Paulina 2020-11-11 Schab duszony z warzywami przez Paulina 2020-11-05 Zupa ogórkowa przez Paulina 2020-10-27 Cukinia nadziewana kaszą pęczak przez Paulina 2020-10-04 Placki

To Musisz Wiedzieć
Śląskie ciasto drożdżowe z serem 185

Ciasto drożdżowe, czyli w moim regionie "Kołocz", a gdzie indziej placek, jest jednym z podstawowych ciast jakie się u mnie na Śląsku piecze. Mamy tutaj taki fajny zwyczaj noszenia ciasta przed weselem dla znajomych, a czasem i gości weselnych. Wszystko zależy oczywiście od Młodej Pary, gdyż czasem zdarza się tak, że ma ona bardzo dużą rodzinę i bardzo wielu(...)może to tyle tych moich wspomnień, bo nie chce Wam przynudzać :) Powiem jeszcze tylko, że serniczek upieczony w piekarni wujka mojego Męża, był inspiracją dla mnie przy pieczeniu tego drożdżowego serniczka, który gorąco polecam! Ciasto drożdżowe (spód): 20g drożdży (+ ½ łyżeczki cukru) 1 niepełna szklanka mleka 50g masła ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 szklanki mąki Masa serowa

Smakowy Raj
Placek zamszowy 46

Mój najstarszy smak ciasta z dzieciństwa, poza oczywiście ciastem drożdżowym. W moim domu to ciasto funkcjonuje pod nazwą placek zamszowy, prawdopodobnie ze względu na fakturę wierzchu. Mama piekła z powidłami śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam. To ciasto ma też inne nazwy – pleśniak , skubaniec a nawet

To co kocham
Racuchy drożdżowe gruszkowe 149

Na takie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami

Zasmakuj Kuchni
Racuchy drożdżowe na wodzie 162

Racuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku

ChilliJemy
Pierniczki 175

puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wykarawać foremkami pierniczki. Pierniczki układać na blasze (najlepiej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska
Placek zamszowy 141

Mój najstarszy smak ciasta z dzieciństwa, poza oczywiście ciastem drożdżowym. W moim domu to ciasto funkcjonuje pod nazwą placek zamszowy, prawdopodobnie ze względu na fakturę wierzchu. Mama piekła z powidłami śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam

To co kocham
Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską 227

Uwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1

Kuchnia domowa Ani
.1166. kolejne placki... 120

~dyniowe drożdżowe racuszki z sosem orzechowym*~ * mix orzechowy Primavika + odrobina gorącego mleka sojowego Pierwszy weekend, w którym nigdzie nie wyjeżdżam i nie mam żadnych zajęć dodatkowych

breakfast of dreams
Makowiec zawijany 191

rondelka. Jeśli masa jest zbyt płynna trochę odparować. Dodać 2 białka ubite na sztywno, posiekane rodzynki i orzechy. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 5 mm i długości 35-40 cm.  Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.   Nałożyć masę makową

Atlas Smaków
.661. dla mnie i dla mamy racuchy 89

~pół-razowe, drożdżowe racuchy z rabarbarem, z cukrem pudrem~ Dzisiaj dzielę się śniadaniem z mamą. Rabarbar w lodówce się nie kończy, co jest grane? Jak dobrze

breakfast of dreams
Poznajcie PIDE.... 301

  ...czyli turecką pizzę. " Za typowy placek turecki uznaje się pide . Podaje się go bardzo często w tureckich restauracjach za granicą, ale w kraju jada

KUCHARNIA
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 238

robotem za pomocą haka do cista drożdżowego).Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z wyposażenia piekarnika) i piec

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania