placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:28/187)

Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 238

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciastka Kocie oczka – kuchnia podkarpacka 194

Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano(...)posypką, delikatniejsze i kruche. Na Podkarpaciu kruche ciastka zazwyczaj przygotowywano z dodatkiem amoniaku. Jednakże wśród wielu domowych przepisów nie brakuje również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę

Trzeci talerz
Chlebek pita - orkiszowy, pełnoziarnisty 160

najstarszych rodzajów chleba przygotowywany przez człowieka. Prawdopodobnie pochodzi ze starożytnej Syrii. Popularny w krajach arabskich i tak jest tam nazywany: libański, syryjski lub arabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek bardzo prosty do przygotowania(...)podwoi objętość, wyjąć z miski, powtórnie zagnieść, podzielić na 6 równych kawałków, następnie uformować 6 kulek. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką kulki rozwałkować na placki nie grubsze niż kilka mm o średnicy około 15 cm piec w 250`C około 8 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Im wyższa temperatura pieczenia, tym gwałtowniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec II 195

Korzystając z kilku wolnych dni nadrabiam trochę zaległości blogowych. Ten przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę

peggiwkuchni
Chaczapuri adżarskie gruziński placek z serem i jajkiem 79

Kuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie… to posiłek idealny

Tajemnice Smaku
Chaczapuri adżarskie – gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem 86

Kuchnia gruzińska i adżarskie chaczapuri Chaczapuri adżarskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Chrupiące kawałeczki pieczywa, maczane w serowo jajecznym sosie… to posiłek idealny

Tajemnice Smaku
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie 346

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie Przepis na pyszne, delikatne, puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami robione na jogurcie naturalnym oprószone słodkim cukrem pudrem

Księga-Smaku
Dzisiaj Szwedzi świętuję dzień cynamonki 177

czasu piecze je moja cała rodzina. Jak widać popularność cynamonek urosła i zagranicą. Dzisiaj upiekłam najbardziej tradycyjne cynamonki z cukrem perłowym, niezbyt duże bułeczki, cudownie wypieczone i cynamonowe. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a Wy? Taka słodka bułeczka do popołudniowej kawki to sama rozkosz dla podniebienia. Cynamonki 20 bułeczek Składniki: 25 g drożdży 300 ml mleka 90 g cukru 60 g masła(...)masła i zarabiaj tak długo aż ciasto wchłonie całe masło. Przykryj mise folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie. Rozwałkuj wyrośnięte drożdżowe na placek o grubości 0,5 cm. Posmaruj nadzieniem i zroluj. Pokrój roladę na kawałki o grubości 2 cm. Układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem

codojedzenia
Śniadaniowa pizza z jajkiem, białym serem i szparagami 91

kosztować. Skromnie odpowiedziałam, że w sumie to niewiele, tyle co nic.. przecież.  Bierzcie ten przepis i jedzcie z niego wszyscy. Jest pyszny.  Składniki (na 1 placek): Ciasto drożdżowe: 100 g mąki pszennej  10 g oliwy z oliwek  10 g świeżych drożdży  szczypta soli i cukru  55 g ciepłej wody  Dodatki

Mango Papaja
Puszyste racuchy drożdżowe 226

Przepis na te racuchy dostałam od mamy. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza robiła je bardzo często na kolację, do tego szklanka kakao i mamy pyszny posiłek

Prosty przepis na
Ciasto drożdżowe z jabłkami 180

Ciasto drożdżowe z przepisu mojej mamy zawsze wychodzi przepyszne! Smakuje wszystkim i jest wyjątkowo łatwe do zrobienia. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 750 dag

Prosty przepis na
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 130

Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby

Kuchnia MagdaLeny
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 130

Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby

Kuchnia MagdaLeny
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką. 125

  Sezon owocowy nadal w pełni więc dziś coś ze śliwkami :)    co prawda śliwki niosą ze sobą jesień...ale nie mogłam się oprzeć widząc

Wypieki Rene
Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 494

też swoim wyglądem. Gorąco polecam i życzę smacznego. Gdzie jeszcze na blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem borówki amerykańskiej: Jagodzianki puszyste jak bawełna Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Pierogi drożdżowe gotowane Placek biszkoptowy z borówką amerykańską Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym Drożdżówki z borówką amerykańską Pierogi z borówkami Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami Sernik jagodowy Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym 199

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa lemoniada 173

Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszyste ciasto z rabarbarem 228

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonowo-migdałową kruszonką 195

Ciasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech

Ana Mari's world
Wegański placek drożdżowy - Mmmmniam! Jednogarnkowy ;) 197

W sklepach nie często można znaleźć zdrowe wegańskie łakocie. Dlatego przynajmniej raz w tygodniu staram się upiec ciasto. Mam wtedy pełną kontrolę nad tym co jem

Mama z Motylem
KASZA ZE ŚLIWKAMI 216

Uwielbiam wegierki. Najczęściej jem je same, ale bardzo lubię też w cieście drożdżowym, słodkich plackach i knedlach. Tym razem trafiły do dania warzywnego. Ostatnio do wszystkich kasz dodaję imbir :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Francuska a'la pizza z zielonym pesto, cukinią, szpinakiem i mozarellą 129

Szybka przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki

Zielona Kuchnia
Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 131

Niedawno proponowałam  Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu

Zielona Kuchnia
Calzone z kurczakiem BBQ 131

Calzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą

Zielona Kuchnia
Racuchy z jabłkami 152

udawało. Część rodziny nawet teraz, po latach od jej śmierci, wspomina właśnie ciasto drożdżowe robione przez moją babcię. Ale z ciasta drożdżowego można nie tylko upiec tradycyjny placek. Z ciasta drożdżowego można przygotować także pyszne racuszki. Przepis na poniższe racuchy z jabłkami znalazłam na stronie 14 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Racuchy z jabłkami Przygotuj miski, patelnię lub rondel, wagę

blog.moje-pasje.info
pizza domowa 212

Bardzo smaczne i pachnące danie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek.  Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:) Ciasto: kg mąki, pół kost. drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc. Ja robię pizzę bez sosu

chleba naszego
Inny Wymiar w sercu Warszawy 167

pasternaku.  Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem

Wylizany Rondel
Gofry drożdżowe 157

Moja gofrownica kupiona okazyjnie za 29 zł jako towar powystawowy, upiekła nam najlepsze gofry na świecie! Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one

Posadzone i zjedzone
Drożdżowe na oleju z rabarbarem i kruszonką - pyszne 244

Sezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast. Dziś zapraszam na wyjątkowy placek - ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest równiez podrasowana, a okruszki przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Międzynarodowy Dzień Pizzy (La giornata internazionale della pizza) - 09.02 130

pizzą..." mówiła Julia Roberts w filmie "Jedz, módl się, kochaj" i zgadzam się z nią w zupełności. Jak nie kochać pizzy, jej smaku, zapachu? A to tylko placek ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, ziołami i dodatkami. Na sam jej widok prawie każdy staję sie głodny i ma wielka ochotę skosztować chociaż kawałeczek. Jest popularna na całym świecie. Doczekała się

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania