placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:24/187)

Placek drożdżowy 204

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka. Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do ciepłego mleka  z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy

Salonik smaków
Kujawski placek drożdżowy (maślany) 176

odrobinę pobawić się w kuchni! Moja mama jest wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna ocenia ten smak na wysokim poziomie. To jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych. Placek cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany. Robiłam z połowy składników (wg oryginalnego przepisu) w formie o wymiarach 18 x 26 cm. (Forma o wymiarach

Di gotuje
przysmak gajowego 143

Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka plastrów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z figami i śliwkami 176

Skład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa,  skrobia ziemniaczana,  skrobia kukurydziana,  pektyna (substancja zagęszczająca),  sól,  cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić

ClauditteMissCooking
Potrawy kuchni podkarpackiej 164

potrawą, którą każdy zna z własnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić

Trzeci talerz
najlepszy sos do pizzy 202

pizzy Nawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz  wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób,  możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi

Miód i pieprz
Filet z różnościami 189

Wczoraj pisałam o moich ulubionych drożdżowych plackach ziemniaczanych . Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na coś do nich . Obiad powinien być pełny. Składniki 4 porcje 4 filety drobiowe 2 ogórki 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii 1 marchewka  kawałek kiełbasy lub plasterek wędliny sól ,pieprz do smaku  mąka. Wykonanie Krok 1 Filety umyć i przekroić ,nie rozcinając

Eli Gotowanie
ciasto drożdżowe z rabarbarem 112

Polecam placek drożdżowy z rabarbarem z pianką budyniową..Kwaskowatość rabarbaru w połączeniu ze słodkością pianki i maślanej kruszonki daje rewelacyjny efekt

Ugotujmy Coś
Drożdżowy placek z ananasem 208

Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na drożdżowe ciasto z kruszonką. Chciałam żeby było wilgotne i lekkie zarazem, i żeby wyróżniało się … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy placek z ananasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 186

targu rabarbar, nie mogłam się powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź

Kuchnia Ellie
Przedłużajcie przyjemność! 142

Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo. Wyobraźcie sobie, że wieczorem postanawiacie przemierzyć Polskę i do niedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego drożdżowego placka maślanego, pączków z powidłami z Doliny Dolnej Wisły, białostockiego sękacza i śląskich kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym z owocami na kolanach. Wyobrażacie sobie

GRUBY WAŁEK
Sycylia naszym okiem 203

ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata.   Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini- ryżowe kule z nadzieniem, panierowane i smażone. Jeśli chodzi o przekąski, Włosi nie mają sobie równych. Pizza z wytatuowanej pizzerii

les mirabelles
Manakisz- arabska pizza z za'atarem 200

podróż  na Bliski Wschód i przyszedł czas na wykorzystanie za'ataru do przygotowania popularnych w krajach arabskich drożdżowych placków- manakisz, zwanych też manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh, co po arabsku oznacza "wytłoczony", "wyrzeźbiony". A wszystko dlatego, że po rozwałkowaniu placka, ugniata się go jeszcze palcami, tak by zrobić miejsce na przyprawy. Manakishe są serwowane na śniadanie, jako jeden

Smakowity Blog Kulinarny
KREM KOKOSOWY Z RABARBAREM 162

czekającego na mnie w dzieciństwie zimnego kompotu gotowanego  przez ukochaną Babcię w wielkim garnku , którym częstowała mnie zawsze w letnie popołudnia, po różne wersje tart, crumble czy drożdżowych placków, wszytko co rabarbarowe  przyrządzam i zjadam z wielką ochotą . Nie mogłam zatem przejść obojętnie obok przepisu na Coconut Creams with Rhubarb, czyli Kokosowego kremu z rabarbarem. Krem jest niezwykle

KUCHARNIA
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 151

boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek. W środku siarczystej zimy zamarzy nam się soczysty, dojrzały arbuz i postawimy na nogi pół świata, by w końcu opętani tym szaleństwem wbić zęby w soczysty

KUCHARNIA