placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:17/187)

Jak zrobić kruszonkę ? 203

Nocny placek drożdżowy dla zapracowanychSkładniki  kruszonki : 5-6 płaskich łyżek mąki 3- 4 łyżki cukru pudru  1/5 kostki 250 gramowej masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko(...)placek jagodowy z kruszonką                                         Składniki na kruszonkę kokosową: 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/.2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ręką, dokładnie ugniatając i pocierając je palcami Posypać ciasto

Proste Potrawy
Wegańskie DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 183

dodać drożdży aby uzyskać ten sam efekt puszystego, przepysznego placka. Bez jajek. Bez kefiru. Bez czegokolwiek od zwierząt. Częściowo żadne to odkrycie bo w wielu domach funkcjonują placki drożdżowe na co dzień; dla mnie jednak jest to kolejne zwycięstwo w walce z utartymi przepisami na ciasta z jajkami oraz - co dla mnie ważne - dowód na to, że wspaniałe(...)jeszcze szykujemy jabłka - najlepiej, żeby były miękkie i słodkie. Obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki i teraz można zacząć smażenie placków. Na rozgrzany olej kładziemy łyżkę ciasta, wciskamy do niego 2 plasterki jabłka, rozkładamy kolejne placki na patelni (na mojej mieszczą się 4 na raz) i właściwie od razu przekładamy pierwszy placek na drugą stronę, potem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe 95

nowe szcz ę ście- jak mówi niemieckie przys ł owie. I tak na dobry początek zapraszam Was na Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe. Pyszne drożdżowe ciasto i delikatny pudding ryżowy. Przepis prosto z Limburga! A ponieważ drożdżowe ciasto z ryżowym nadzieniem już na dobre zagościło w naszym domu( trochę inny przepis), tak dla urozmaicenia dodaję kawałeczki owoców. Dzisiaj są to jabłka(...)wymieszać z ryżem. Pieczenie tarty : 1. Okrągłą formę np. 24 cm wysmarować tłuszczem lub dobrze wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Położyć na foremkę i zrobić brzeżek. 2. Przygotowane nadzienie z ryżu wyłożyć na drożdżowy placek i lekko wyrównać. Ewentualnie dodać kawałki jabłek i lekko wcisnąć w nadzienie, żeby się nie przypaliły. 3. Piec

dolcevitainmykitchen
Focaccia z polędwiczką 171

oliwek. Odrywamy kawałek pieczywa i maczamy ją w oliwie - niebo! Focaccia z polędwiczką borową smakowała świetnie również z oliwą. Ja zazwyczaj focaccie podaję z serem, bo uwielbiamy połączenie ciasta drożdżowego i żółtego sera. Natomiast dzisiaj chciałam Wam przedstawić dodatek mięsny jakiego użyłam. Polędwiczka borowa to wędlina dojrzewająca suszona. Ja użyłam jej do przepisu jak już się całkiem wysuszyła i powiem(...)aromat ziół.  Pokrojona w cieniutkie plasterki stała się wybornym chipsem na mojej przystawce. Inne pomysły na przystawki: Grissini Oponki z ciasta francuskiego Chrupiące młode ziemniaczki Puszysty placek drożdżowy z cebulą i szynką Mini calzone Focaccia z polędwiczką - składniki: Ciasto: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Dodatki: polędwiczka borowa Bastion

MamaOskarka
Hasło tygodnia - pizza. 134

Placek z Neapolu zrobił wielką światową karierę. Pewnie nie udałoby się to, gdyby nie pośrednictwo Amerykanów. Ci, z właściwym sobie rozmachem, napompowali najpierw samo danie ilością i różnorodnością składników, posypali kilkoma funtami sera, a potem rzucili je w świat nakręcając wielką marketingową machinę. I (o rany!) udało(...)się - pizza jest znana i chyba uwielbiana na całym świecie. Czy to w klasycznej włoskiej wersji, czy po amerykańsku na bogato, czy w przeróżnych lokalnych wariacjach. I nawet drożdżowe placki ze słonym nadzieniem, które występowały wcześniej w różnych lokalnych kuchniach, także zaczęto nazywać pizzami. Danie stało się tak swojskie, że nie sposób wyobrazić sobie polskiego osiedla bez kilku (nastu

zadanie-gotowanie
Bliny pszenno-gryczane z tuńczykiem i "Berlin, późne lato" 186

myślałam, że bliny to placki ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie(...)okazji. Ja proponuję łatwą i szybką sałatkę z tuńczyka. By bliny ładnie wyglądały, można je smażyć na patelni do przygotowywania pancaków. U mnie ta patelnia jest wciąż marzeniem... Składniki : Placki 230 mąki pszennej 120 g mąki gryczanej (ponieważ nie przepadam za smakiem gryki, połowę tej mąki zamieniłam razową mąką orkiszową) 2 jajka 10 g drożdży 250 ml ciepłej wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Cebularze z makiem 297

musi posiadać specjalny certyfikat, którym odznaczone jest zaledwie kilka piekarni. U mnie to wersja domowa – takie wyjątkowe smaki warto promować, nie tylko przy okazji wizyty w Lublinie. Placek drożdżowy z nadzieniem z cebuli i maku może się wydawać nietypowy, ale jest to zdecydowanie przemyślane połączenie. Zamiast kupować bułkę pizzową spróbujcie koniecznie cebulaków. Cebularze smakują najlepiej gorące np. posmarowane(...)się rozpuszczą i odstawiamy do podwojenia objetości. Masło rozpuszczamy, mleko lekko podgrzewamy (powinno być lekko letnie – nie gorące). Do dużej miski wsypujemy mąkę (ja użyłam orkiszowej), wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mleko, rozpuszczone masło oraz sól. Wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto (ręcznie lub hakiem miksera). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu

Poezja smaku
STRUCLA SEROWA 374

PYSZNY,WILGOTNY,DROŻDŻOWY PLACEK Z SEREM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ STRUCLA SEROWA SKŁADNIKI: 125 ml mleka 400 g mąki 30 g drożdży 2 jajka+2 żółtka sól 80g masła 180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g skórki pomarańczowej 600g serka -twarożku (mój ulubiony) na lukier: łyżka soku z cytryny 50g cukru pudru 1,5 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE(...)ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego,2 jajkami, rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą  cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę

Swojskie jedzonko
Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem 170

Podawałam już przepis na osetyńskie placki z ziemniakami i serem, które zrobiły furorę na pewnej grupie kulinarnej na Facebook’u. Tym razem chcę podzielić się przepisem na osetyńskie placki z botwinką. Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczął, a nie ma nic lepszego niż domowe, placki drożdżowe z przepysznym nadzieniem. Farsz do caharadżyn zazwyczaj przygotowany jest(...)botwinki (około 300g bez buraczków) – 1 mały pęczek szczypiorku – 1/2 pęczka koperku – 250g osetyńskiego sera (można zastąpić twardą mozarellą lub fetą) – 30g masła do posmarowania placków 250g mąki przesiać do głębokiej miski, zrobić dołek, wlać kefir, wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier i wszystko dokładnie wymieszać łopatką kuchenną. Ciasto wychodzi luźne i takie powinno być. Miskę

Smaki Armine
Jagody 143

metali ciężkich. Zarówno owoce jak i liście borówki czernicy są też surowcem leczniczym wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Nie ma chyba osoby, która by nie jadła popularnych u nas bułeczek drożdżowych zwanych "jagodziankami" lub pierogów z jagodami. Niestety zbieranie jagód to nie jest przyjemne zajęcie. Nieźle się trzeba naschylać by uzbierać mały słoiczek. Wiem coś o tym bo zdarza mi się(...)smaku takich zerwanych prosto z krzaczka chyba nie muszę pisać. Można je również z powodzeniem zamrażać do późniejszego wykorzystania". Przepisy z jagodami Tort z owocami leśnymi Tort jagodowy Placek drożdżowy z jagodami Jagodzianki Lody jagodowe Deser jagodowy Migdałowe naleśniki z jagodami Zobacz także: Przepisy z truskawkami Przepisy z poziomkami Jabłecznik kasztelański

Wiem co jem
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 102

nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 95

nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 169

nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 217

nigdzie takich nie kupicie, więc warto kupić trochę rabarbaru i je przygotować. Myślę że w wersji XXL też byłoby świetne, więc być może zrobię je jeszcze raz jako placek drożdżowy. Oryginalny przepis jest z blogu Moje Wypieki , ja wprowadziłam drobne zmiany. Zwykłą mąkę częściowo zastąpiłam razową orkiszową. Pominęłam kruszonkę. Efekt mięciutkie, puszyste, maślane drożdżówki, wypełnione po brzegi pysznym domowym

moj przepis na
Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 173

Znów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równiezagorzałego ich fana stanowi mój Tato.Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowująświeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdynachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie,owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem(...)pałaszowane bez wyrzutów sumieniai bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień,odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, wartoczasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie drożdżowe ciastko, myślę sobie.. Czy Ty, czytając ten postzdajesz sobie sprawę, kim jestem? Z kim masz do czynienia. Ile mam lat. Czym sięzajmuję, prócz gotowania i prowadzenia bloga. Zapewne

W kuchni Karmel-itki