Chętnie jedzą je dzieci ale dorośli także. Ciasto wyszło mi bardzo puszyste. Dodatki do mini pizzy można dodać jakiekolwiek. Gdy nie mam pomysłu chętnie je robię z resztek jakie znajdę w lodówce :-PSkładniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosółpół łyżeczki solijajko do posmarowania(...)średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy ok. 10 cm. Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano bądź suszonymi ziołami.pizzerinki z kiełbasą i oliwkami
Bon Appetit MałgorzatyJednak uznałam godnym zainteresowania, gdyż pojawił się sam Paolo Cozza. Zanim jednak zaczął gotować, obeszły tu i tam. W jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo
W kuchni Karmel-itkiPołączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej(...)chwilę, co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej
BullioPołączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej(...)chwilę co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej
BullioPrzygotowałam dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na przekąski, sałatki i małe słodkości, które warto wpisać w imprezowe menu! Słodko-pikantna przekąska z ciecierzycy Roladki z ciasta francuskiego - a'la pizza Koreczki imprezowe Śledzie z papryką i ogórkiem Mozzarella z pomidorami i oliwkami - szybka przekąska , Ciasteczka owsiano- kokosowe z morelą Mini ptysie z krem budyniowym Ciasto francuskie z czekoladą Sałatka
Lena Gotujeprzywiozłam z Zakopanego i zastanawiałam się co dziś zrobić do jedzenia. Dziś jest międzynarodowy dzień pizzy więc postanowiłam zrobić pizzę góralską, w połączeniu oscypka, boczku wędzonego cebuli i żurawiny okazało się że jest wspaniała w smaku. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatkowo(...)koło, odstawiamy na 10 minut. Oscypka kroimy w plastry, cebulę kroimy w krążki, a boczek na mniejsze kawałki. Ciasto smarujemy sosem lub ketchupem pozostawiając 1 cm. ciasta nieposmarowanego i posypujemy ziołami do pizzy. Układamy kawałki boczku, krążki cebuli i plastry oscypka,posypujemy żurawiną. Pieczemy na papierze do pieczenia przez około 20 minut aż spód będzie miał złoty kolor
Bajeczna KuchniaWyśmienity pomysł na pizzę, kiedy w domu nie ma drożdży:) Ciasto przygotowuje się w kilka chwil. Jest mięciutkie i smaczne. W sam raz na szybki posiłek dla rodziny. Dzieci ją uwielbiają. Dodatki można skomponować oczywiście wedle własnego gustu. Ja natomiast podałam, te które najczęściej u nas występują. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli(...)plasterkach 1 pomidor 15 dkg startego żółtego sera Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać olej, mleko i wodę. Zagnieść ciasto, po czym rozwałkować je na wymiary formy, w której będziemy piec pizzę (u mnie jest to blacha 25x35 cm), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Ciasto podpiec ok. 20 min., wyjąć, posmarować koncentratem rozmieszanym
Krokusowy Dompomiędzy pizzą a tartą. Coś na szybko, ale bardzo smacznie. Kto nie jest na diecie ten sobie może pozwolić, choć i tym na diecie polecam domową pizzę, przynajmniej wiesz co jesz. Smacznego! Składniki : Ciasto :* 2 szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy* centymetrowy pasek drożdży* pół szklanki ciepłej wody* szczypta soli* szczypta cukru* łyżka oliwy z oliwekDodatkowo : sos pomidorowy, grillowana
Magiczne Życie Martyzobaczyłam ten przepis w internecie wiedziałam, że długo nie będę zwlekać z wypróbowaniem go w zaciszu mojej kuchni. Podoba mi się sam pomysł wymieszania wszystkiego z ciastem i upieczeniem. Powstaje nam taka zawijana pizza. Jako dodatki możemy użyć swoich ulubionych produktów i tym samym skomponować swój oryginalny chlebek. Doskonały jeszcze ciepły z ciągnącym się ze środka serem i ulubionym sosem(...)ilość składników, gdyż stwierdziłam, że taki jeden mały bochenek będzie zbyt mały. Był to bardzo dobry pomysł jednak następnym razem podzielę ciasto na dwie części i uformuję dwa bochenki. Lepiej się upieką i będą bardziej podzielne. CHLEBEK PIZZA , / wg The Ivory Hut 3 i 1/3 szkl mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 1,5 szkl wody 2 łyżeczki soli
Pieguskowa KuchniaMini hot dogi w moim wykonaniu to nic innego jak parówki zapiekane w cieście, którego używam do pizzy serowej . Jest to bardzo prosta i smaczna przekąska zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Mini hot dogi świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami jak pomidorowym, czosnkowym, BBQ itp. Najlepszą opinią jest fakt, że ekspresowo znikają ze stołu podczas wszelkich(...)mikrofalówce przez ok 1,5 min. Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać. Do masy dodać mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru w prostokąt. Następnie ciasto przeciąć nożem na pasma odpowiedniej wielkości do rolowania na parówce
Ola la LCHFKiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest. Składniki: Na dwie pizze o średnicy ok 35-40cm lub 3 mniejsze 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki(...)razy. 4. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt krążka. Gotowe pizze zostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na ok 30 minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło i nakładamy przygotowane składniki
Kuchnia w czekoladzieczysta przyjemność. Po około 20 minutach pizza wylądowała na stole. Wyglądem i zapachem kusiła niesamowicie, dlatego też zaraz, gdy pani kelnerka poszła, rzuciłem się na pizzę i z nieskrywaną radością ją spałaszowałem. Ciasto było cieniutkie i chrupiące. Dodatki na pizzy świeże, a jedynym mankamentem, jak to w pizzach z wegańskich bywa, był ser delikatnie klejący się do zębów. Jest
BlendmanPizzerinki czyli mini pizze to efektowna i smaczna przekąska dla wszystkich osób, które lubią fast foody Przygotowanie ich zajmuje około 2 godzin, ponieważ sami musimy przygotować ciasto, ale efekty to wynagradzają. To jest podobnie, jak z tymi mini hamburgerami – należy włożyć w nie sporo pracy, ale smak i wygląd nam to wynagrodzi. Pizzerinki możecie przyrządzić na imprezę, wycieczkę, obiad(...)Zobacz też: Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Śniadaniowe muffinki jajeczne Tarta z łososiem według Michela Moran Tarta z boczkiem i cebulą Przepis na mini pizze Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 150 ml wody 20 g świeżych drożdży płaska łyżeczka cukru 300 g mąki 4 łyżki oleju szczypta soli Sos pomidorowy na ciasto
Kuchnia Bazyliiutworzy się gęsty sos. Ostudzić. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć usmażone kawałki udek z kurczaka, pokrojoną cebulę i kawałki sera feta(...)Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około 15-18 minut w 180°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Przed podaniem udekorować listkami bazylii. Pizzę podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, jogurtowym. * ilość według uznania
UgotowaćPizzę robię co jakiś czas i zawsze z innego przepisu...tym razem skorzystałam z tego przepisu..i polecam..ciasto bardzo puszyste i mięciutkie..ja zrobiłam jedną dużą pizzę i była super -gruby spód...można oczywiście zrobić mniejsze i będą cieńsze..wszystko zależy od waszych gustów.Za radą autorki przepisu pokroiłam też ciasto przed nałożeniem dodatków ,ale po upieczeniu(...)jakoś u mnie nie zdało egzaminu..Dodatki do pizzy dowolne..u mnie prawie jak zawsze tradycyjnie..kiełbaska, ogórek, pomidorek..no i oczywiście ser ..Pizza zjedzona ze smakiem..i zabrakło czasu na zrobienie zdjęcia z efektu końcowego. 3 łyżki letniej wody 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki drobnej soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki
Moje domowe kucharzenie