pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:94/314)

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 246

coś wypadło, tam się obsunęło - i udało się dopiero dzisiaj. Nic straconego - pizzę można zjeść zawsze, nie tylko od święta! Ja tym razem temat potraktowałam bardzo luźno, i po inspirację zamiast do Włoch, udałam się do Francji. Pissaladiere pochodzi z Nicei; to tam wypiekano placki na chlebowym cieście z dużą ilością karmelizowanej, mięciutkiej cebuli, czarnymi oliwkami i anchovies, i sprzedawano(...)kupiłam już jakiś czas temu, i tylko czekało na swoją kolej. Przepis znalazłam u Truskawkowej Ani , i zmieniłam tylko odrobinkę, nie odchodząc jednak zbyt daleko od tradycji. Ciasto jak na grubą pizzę, jest miękkie i delikatne; a cała góra słodkiej, skarmelizowanej cebulki z dodatkiem wyrazistych oliwek i słonych filecików anchovies smakuje po prostu obłędnie! Do tego całość jest prosta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z patelni 166

chcieli głosować już swój głos oddali. To bardzo ładny wynik, chociaż przyznam, że bliskość tej pierwszej 10 troszkę boli. A teraz o samym przepisie. Pizza z patelni jest idealna dla tych, którzy lubią miękkie ciasto, bowiem rzeczywiście przypieczony i chrupiący jest w niej tylko dół, cała(...)wierzchnia warstwa jest bardzo delikatna. Tutaj podaję przykładowy zestaw składników, ale jak wiecie z pewnością, każdy może do swojej pizzy wrzucić to, na co akurat ma ochotę ;) PIZZA Z PATELNI Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - ciepła woda - pół opakowania suszonych drożdży lub odpowiednio świeżych - łyżka oliwy z oliwek - szczypta soli - pół łyżeczki cukru Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy drożdże

Życie zamknięte w smaku
PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI 151

mamy problemu z glutenem, możemy zwiększyć jej wartość odżywczą używając makaronu pełnoziarnistego. Nie zawiera ona drożdży, więc też przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Moja wersja pizzy jest na bogato... z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, pomidorami suszonymi, oliwkami i kukurydzą, a całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała

Kuchnia MagdaLeny
Piekielnie ostra pizza kiełbasą, porem, szczypiorkiem i cebulą 140

Lubię ostre jedzenie. Czasami nawet bardzo ostre. A tego dnia wybór padł na pizzę. Tak więc mamy tutaj klasyczne cienkie ciasto, piekielnie ostry sos do pizzy z Carolina Reaper oraz interesujące połączenie dodatków, jak kiełbasa, por i szczypiorek. Smaczne wyzwanie dla amatorów ostrego jedzenia

Milion Smaków
Mini pizza z salami, chilli, BBQ i żółtym serem 116

Wariacja na temat pizzy. Nie dość, że mini to jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli. Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka

Milion Smaków
Maślane rogaliki śniadaniowe 213

grubości (i średnicy 33 cm). Na każdym z rozwałkowanych kół położyć po 2 łyżki miękkiego masła i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ciasta. Posmarowane masłem koła z ciasta podzielić nożem do pizzy na 4 równe części. Każdą z tych części podzielić na 3 kolejne równe części/kliny (wyglądem przypominające małe kawałki pizzy - o tak jak tutaj , autor: Cooking Classy

Gospodyni Miejska
Buraczkowa focaccia z jeżynami 167

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej przed głównym posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu. Rodzaj ciasta jak na pizzę, jednak długo wyrastającego. Focaccia jest mięciutka i puszysta. Każdy region Włoch ma inne dodatki. Gdy znalazłam przepis na dzisiejszy placek, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Cudowny kolor, dodatek kwaśnych jeżyn - wygląda imponująco i świetnie smakuje! Jeśli lubisz eksperymenty(...)perłowej/szalotki 3 łyżki oliwy 100 g jeżyn 1 kulka mozzareli (125 g) 2 gałązki rozmarynu Wykonanie: sok delikatnie podgrzać, połączyć z resztą składników i wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno długo wyrastać (60-70 minut) cebulki obrać, przekroić na pół, większe na ćwiartki i podsmażyć na 1 łyżce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z patelni 279

wstawiłam zdjęcie z opisem na FB-ku, to odezwały się głosy niedowierzania, jak to ciasto z patelni? Takie samo niedowierzanie było z moim przepisem na pizzę z patelni , czy ciasta z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , czy błyskawiczne ciasto z owocami . To jest przepis na kolejne szybkie ciasto. Uwielbiam przygotowywać ciasta, które są proste i szybkie. Tym razem propozycja na ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z warzywami 229

Zawsze robiłam tradycyjną pizze, ale dziś postanowiłam to zmienić i dodać do niej jeszcze warzywa na patelnię.Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX.Pizza z warzywami była przepyszna.Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/IglotexPizza z warzywamiSKŁADNIKI:Ciastowoda ciepła - 0,5 szklmąka - 2 szklolej -2 łyżkisóldrożdże - 40 gser żółty - 12 plastrówDODATKI:warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX)pieczarki(...)tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciastoCiasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą. Następnie wyłożyć warzywa. Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego

Kuchnia Danusi
Miska Tupperware 302

jest gotowe, ale może być i za 2 lub 3 razem..wtedy za każdym pyknięciem zamykamy pokrywę .Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam(...)się, że za jakiś czas pokrywka pyknie , widać jak podnosi się do góry..ale sam moment tego pyknięcia jakoś trochę straszy..ale trza się do tego przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie-marynowanie kurczaka..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć

Moje domowe kucharzenie
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE Z CHORIZO 154

ściereczki. Międzyczasie drobno siekam cebulę, natkę. Ser żółty dzielę na mniejsze plastry. Chorizo kroję w cienkie plastry. Paprykę myję i kroję w plastry. Pizzę dokładnie wyrabiam. Blachę smaruję masłem a następnie posypuję bułka tartą. Przekładam ciasto. Smaruję koncentratem pomidorowym. Następnie kładę ser, cebulę, paprykę.,natkę oraz chorizo. Piekę ok 20 min w 200 stopniach. Po upieczeniu posypuję rukolą. Smacznego

Gotowanie Patki
Pizza pollo con broccoli 283

Post Pizza pollo con broccoli pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Szkocka pizza. 164

publikuję ten przepis głównie dla tego, że pizza była pyszna!!! Nie wiem skąd ta nazwa, bo to danie nie ma nic wspólnego z oryginalną, włoską pizzą. Jest to raczej tarta z kruchego ciasta wypełniona po brzegi pysznym pieczarkowym nadzieniem. Podałam ją na kolację i rodzinka zakochała się w jej smaku. Polecam!!! Składniki na szkocka pizzę tortownica o średnicy(...)paseczki, które rozkładamy przy brzegach ciasta. Ciasto które wystaje ponad formę zwijamy do środka, przykrywając ser. Posypujemy pozostałym, startym serem i pieczemy pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, na wierzch wbijamy jajko i jeszcze raz wkładamy do pieca. Pieczemy aż jajko się zetnie. Polecam

Rozpustne gotowanie
Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą 133

łyżka octu jabłkowego szczypta soli Dodatki do pizzy: sos pomidorowy bazylia oregano cebula czosnek  oliwki (ja dałam tylko dwie:), specjalnie wedle życzenia mojego synka) czerwona fasola ze słoika Siemie lniane zalałam wrzątkiem, tak by utworzyło gluta. Mąki wymieszałam z drożdżami i solą. Dodałam wodę, olej, ocet i siemie lniane. Następnie wyrobiłam ciasto i przełożyłam do tortownicy. Tortownicę wyłożyłam papierem(...)minut. W międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Pokroiłam cebulę i czosnek. Fasolkę przełożyłam na durszlak, aby odlać zalewę.   Po 10 - ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy. Na sam spód wylałam sos pomidorowy, przyprawiłam go bazylią i oregano. Następnie położyłam cebulkę, czosnek, fasolkę oraz oliwki. Pizzę ponownie polałam sosem pomidorowym i wstawiłam do piekarnika

nietadieta