 Galantyna z kurczaka 300
Galantyna z kurczaka 300łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi. Kurczaka umyć, osuszyć, zdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Mięso z ud (około 450 gram) pokroić
królestwo garów DROBIOWE PALUCHY OTULONE BOCZKIEM 217
DROBIOWE PALUCHY OTULONE BOCZKIEM 217Fajny i smaczny pomysł na imprezową przekąskę lub ciepłą kolację. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka boczek wędzony w plasterkach słodka i ostra papryka
Walijskie Pichcenie BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 223
BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 223Bardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe. Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać
Walijskie Pichcenie Pierś gęsia pieczona w piwie 185
Pierś gęsia pieczona w piwie 185cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki oleju rzepakowego
Kuchenna Kontrrewolucya Świąteczny obiad: faszerowany kurczak, nadziewana kaczka i gęś 239
Świąteczny obiad: faszerowany kurczak, nadziewana kaczka i gęś 239pytanie: pierś, skrzydełko, czy nóżka zazwyczaj pada odpowiedź: nóżka. W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia. Zobacz przepis Pieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste(...)zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Idealne danie na Boże Narodzenie i na Wielkanoc! Zobacz przepis Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami Jak dobrze upiec gęś i czy jest przy tym dużo pracy? To prawda, że gęś piecze się długo
Niedzielny kucharz KURZĘCE CYCKI  W POTRAWCE 220
KURZĘCE CYCKI  W POTRAWCE 220Potrawkę robię zazwyczaj wtedy, kiedy mam już ugotowany gar rosołu. Wtedy wykorzystuję część rosołu oraz ugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie
Walijskie Pichcenie Odświętna gęś 243
Odświętna gęś 243mała podpowiedź :) Składniki (na 4 porcje): pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka) 3 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ziele angielskie 2 liście laurowe łyżka oliwy lub oleju Przygotowanie: Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, a także pokrojonymi ząbkami czosnku , które wciskamy w nacięcia
Zakręcony Widelec Sałatka z kaczą piersią i czosnkowym dressingiem 247
Sałatka z kaczą piersią i czosnkowym dressingiem 247Prosta sałatka z miksem sałat, pieczonym filetem z kaczki, suszonymi wiśniami i dość ostrym dressingiem czosnkowym z dodatkiem naturalnego czosnkowego koncentratu bez konserwantów od Proeco Polska całość komponuje się idealnie. Polecam. Składniki: 1 opakowanie lodowych sałat 1 pieczona pierś kacza 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki suszonych wiśni Dressing: 6 łyżek oleju lnianego 2 ząbki czosnku- użyłam
Wanilia i Kardamon Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 278
Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 278idealne danie na świąteczny obiad. Będzie złota, pachnąca, upieczona na chrupko. Czas : 5 i pół godziny w tym 5 godzin pieczenia Poziom trudności : Łatwe Zobacz też jak dobrze upiec kaczkę. Składniki: Gęś świeża lub mrożona 4-5 kg 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu Farsz 200 g kaszy gryczanej niepalonej Garść suszonych grzybów(...)wyciągamy pieczeń, znowu zlewamy wytopiony tłuszcz i przewracamy gęś piersiami do góry. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 1,5-2 godziny. Co 45 minutach gąskę wyciągamy i polewamy tłuszczem. My lubimy dobrze wypieczony drób i choć znane są nam zasady, że kilogram kury pieczemy tyle i tyle, a kaczki tyle, stosujemy zasadę, że gdy kura
Niedzielny kucharz Na św. Marcina pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 195
Na św. Marcina pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 195spore porcje. Do gęsi tradycyjnie podaje się modrą kaszę. Naszym zdaniem prosta surówka jest jednak lepsza i zdrowsza. Wypróbuj innych naszych przepisów na pieczony drób: Jak dobrze upiec kaczkę Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Składniki: Gęś świeża lub mrożona 4-5 kg 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu Farsz 200 g kaszy gryczanej niepalonej(...)doskonała rzecz do smażenia. Gęsi smalec przechowuj w lodówce). Wstaw ponownie gęś do piekarnika, piersiami do dołu. Zmniejsz temperaturę do 170 stopni i opiekaj grzbiet gąski przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij pieczeń, znowu zlej wytopiony tłuszcz i przewróć gęś piersiami do góry. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 1,5-2 godziny. Co 45 minut wyciągaj gąskę
Niedzielny kucharz KOTLETY MIELONE Z INDYKA 232
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 232A u mnie znowu indyk 😏 Nic nie poradzę na to, że lubię wszystkie "członki" indycze 😊 Czy to wątróbka, pierś, udziec, czy szyja na zupę
Walijskie Pichcenie Pikantne kotleciki na fasolce 219
Pikantne kotleciki na fasolce 219Mięso mielone drobiowe to u mnie żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez skóry).Dzielę na małe porcje i mrożę. Z reguły porcja
Buniabaje w kuchni KUSKUS PERŁOWY Z KURCZAKIEM I NATKĄ 415
KUSKUS PERŁOWY Z KURCZAKIEM I NATKĄ 415Pyszne , zdrowe, szybkie jednogarnkowe danie, które zaspokoi głów nawet dużego głodomora, bo jest bardzo sycące. U mnie - składało się tylko z podsmażonej piersi kurczaka i
Walijskie Pichcenie Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla 217
Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla 217Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!