Roladki z piersi kurczaka to bardzo fajny obiadek. Można je nadziać różnymi składnikami i podać z różnymi dodatkami. Na blogu jest kilka propozycji na takie zawijaski. Akurat miałam pod ręką pieczarki więc tym razem proponuje wersję pieczarkową. składniki: 3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 300 g pieczarek masło do smażenia pieczarek sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej
Monia miesza i gotujeugotowanego i obranego ze skórek bobu - podaję na garście bo takiej porcji użyłam ale może być trochę więcej lub mniej 3-4 średniej wielkości ogórki kiszone 1/2 piersi z kurczaka lub ok 200 g szynki konserwowej ewentualnie innej chudej, mało aromatycznej wędliny 1/2 torebki ryżu brązowego - ten składnik można sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże jabłko, najlepiej(...)winne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula - cukrowa, szalotka lub czerwona sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, olej Pierś z kurczaka pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skropić oliwą. Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu. Wystudzić. Ryż ugotować wcześniej i wystudzić. Tak jak pisałam, składnik
Ze smakiem bez glutenuprzedstawić przepis który mam nadzieję że znajdzie uznanie u miłośników delikatnych i dietetycznych wyrobów. Będzie to bowiem kiełbasa, ale jej skład w ogromnej większości stanowić będzie pierś wiejskiego kurczaka. składniki na dwie kiełbasy 1 wiejski kurczak o wadze ok 1,5 kg 700-800 g piersi z kurczaka całkowita masa mięsa przewidziana do wyrobu(...)Teraz wyjmujemy z kamionki pozostałe kawałki kurczaka. W maszynce do mięsa na drobnym sicie ( pasztetowym) mielimy mięso z ud i podudzi kurczaka. Resztę mięsa ( piersi ) mielimy maszynką na szarpaku, a jeżeli nie mamy takiego sitka mięso kroimy nożem w kostkę o boku około centymetra. Osłonki kiełbas wkładamy do misy
Miód i pieprzjedzenia. Poniedziałek: Posiłek po treningu, czyli kurczak pieczony ze szparagami i pomidorkami Szukacie dania na lunch do pracy albo pomysłu na posiłek po treningu? To danie jest idealne! Pierś z kurczaka ma dużo białka, a dzięki pieczeniu nie zawiera tłuszczu – w przeciwieństwie do smażonych kotletów. Kaloryczną panierkę zastąpiliśmy pyszną marynatą. A żeby nie było nudno – kurczakowi towarzyszą pieczone szparagi(...)przygotować w piekarniku. Dzięki pieczeniu razem oszczędzamy czas i energię elektryczną. Nie ma też sterty garnków i naczyń do zmywania. Zaczęliśmy od przygotowania mięsa – czyli włożenia do marynat piersi kurczaka, przygotowania panierki do kawałków kurczaka, uformowania pulpecików z indyka. Pokroiliśmy bataty, przyprawiliśmy cieciorkę. Przygotowaliśmy blaszki i układaliśmy na nich kolejne przygotowane do wstawienia do pieca potrawy. W międzyczasie nagrzewał
Niedzielny kucharzgrilla, dużo warzyw z fajnym sosem i piersi z kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy 3 łyżki sosu czosnkowego
wesoła kuchniazdecydowałam się na wtrawną formę tarty, czyli z dodatkiem kurczaka i pieczarek. Składniki: 200 g mąki pszennej ok. 2/3 szklanki zimnej wody szczypta soli 100 g masła filet z piersi kurczaka 300 g pieczarek cebula 2 jajka 150 g śmietany 18% 200 g żółtego sera zioła prowansalskie ok 4 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początek przesiewamy mąkę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegóralskie jadło ... do dietetycznych ono nie należy, ale jest tak smaczne, że raz na jakiś czas można sobie zaszaleć :) "Cycki po góralsku" - to inaczej pierś z kurczaka otulona serową pierzynką z oscypka i mozarelli. Składniki na 4-5 porcji: podwójny filet z kurczaka 5 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 dużego oscypka(...)kurczaka, tymianek pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki (np. jak na nuggetsy). Następnie usmażyć na oleju ... jak zwykłe kotlety z piersi kurczaka (jajko, przyprawa do kurczaka, bułka tarta). Przesmażone mięso układać w dużym naczyniu żaroodpornym. Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso
Alutka-Gotujeśrodku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i rukolą a do tego panierka z chrupiącymi ziarenkami.składniki:600 g piersi z kurczaka1 serek camembertgarść rukoli1 jajko5 łyżek bułki tartej2 łyżki siemienia Krestoolej do smażeniasólPierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera
Monia miesza i gotujebarach. Proste, możne je dowolnie skonfigurować wybierając główny dodatek a często i poziom ostrości. Dziś takie danie zrobiłam w swoim domu, w swojej kuchni. Została mi bowiem jedna pierś z kurczaka, trochę warzyw. Resztę składników mam prawie zawsze w domu, sos sojowy, ocet ryżowy który dodaję do sushi, miód i właściwie tyle. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy(...)średnia Dodaj do koszyka Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do: – makaron z tofu – falafel – pad thai z kurczakiem – zupa pho z kurczakiem – sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem MAKARON SMAŻONY Z KURCZAKIEM Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki
nietylkopasta.plPierś z kurczaka w połączeniu z curry i mleczkiem kokosowym, daje potrawę zawierającą wszystkie zasady mego bloga. Jest łatwe do wykonania, przystępny koszt produktów, lekko strawne i pyszne - jednak to ostatnie musicie sami sprawdzić. podwójna pierś z kurczaka 3 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu(...)przecisnąć przez praskę) 3 łyżki oleju sól (płaska łyżeczka) puszka mleczka kokosowego (400 ml) wersja bogatsza może zawierać marynowane pędy bambusa lub kiełki fasoli mung ryż Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki. Przyprawionego kurczaka włożyć
Kuchcik gotujeTarta ze szparagami, kurczakiem i porem Potrzebujesz: Spód: 100g zimnego masła 220g mąki pszennej 1 jajko 2 szczypty soli 1/2 łyżeczki suszonego oregano Farsz: 1 mały por 1 pierś z kurczaka pół pęczka zielonych szparagów 4 jajka 3 czubate łyżki śmietany 18% 100ml mleka 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanych liści bazylii 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej(...)ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. 4. Ponakłówaj obficie ciasto widelcem i piecz 10min. w 180*C. Farsz: 1. Pora umyj i pokrój w talarki. 2. Pierś kurczaka pokrój w niewielką kostkę. 3. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. 4. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, mleko i wymieszaj na jasną, jednolitą masę. 5. Do masy jajecznej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 500 g makaronu kokardki 250 g piersi z kurczaka 125 g mozzarelli w zalewie (kulka) brokuł cebula 800 g pomidorów krojonych w puszcze zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku przyprawa gyros Pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę i smażymy z gyrosem. W tym czasie do gotującej się wody z odrobiną cukru i soli gotujemy(...)szczyptę soli do smaku i odrobinę pieprzu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek. po około minucie dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i brokuła. Całość mieszamy. Mozzarelle kroimy w kostkę ok pół cm. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w 150 stopniach
Kuchenne inspiracje Sylwiisyta. Uwielbiam połączenia z owocami, tym razem mango które mogę jeść na obiad, kolację i mi się nie nudzi. Chcecie się przenieść do kuchni orientu to zapraszam. 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka czerwona olej kokosowy 2 cm imbiru świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku curry indyjskie 1 mango 1 papryczka chili 300 ml mleczka kokosowego 1 kawałek papryki(...)czerwonej 1 woreczek ryżu długoziarnistego szczypior, kolendra Dwie łyżki oleju kokosowego rozpuszczam i studzę. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę, olej kokosowy i odstawiam na 15 minut. Na tej samej patelni od oleju przesmażam na odrobione oleju cebulę poszatkowaną, imbir starty na tarce, czosnek sprasowany. Dodaję pierś z kurczaka i dalej
wesoła kuchniamoim zdaniem dość efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru, 4 ząbków czosnku, 4 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem, pęczka natki kolendry(...)przyprawienia mięsa. W moździerzu roztarłem na jednolity proszek dwie gwiazdki anyżu, 7 goździków, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego i 1/2 łyżeczki nasion kozieradki. Piersi kurczaka, po oczyszczeniu ich z resztek błon pokroiłem w poprzek włókien, pod delikatnym skosem w plastry, które przełożyłem następnie do naczynia. Kurczaka posypałem trzema czwartymi ilości uzyskanej przyprawy "pięć smaków", dodałem
Wyprawy kulinarnezrobić coś innego i zaskoczyć domowników. Udało się. Danie bardzo efektowne, smaczne, no i oryginalne. Tak miało być. Zaskoczyłam wszystkich. Zresztą sami oceńcie. Składniki: 500 gram mielonej piersi z kurczaka 1 opakowanie wołowiny na tatara 250 gram mrożonego szpinaku 250 gram pieczarek Plasterki boczku wędzonego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Do mielonej(...)piersi z kurczaka dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak odparowujemy i przyprawiamy solą oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy w plasterki a następnie przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ( ja mam żaroodporną formę jak do keksa )układamy na dnie plasterki boczku wędzonego
Smaki Ewy