gdyż robiłam je zarówno ze schabem jak i z filetem z kurczaka. Gdybym jednak miała wybrać, to bardziej pasowały mi do schabu. 6 plastrów schabu lub 2-3 pojedyńcze piersi kurczaka ok. 200 g wędzonego boczku 1 duży por 1 cebula 1 serek topiony (około 80 g) / ewentualnie ser żółty sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Oczyszczone mięso lekko rozbijamy
Smaki Na Talerzupomidorów koktajlowych 100 g czarnych oliwek garść nasion słonecznika Dressing: 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Kurczak: 2 piersi z kurczaka ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę
Food SquareSoczysta pierś kurczaka w pysznej panierce, z dodatkiem pomidorów i mozzarelli. Fajny pomysł na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: (4 porcje) podwójna pierś z kurczaka Łyżka oliwy z oliwek (może być smakowa, np. bazyliowa) 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 duże pomidory czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli świeża bazylia do posypania 2 cukinie sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać
Kopystką po garachskładniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 cytryny 1 pomarańcza kieliszek białego wina łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek kilka listków świeżej bazylii krokieciki: 100 g ugotowanego ryżu 1 kulka mozzarelli dymka 3 pieczarki kilka suszonych pomidorków 2 jajka 0,5 kubka mąki 0,5 kubka bułki tartej olej Przygotowanie: filety kroimy w plasterki oprószany sola
Luźna KuchniaSkładniki: 500g piersi kurczaka, sól, pieprz, mąka pszenna, olej, 105g serków topionych, garść posiekanej natki pietruszki, 2 czubate łyżeczki chrzanu. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rogrzanym tłuszczu. Po podsmażeniu przełożyć do drugiej patelni, podlać wodą ( ok.400 - 450ml), przykryć pokrywką i pozostawić na 10minut
W kuchni u Monikizdrowsze od smażenia czy potraw z tymi wszystkimi sosami...Dziś będzie drobiowoSkładniki:60 dag piersi z kurczakazioła prowansalskie Kamispieprz biały mielony Kamissól morska Kamisopakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw IglotexWykonanie:Piersi kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy oprószamy ziołami prowansalskimi i białym pieprzem. Wykładamy do tacki naczynia do gotowania na parze. Na drugi poziom wykładamy warzywa które oprószamy solą
Z Majeczką w kuchnisolidne porcje: 2 papryki czerwone - duże 1 cukinia - mała 1 pomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku z ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)kawałki, cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki; pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę. Jeśli używamy ananasa z puszki w plastrach, należy go pokroić w drobne kawałki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu pierś z kurczaka, aż lekko się zarumieni. Zdjąć
Grunt to przepis!należałoby wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki 40 dag sera żółtego 5 jaj 2 łyżki majonezu 3 piersi z kurczaka 1 kg pieczarek 2 łyżki oliwy delikat do mięs, sól, pieprz Sposób Jajka ubić mikserem, dodać majonez oraz starty na tarce żółty ser, gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną(...)folią aluminiową (folię dodatkowo smarujemy pędzelkiem oliwą). Całość włożyć do piekarnika na 15 minut, lekko zapiec w temperaturze 180º C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Piersi z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelce. Na upieczony placek serowy kładziemy surowe, rozbite piersi z kurczaka
Kuchenne aromatykurczaka i cebuli i zapiekam posypane parmezanem. 350 g pieczarek (ok. 20 średniej wielkości sztuk) 50 g żółtego sera typu gouda 1 średniej wielkości cebula 30 g wędzonej piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu 3 łyżki śmietany 18% olej do smażenia garść drobno startego parmezanu szczypiorek Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Pieczarki(...)umyć i osuszyć. Oberwać ogonki od 3/4 pieczarek (w moim przypadku było to 15 sztuk). Ogonki drobno posiekać z pozostałymi całymi pieczarkami (u mnie z 5). Cebulę i wędzoną pierś kurczaka również drobno posiekać. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę, następnie dodać kurczaka i smażyć jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając
BullioLecz jeśli chcecie od razu przygotować kurczaka z sosem tylko na jedną porcję (ta i tak jest spora) to tutaj przepis od podstaw. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki ananasa 1/4 szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki octu ryżowego 1 cebula 150 ml pasatty pomidorowej 1/4 puszki kukurydzy(...)Ananasa odsączyć z zalewy. Zalewę połączyć z sokiem z pomarańczy, a ananasa pokroić w małe kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pędy bambusa odsączyć z zalewy i ewentualnie cieniej pokroić. Pierś kurczaka pokroić w grubszą kostkę. W rondlu podsmażyć na oleju lub oliwie kawałki kurczaka przez około 5 min. Następnie do kurczaka wlać sok z ananasa i pomarańczy, dodać ocet ryżowy
Kocham..lubię..gotuję..wówczas można w końcu zjeść coś - coś przez duże Ś . To coś jest proste, smaczne i konkretne, soczyste i daje poczucie wyzwolenia od byle jakości. Po prostu - panierowana pierś z kurczaka pod mozarellą i domowymi frytkami. Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami Zaczynamy od frytek. Wybrałem długaśne dwa ziemniaki, z których otrzymałem łącznie 16 frytek, a co! W dużej(...)soli i kilkoma szczyptami ostrej papryki. Po dokładnym obtoczeniu ziemniaków w majerankowej miksturze, układamy je na tacy, która wędruje do piekarnika na jakieś 15 minut (temp. 200 stopni). Pierś z kurczak przecinamy na pół aby rozłożyć mięso na dwie równe części - dzięki temu kurczak będzie smażył się równomiernie na całej powierzchni. Przyprawiamy z obu stron porcją soli i pieprzu, moczymy
Right Behind The Kitchenwidzenie w nocy (źródło: notatki własne z wykładu Wiesława I. Gruszeckiego z Instytutu Fizyki UMCS w Lublinie w czasie 43 Zjazdu Fizyków w Kielcach) . Składniki (na 2 porcje): Roladki pierś kurczaka liście szpinaku 2 plastry mozzarelli sól pieprz ostra papryka w proszku olej Sałata 2 duże garści szpinaku 3 kiwi odrobina oliwy sól morska Pierś podzielić na 2 kawałki. Każdy(...)temperaturze 220 stopni na funkcji grillowanie. Na talerze wyłożyć szpinak. Ułożyć na nim kawałki obranego kiwi. Całość skropić dobrą oliwą i posypać solą morską. Na surówce ułożyć roladę z kurczaka. ----- Podobne: Rolada drobiowa po tajsku Rolada drobiowa z kiełbasą Kurczak ze szpinakiem
Weekendy w domu i ogrodziepodałam sos w towarzystwie małych kluseczek. Polecam Wam takie połączenia. Do tego możecie podać zestaw surówek. Zapewniam, że każdy będzie najedzony do syta. Spróbujcie. Składniki: około 600 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 3 czubate łyżki masła Ghee 1 i 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki około 2 szczypty pieprzu bałkańskiego 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku około 2 szczypty soli ziołowej(...)sosem – polecam GNOCCHI DI PATATE GRANORO do nabycia w Alfatec Przygotowanie: Kroimy drobno cebulę, podsmażamy chwilę na klarowanym maśle. Dodajemy resztę masła i pokrojone piersi z kurczaka, mięso obsypujemy przyprawą Kurczak Ziołowy i chwilę smażymy mieszając. Następnie dodajemy resztę przypraw, podlewamy całość wodą (na początku pół szklanki, z czasem dodajemy więcej u mnie w sumie około
Słodkie okruszkipestek i skórysól,pieprzolej do smażeniasos beszamelowyser do posypaniaBrokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować al'dente. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i również ugotować al'dente. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyc sola i pieprzem. Usmażyć na patelni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowanego brokuła, kawałki kurczaka a na wierzchu kawałki dyni. Sosem beszamelowym zalać składniki ułożone w naczyniu
Monia miesza i gotujePomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu greckiego bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku sól 1 jajko odrobina wody Przygotowanie: Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić(...)jakiś czas do lodówki, by smaki się połączyły). Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na nieduże kotleciki. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty – wielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta. Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie. W tak przygotowanej
Gotuj z Rumcajsem