pierś - 15998 przepisów (strona:777/1067)

Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 202

która przyrządzana jest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki, z dodatkiem szałwii, zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białego wina.Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :)Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 211

już wiele: tych wegańskich i tych z mięsem. Ten wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki:1/2 kg ugotowanych udek kaczki1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany por (biała część)1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela

Mango Papaja
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 379

pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł ich smaku :) Składniki:5 dużych ziemniaków4 małe pieczarki1 cebula4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku1 duży ząbek czosnku1 łyżka jogurtu1 pierś z kurczaka1 opakowanie sera mozarellasól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewkaPrzygotowanie:Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w bulionie razem z pokrojonym kurczakiem i marchewką

Kitchens Alphabet
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 489

Polecam także  kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj . Przygotowanie:   Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy go wzdłuż. Następnie nacinamy nóżki i wykrawamy kości, wyciągamy mostek i szyję. Zostawiamy tylko skrzydełka. Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka

Aga w kuchni
Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 156

JARMUŻ (Brassica oleracea L.var.sabellica) jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej,a pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.Bardzo popularny w Niemczech, szczególnie w północnych Landach.Zbiory zaczynają się późną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce 184

zmienic codzienne nudne danie w cos zupelnie zaskakujacego.Proponuje dzis delikatna i smacza panierke marchewkowo-migdalowa.Pasuje do kazdego rodzaju miesa,choc smakosze twierdza ,ze najlepiej nada sie do delikatnego miesa z piersi z kurczaka lub indyka.Dodatek migdalow sprawi,ze  panierka bedzie chrupiaca i naprawde aromatyczna.Skladniki na 4 kotlety:4 kotlety z indyka ( lub kurczaka) po 100-120 g2 spore marchewki4 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Granat - owoc życia 140

zwapnien) wysoki poziom antyoksydantow(ochrona serca i mozggu)  cukrzyca-nie podnosi poziomu cukru we krwi profilaktyka nowotworowa-hamujerozwoj i nie dopuszcza do rozwoju nowych komorek nowotworowych(np.rak prostaty,piersi,jelita i pluc) nie dopuszcza do rozwoju procesow zapalnych pozytywne dzialanie enzymow(reumatoidalne zapalenie stawow) rownowaga hormonalna dzialanie ochronne na plod likwidacja zaburzen erekcji spowolnienie demencji i objawow choroby Alzheimera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w pomidorach a`la pizza 205

Schab wieprzowy jak najbardziej pozadany jest w zdrowej kuchni.Oczywiscie dla milosnikow miesa.Jest miesem chudym.Tluszczu zawiera nawet nieco mniej niz piers z kurczaka.Pieczen ze schabu ,czy schab nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 182

Coraz czesciej mozemy spotkac w handlu swieze figi.Wrzesien to ich pora.Sa w naprawde w przystepnej cenie.Takze sie nie zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 207

popularność, jeśli coś jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia.Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero moje drugie spotkanie z gęsina.Pieczona pierś była równie udanym daniem.Zanim upiekłam uda gęsie przeczytałam wiele przepisów.Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna i dobra nie potrzebuje wielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczeg

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 281

wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka II wariant azjatycki wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka III wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 267

przed zimnem.Najwiekszy atut tak przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku,bo robia się same.Są świetnym dodatkiem do każdego obiadu,smakują wyjatkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka.Przygotowałam je równocześnie z łososiem,na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa ( przepis tutaj ) na środkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś. Składniki na 4 porcje: 4 duże marchewki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szaszłyki drobiowo - warzywne 151

czasami bywa kapryśna. A w moich stronach często już tak jest, że jak pada to końca nie widać. I wtedy sprawdzi się patelnia grillowa.składniki na 2 szaszłyki1 pojedyncza pierś z kurczaka1 cebula1 pomidor8 plasterków cukinii1 łyżka mieszanki przypraw do grillasól morska do smakupieprz kolorowy do smaku1/3 szk sosu sojowego jasnegoRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Cygara schabowe z czereśnią 157

Robiłam już piersi z kurczaka z brzoskwinią a tym razem postanowiłam wypróbować połączenie schabu i czereśni. I jak się okazało był to smaczny eksperyment. Dla lubiących połączenia mięs i owoców taka kombinacja przypadnie go gustu.składniki na 2 porcje2 plastry schabu ( po 100 g )8 czereśni ( wydrylowanych )sól morska do smakupieprz do smakuok. 1 szk bułki tartejolej rzepakowy do smażenia2

Ewa w kuchni
Mielone w chlebie 141

Jakiś czas temu oglądałam jeden z odcinków programu " Ewa gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie.  A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka

Ewa w kuchni