temu otrzymałyśmy w paczce do przetestowania od WSP „SPOŁEM” - producenta m.in. znanego majonezu kieleckiego. Gotowane roladki z sosem curry z ogórkiem i papryką SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 łyżka Sosu Kieleckiego Curry 1 ogórek kiszony lub konserwowy 4-5 pasków papryki marynowanej sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktórą otrzymałyśmy w ramach współpracy z firmą WSP SPOŁEM . Dzięki niej danie nabrało wyraźnego, ciekawego smaku. Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 duże lub 2 małe jajka 1 łyżeczka musztardy KIELECKIEJ chrzanowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipączkowym obżarstwie na kolację proponuję lekką sałatkę z kurczakiem, mango i prażonymi migdałami. SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango
Tradycyjna kuchnia Kasiwięc świeżego ananasa powinny unikać osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy. Świeży ananas może być skutecznym sposobem na zapobieganie rakowi. Zawarte w nim substancje hamują rozwój komórek nowotworów złośliwych : piersi, płuc, jajników, jelita grubego oraz skóry. Pamiętaj : owoce = zdrowie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros
w mojej kuchnistopni. Pieczemy 30 minut, po czym łyżką nakładamy na wierzch ziemniaków masło. Pieczemy dalej kolejne 30 minut. Ziemniaczki idealnie smakują same, bądź z ulubionym mięsem np. z piersią kurczaka . Czas pieczenia jest dość długi. Ja wykorzystuję go piekąc innego rzeczy na niższych, bądź wyższym poziomach piekarnika. Smacznego
Słodkie okruszkiokoło 3 min., a kurczak z warzywami w woku do 15 minut. Świetna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków :) SKŁADNIKI 300g makaronu soba 3 ząbki czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy
Moje Kuchenne Rewelacjeprzypadnie do gustu nie jednemu ;) P.s Pamiętajcie o zjedzeniu chociaż jednego pączka, dzisiaj kalorie na pewno nie pójdą w boczki ;) Serdecznie polecam ;) Składniki: 0,8 kg piersi z indyka papryka zielona 1 cały pomidor 2- 3 kiszone ogórki 300 g pieczarek ćwiartka kalafiora przyprawa curry bulion warzywny kasza 3-4 goździki sól
Krakowskie smaki Anijest to trudne. Galantyna smakuje na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kurczak nadzionko przygotowane według przepisu http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/12/nadzionko.html#more sól pieprz Układamy kurczaka na desce piersiami do góry. Odcinamy szyję i skrzydełka. Zawsze przecinałam korpus na pół, dzisiaj skórę z mięsem delikatnie podcinałam nożem i zsuwałam ku górze. Nadcięłam udka i skrzydełka, aby wyjąć z nich
Salonik smakówksiążki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia". Myślę, że propozycja Angielki, która rekonstruuje francuską kuchnie, zasługuje także na Państwa uwagę. 2 łyżeczki masła 50 dag piersi z kurczaka lub indyka 25 dag pieczarek garść estragonu lub pietruszki sos: 3 dag masła 3 dag mąki 450 ml bulionu drobiowego 125 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki śmietany
Humanistka w kuchniDomowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka
Symfonia smakowagrzybów 1 duża cebula liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca sól, pieprz, kminek 1 łyżka oleju Przygotowanie: Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin, żeby zmiękły. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso nabierze białego koloru, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i smażymy
Symfonia smakowaPotrzebujemy: gotowe placki pszenne do tortilli podwójną pierś z kurczaka 1 pomidora pół zielonego ogórka 1 małą cebule 1/4 puszki kukurydzy pół papryki sos czosnkowy przyprawa gyros Do dzieła! Kurczaka kroimy na wąskie paski i w misce mieszamy z przyprawą do gyrosa. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy. Warzywa kroimy w plastry, ja dla ułatwienia układam je sobie
Kolejny blog o gotowaniuPotrzebujemy: 2 piersi z kurczaka przyprawę gyros 1,5 średniej cebuli ketchup 1 świeży duży ogórek 1 puszka kukurydzy 2 średnie papryki 3-4 łyżki majonezu mała kapustę pekińską koperek Do dzieła :) Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy. dstawiamy do wystygnięcia. Cebule, paprykę i ogórka kroimy w małą kostkę. Kapustę na małe paseczki
Kolejny blog o gotowaniulimonkowe. Oczywiście nie zapominajmy o potężnych palmach i agawach, które nie tylko zdobią ogrody, ale także rosną dziko :) Krajobrazy są po prostu cudne, a nawet powiedziałabym zapierające dech w piersiach :) Miałam także sposobność aby odwiedzić Bośnię i Hercegowinę a konkretnie miasto Mostar. Niestety pogoda nie dopisała i trafiliśmy na ulewny deszcz i burzę :( Ale kilka rzeczy udało się zobaczyć
Kolejny blog o gotowaniu