pierś z pieczarkami - 1986 przepisów (strona:99/133)

Kaczka faszerowana grzybami 234

patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę

Pełny talerz
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 138

smaku,wymieszać Na farsz z kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać Na farsz z pieczarek : - obrane i starte pieczarki na dużych oczkach

Wypieki Rene
Filety faszerowane papryką, serem i limonką 155

warzyw tworzą kolorowe i aromatyczne danie obiadowe. Po filet z piersi kurczaka sięgamy często i zwykły smażony w panierce przestał być atrakcyjny więc staram się tworzyć nowe kompozycje smakowo - wizualne. Składniki dla 4 osób: - 4 małe filety drobiowe - sok z połowy limonki - 1/2 czerwonej papryki - 1 duża cebula - 5 pieczarek - 2 kopiaste łyżki startego sera - 4 ząbki czosnku - majeranek - sól

Apetyczna babeczka
Szaszłyki 147

Zabieg jest potrzebny, by bakłażan nie był gorzki. Pieczarki obieramy, dzielimy na pół (można zostawić w całości), wsadzamy do miski i posypujemy solą pieprzem oraz tymiankiem. Mieszamy. Wyciągamy ziemniaki z piekarnika by ostygły. Nie muszą być bardzo upieczone, dojdą do siebie podczas drugiego pieczenia z resztą składników. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy ją przyprawą curry, oregano, solą, pieprzem i papryką

Justa próbuje gotować
W krainie naleśników - miły wieczór w restauracji "Mały Książę" 150

naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu. Standardowy farsz składa się z mięsa mielonego z indyka, ser i z wybranego sosu. Do tego Gosia dodała jeszcze pieczarki i wybrała sos czosnkowy, choć wolała by sos pomidorowy

Projekty ze smakiem
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 165

Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 pomidor 250 g krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla  ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu

ClauditteMissCooking
Pieczone ziemniaki z piersią z kurczaka 458

Pyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam

Kuchnia Pełna Pasji
Tom kha z kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczakiem. 220

puszki mleka kokosowego House of Asia 8 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) pół opakowania krojonych grzybów moon House Of Asia 1/2 czerwonej papryki ćwiatrka kalafiora 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) pęczek szczpioru ok 6 łyżek sosu rybnego 1 podwójna pierś z kurczaka ok 4 łyżki brązowego cukru sok z jednej, dwóch

Jemy Pijemy
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 269

pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci postanowiłam trochę poeksperymentować. Przyznam, że nie przepadałam za sosami śmietanowymi, gdyż dla mnie zawsze były mdłe i mało wyraziste. Swój postanowiłam przyprawić naprawdę wyraziście i muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! <3 Marynata do kurczaka: 650 g piersi(...)minuty, do momentu aż zmieni kolor. Nie pozwalamy mu puścić wody. Przekładamy do ponownie do miski i odstawiamy na bok. Sos śmietanowo-pieczarkowy: 1 cebula 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml śmietany kremówki (30 %) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz

Cooking Monster
Gulasz z kani z pulpetami 181

Zamiast kani możemy dodać do niego na przykładam pieczarki albo boczniaki. Nie każdy ma dostęp do lasu.  6 grzybów kani 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 1 por biała część sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki olej rzepakowy pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula mała 2 łyżki

wesoła kuchnia
Wigilijna kapusta z pieczarkami i olejem lnianym 149

Kochani, coraz bliżej święta, świąteczne nastroje, świąteczni goście, świąteczne wyjazdy i ... świąteczne obżarstwo. Z uwagi na to ostatnie przedstawiam Wam naszą domową wigilijną kapustę z pieczarkami, którą podtrzymując zwyczaj babci wzbogacamy w olej lniany.  Moja babcia kobieta o bogatych nawykach żywieniowych, promujących przede wszystkim zdrowe odżywianie zapoczątkowała dodawanie oleju lnianego do kapusty, nie jest to czysty wymysł bowiem(...)wiadomo len w każdej postaci zwłaszcza zaś oleistej wspomaga trawienie, jego właściwości zdrowotne względem naszego organizmu są olbrzymie począwszy od przeciwdziałaniu miażdżycy, zawałowi serca, hamowaniu raka piersi i innych organów, poprzez redukcje tkanki tłuszczowej, wzmacnianie układu immunologicznego, skończywszy na dobroczynnych właściwościach oleju na naszą skórę, włosy i paznokcie.  U mnie w domu spożywanie siemienia, czy też oleju lnianego bardzo

Kuchenne aromaty
Tom Yum z kurczakiem 374

Azji kupowane są świeże, jak u nas pieczarki. W Europie są one dostępne suszone lub w zalewie (w puszkach). Mi udało się kupić te drugie. Pochwiaki zbierane są niedojrzałe - przed  pęknięciem osłony. Z tego powodu młody kapelusz grzyba widoczny jest dopiero po przepołowieniu. Składniki (na średni garnek): 1 podwójna pierś kurczaka 4 podudzia kurczaka 3 szalotki 2 pędy trawy

W SMAK
Sznycle z piersi kurczaka 220

SZNYCLE Z PIERSI KURCZAKA  to danie obiadowe, które można przygotować wcześniej. Dla pracujących pań domu to ważne. Ja najczęściej przygotowuję jednego dnia, a następnego dnia smażę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka(około 40-50 dag.) 2 jajka nać pietruszki drobno pokrojonej (lub pora, pieczarki, papryka wg. uznania) 10 dag. sera żółtego 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, vegeta

Kuchnia Beaty
Roladki z piersi kurczaka i boczku z sosem kurkowym 227

Po wstępnym rozeznaniu stwierdzam - kurki świeże są dostępne nawet w lutym. Bez wyrzutów sumienia dodaję więc przepis na jeden z ulubionych obiadów, do którego właśnie potrzebne

bistro mama
Roladki drobiowe w boczku ze szczypiorkiem i papryką. 241

cebulką, ale akurat nie miałam w domu pieczarek. Na szybko pokroiłam szczypior, dodałam kawałek papryki i wyszło nie źle. Tak naprawdę to boczek robi całą robotę, bo to on dodaje smaku. Polecam na obiad, a jeśli nie zjecie to dobrze smakują również na zimno, pokrojone na kanapki. Składniki: 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze boczek w plastrach papryka czerwona

Agusiowe smakołyki