pierś z pieczarkami - 1986 przepisów (strona:104/133)

Rolada z piersi indyka 179

Owocowego Raju . Mięso: 1 duża pojedyncza pierś z indyka lub złączona podwójna pierś z kurczaka 5 dag sera żółtego kilka liści świeżej szałwii 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Pierś z indyka rozciąć tak, by otrzymać duży, równy płat mięsa. Ponacinać w kilku miejscach, lekko natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na 15 minut. Na mięsie ułożyć plasterki żółtego(...)naczynia żaroodpornego, podlać olejem i sosem. Piec w tem. 160C przez ok. 60-80 minut. Pod koniec pieczenia sos zaciągnąć zasmażką z masła i mąki. Farsz: 5 dag pieczarek 2-3 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego 2 żółtka kilka łyżek oleju szczypta gałki muszkatołowej pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek

Apetyczna babeczka
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 228

ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej) 100 g kukurydzy sól pieprz przyprawa uniwersalna Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i kukurydzę. Przyprawiamy(...)naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno.  Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki

Olikowa kuchnia
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 362

rewelacyjnym daniem, idealnie komponującym się z makaronem. Spróbujcie! Przepis z książki "Italienische Küche" Lindy Doeser, wydawnictwa Parragon. Składniki (przepis na 4 osoby): 4 części kurczaka ze skórą (u mnie pierś podzielona na 2 części i 2 całe uda) sól, pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 posiekana czerwona cebula 2 ząbki czosnku, pokrojone dość grubo(...)bulion pół na pół z białym, wytrawnym winem 400 g pomidorów z puszki (całych lub krojonych) 4 suszone pomidory (najlepiej takich w oliwie) odsączone i posiekane 220 g ciemnych pieczarek, pokrojonych w plasterki 120 g czarnych oliwek bez pestek 4 łyżki soku z cytryny świeża bazylia do dekoracji 1. Umyte i osuszone części kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić

Kuchnia Prezydentowej
SZASZŁYKI Z PIEKARNIKA 140

soczyste w środku. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: MARYNATA: pół jogurtu greckiego (200 g) 2 łyżki przyprawy do kebaba szczypta soli trochę pieprzu MIĘSO: ok. 70 dag piersi z kurczaka patyczki do szaszłyków ok. 8 szt WYKONANIE: Marynatę mieszamy. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą przykrywamy i chowamy do lodówki na ok. 2 godziny(...)Ustawiłam na funkcję opiekanie z grillowaniem . Wszystko zależy od grubości mięsa. Podajemy w ulubiony sposób, u mnie z frytkami i surówką. Smacznego :) MAŁA RADA: Między mięso możemy nabić pieczarki, paprykę lub inne ulubione warzywa

Pani na deser
Kasza jaglana z pieczarkami, brokułem, porem oraz indykiem w sosie pomarańczowym 142

Składniki: -woreczek kaszy jaglanej (100g) -pół pora -1 brokuł -700g brokuła -200g piersi z indyka -sok wyciśnięty z 1 pomarańczy -masło, oliwa z oliwek -3 ząbki czosnku Przygotowanie: Potrawkę zaczynamy od ugotowania brokuła. Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 min. w osolonej i posłodzonej wodzie ( 1 łyżeczka soli oraz 1 łyżeczka cukru).  Kaszę jaglaną gotujemy(...)jest dodać łyżkę oleju, wtedy jest sypka). Następnie marynujemy indyka w 3 łyżkach oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy, odstawiamy na 15 minut.  W tym czasie podsmażamy pieczarki na maśle oraz por.  Indyka smażymy na patelni, podlewając sokiem z wyciśniętej pomarańczy, pod koniec dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę masła, która sprawi, że sos zgęstnieje. Wszystkie składniki potrawki

Receptura smaku
Pikantne piersi z kaczki z sosem wiśniowym, grzybami shimeji, kaszą i sałatką 195

łyżeczki mieszanki ziół sałatkowych, po czym wymieszać i zostawić na 5 minut. Ogórek, pomidory i paprykę umyć i pokroić wedle uznania. Przełożyć do miski i polać sosem sałatkowym. Upieczone piersi z kaczki przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na talerzu najpierw część dolną, polać sosem wiśniowym, obok ułożyć drugą połowę skórą do góry. Zaraz przy niej nałożyć grzyby shimeji z cebulką(...)stół. Całość można dodatkowo udekorować świeżymi ziołami (u mnie gałązka tymianku i liście mięty).  Uwagi: Jeżeli macie problem z zakupem grzybów shimeji, to można je zastąpić małymi pieczarkami przekrojonymi na pół. #OlejKonwenanse    #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl

Passions hobbies life
Degustacja w BelEtage 233

Dobrze skomponowane danie – szparagi ugotowane idealnie, a zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami i marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym, która została wlana(...)właściwości zazwyczaj jest serwowana w sezonie jesienno-zimowym, jednak na specjalne zamówienie może również zostać przygotowana poza sezonem.  Byłam już całkiem najedzona, a przed nami jeszcze danie główne: pierś kaczki z puree jabłkowo-żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi kluseczkami. Pierś kaczki miękka i delikatna, kluseczki smakowite, a sos świetnie dopełniał całość. Słodko-kwaśny

Obiad gotowy
Pierś z kurczaka z maślakami zapiekana w cieście francuskim 193

Niestety w wyścigu po grzyby zawsze przegrywam:) Po prostu nie jestem w stanie zmusić się w weekend do wstania o jakiejś nieludzkiej godzinie. Kiedy wychodzę o

Kraina Tysiąca Smaków
Tajska zupa z kurczakiem i zoodle 137

mięsa z kośćmi, bo wtedy znajdują się w nim również minerały jak wapń, sód i potas, które potrzebują dzieci ale i starsi aby wzmocnić szkielet. Popularność filetów z piersi lub udek kurczaka jest niezmierna również wśród moich domowników. Kiedy gotuję zupy nie ma żadnych kompromisów. Zawsze używam domowy wywar z całego kurczaka lub kury. Wy też tak robicie? Tajska zupa(...)paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek kolendry (1 doniczka) sól do smaku 2 łyżki oleju arachidowego Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój w cienkie paski. Pieczarki oczyść

codojedzenia
Pizza ze szpinakiem i kurczakiem + przepis na ciasto idealne 149

smakowało i z chęcią do tego przepisu wracamy :) Pizza, z wykorzystaniem tego ciasta, pojawiła się u nas w weekend. Tym razem w wersji kurczakowo-szpinakowej. 'pizza ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem' + przepis na ciasto idealne Składniki: * ciasto idealne: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli(...)posiekanej świeżej) - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę) - 0,5 łyżeczki soli - 1 op mrożonego szpinaku (może być rozdrobniony jak i w liściach) - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 kulki sera mozzarella - 50g sera cheddar Drożdże rozpuścić z cukrem i 1 łyżeczką mąki, w 5 łyżkach letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia

CookYourself
Pulpety wieprzowo - drobiowe 173

Połączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym.      Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę(...)formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego

Maminek kulinarny
Czwartek: Kurczak w kuskusie i jarmużu 107

ogniu, a potem dochodzi, razem z kuskusem, położone na wierzchu, nasycając się parą i smakami innych składników. W oryginalnym przepisie są filety z udek, które można zastąpić filetami z piersi, albo indykiem. Naszym zdaniem udka są najlepsze, gdyż składają się z różnych rodzajów mięsa. Pamiętajcie przy tym, że muszą to być udka bez kości. Udka z kostkami też byłyby świetne(...)czas gotowania trzeba będzie wydłużyć o jakieś 5 minut. Poza bulgurem, który gotuje się szybko. Składniki: 4 filety z udek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklana kuskusu Garść pieczarek lub 2-3 boczniaki Garść jarmużu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta kminu 21/2 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 2 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I BOCZNIAKAMI 215

Tajska zupa z kurczakiem, papryką, marchewką i boczniakami (lub innymi grzybami, np. pieczarkami, czy mun). Doprawiona czosnkiem, kolendrą i opcjonalnie także pastą tamaryndową, którą w razie potrzeb możecie zastąpić odrobiną soku z limonki. Zagęszczona i złagodzona mleczkiem kokosowym. Podana z makaronem ryżowym, świeżą kolendrą i papryczką chili .  Bogata w smaku, wyrazista, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne zimowe wieczory(...)SKŁADNIKI / 4 PORCJE 50 g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 pełna łyżka pasty curry / użyłam TAKIEJ 1 łyżeczka pasty tamaryndowej / można pominąć 1 pierś kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 150 g boczniaków 1 l gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym 1 łyżka sosu rybnego 200 ml mleczka

cool and minty
Piersi kurze w pysznym sosie 130

Szybki prosty obiad, polecam. Smak sosu wyborny. Zamiast śmietany możecie dodać jogurt grecki. Wtedy danie będzie w wersji dietetycznej. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą

Kuchnia Pokoleń