ciasto: 0,5 kg mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, dodatki: 2 piersi kurczaka, przyprawa do gyrosa, 1 cebula, 60 g sera żółtego, 100 g pieczarek, 1 papryka, kukurydza, oregano, ketchup. Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone
Aga w kuchniBardzo fajny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka. Soczysta pierś z kurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko można przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Ja dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso
Mania GotowaniaPost Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie serowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojedobiegnie konca. Dzis proponuje klopsiki z kurczaka z dodatkiem tartej cukini. Pomysl zaczerpnelam z francuskiej gazety "Maxi cuisine" N°66. Klopsiki kurczakowo-cukiniowe skladniki: 2 piersi kurczaka (okolo 400g) 2 male cukinie 80g tartego sera ementaler (ja dalam goude i parmezan w proporcji pol na pol) 1 jajko sol, pieprz tarta galka muszkatalowa kilka listkow posiekanej bazylii wykonanie: Cukinie dokladnie
Przysmaki Karolkiprzecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy też użyć gotowej mieszanki prymat – przyprawa do pizzy Farsz: Pół puszki ananasa - krojony Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 15-20 dag sera żółtego Olej Sól pieprz Przygotowanie: Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać
Fabryka pomysłówtylko spaghetti) to ryżem. Jest pyszne w każdej wersji. Składniki (na 4 porcje): 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 mniejsze pomidory 2 małe cebule 1 serek mascarpone 250 g 3 łyżki tartego żółtego sera świeża natka pietruszki – garść do posypania sól, pieprz, przyprawa do drobiu, bazylia, majeranek, czosnek 2 łyżki masła klarowanego płaska łyżeczka(...)pokrojoną w drobną kostkę, gdy lekko się zeszkli dodaj oczyszczoną z błon, wysuszoną i pokrojoną w niewielką kostkę pierś kurczaka. Gdy zmieni kolor na jasny dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przypraw dobrze. Duś chwilę. Następnie dodaj serek mascarpone oraz tarty żółty ser, mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj
Zasmakuj Kuchnistole. Inspiracja: klik Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki) majonez ok. 6 łyżek(...)ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy. Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą
Maślane ciasteczkosłoiczka z pomidorami 1 duża kula mozzarelli 8 plasterków szynki parmeńskiej albo wędzonego boczku 50g sera żółtego, twardego Sól (ja używam morskiej albo himalajskiej), pieprz świeżo zmielony posiekana natka pietruszki, około 3 łyżki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć i płasko rozłożone naciąć poziomo, tworząc kieszeń. Należy to robić uważnie, aby nie przeciąć powstających płatów
Moja Mama Gotujesmaczną kolację. Propozycja doskonała na obiad do pracy - zapakuj w lunchbox i potem tylko odgrzej. Smacznego :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 15-20 średnich ziemniaków 1 duża marchew 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 100 g śmietany 30% 250 g sera cheddar (może być inny żółty) 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia(...)miękkości. Odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego wraz z przyprawą do kurczaka. Dodajemy startą drobno marchewkę i razem dusimy do miękkości. Wlewamy połowę śmietany, jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem. Naczynie żaroodporne natłuszczam (ceramicznych nie ma potrzeby, ale można), układamy warstwę ziemniaków, posypujemy odrobiną startego sera żółtego, wykładamy połowę farszu mięsnego, oprószamy
Kolorowy PrzepisownikSałatka z bulgurem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą(...)bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki
Kulinarne przygody Gatitypierś z kurczaka 10 pieczarek 1 żółta papryka 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez, keczup Wykonanie: Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki(...)kroimy w krążki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę.Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę,paprykę, wykładamy kurczaka całość polewamy majonezem i keczupem
Z Majeczką w kuchniSkładniki: -2 piersi z kurczaka -4 krążki ananasa w zalewie -4 łyżeczki żurawiny do mięs -4 plastry sera żółtego -olej do podsmażenia -sól, pieprz Piersi dzielimy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i krótko obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Wykładamy na żaroodporny półmisek, delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdą pierś układamy plaster ananasa. W plastrach sera
Kulinarne przemysleniałyżeczka czosnku w proszku-lub świeży do smaku 450 gr. mięsa mielonego ,lub jak u mnie 2 piersi z kurczaka 400gr.posiekanych pomidorów w sosie własnym -u mnie pomidory i sos własny tutaj 2-3 cukinie średnie ,lub 1 duża ser żółty tarty ,lub krojony w paski sól i pieprz do smaku 1 marchewka pół pietruszki 1 cebula 1 szkl. bulionu(...)wysmarować łyżeczką oleju kokosowego,wyłożyć dno ryżem z cebulką. W tej samej patelni podsmażyć mięso mielone ,lub jak u mnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2-4 minuty. Odłożyć na cebulę z ryżem i posypać cienką warstwą sera . Pomidory pokrojone w kostkę dodać na patelnie ,doprawić ,solą,pieprzem do smaku,wlać szklankę bulionu dobrze wymieszać i odstawić z ognia
w mojej kuchniciasta nam sie nie upiecze. Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 1 pojedyncza piers z kurczaka Garść oliwek czarnych i zielonych 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 mały słoik pomidorow suszonych Kawałek sera pleśniowego typy "lazur" (moze byc tez feta) 1 opakowanie mozzarelli 2 łyżki świeżej mięty i bazylii 1 jajko(...)łyżeczka gałki muszkatowej Zioła do drobiu, pieprz ziołowy, odrobina czosnku granulowanego, zioła prowansalskie Przygotowanie: Piers z kurczaka kroimy na bardzo drobna kostkę, przyprawiamy ziołami do drobiu, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 min, a następnie smażymy. Szpinak wrzucamy do garnka i czekamy az "zwiędnie". Przekładamy na sito i odciskamy z wody. Przekładamy
Zainspiruj się kuchniąłyżka masła 250 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy(...)przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną cebulą. Podajemy z ryżem
VioletoweKucharzenie