pierś z kurczaka z papryką - 5150 przepisów (strona:197/344)

Paprykarz z kurczaka. 253

jedno z podstawowych dań węgierskiej kuchni. Jedno z tych, w których sosie ląduje naprawdę duża ilość papryki w proszku. Stąd też bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem(...)kurczaka (ulubione części - piersi, udka, z kostkami lub filety) 1 duża cebula 1 pomidor 1/2 łyżki smalcu lub oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 czerwona papryka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki sól Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na wybranym tłuszczu z dodatkiem szczypty soli. Zdjąć z ognia, dodać paprykę w proszku i dobrze

zadanie-gotowanie
Kurczak tikka masala 173

kurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki bulionu szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki oraz(...)soli 5-6 łyżek mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki) sok z 1/3 cytryny natka pietruszki do dekoracji do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojonego kurczaka. Odstawiam na minimum 30 minut. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i smażę

Mango Papaja
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 397

zielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz z ich sokiem i pokrojony czosnek. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu.   Przyprawiamy oboma rodzajami wędzonej papryki, delikatnie pieprzem. Nie solimy – bulion jest już słony. Podduszone warzywa i mięso zalewamy bulionem ( nie wlewajcie od razu całego, dajcie 1,2 litra a resztę na wszelki wypadek zostawcie(...)swoją porcję cząstką cytryny i jeść paellę z jogurtem, doprawionym roztartym ząbkiem czosnku i posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła czerwona papryka ½ opakowania paluszków krabowych 250g krewetek koktajlowych lub średnich 2-3 garści świeżego zielonego groszku (można zastąpić zieloną fasolką szparagową) 3 ząbki

Karo in the Kitchen
Zaskocz bliskich 227

pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany

Gotuj z Natką
Kurczak a'la Stroganow 667

Moja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas.         Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym

Kulinarne Inspiracje
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 332

Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki: 4 piersi z kurczaka (+- 300 g każda) 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - przepis:  W misie łączymy

Kuchnia Łukasza
Sałatka z kurczaka z dynią  242

przygotowywać tego typu dania, dlatego spodziewajcie się podobnych potraw już w najbliższym czasie!  Składniki : Mięso pierś z kurczaka oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny pół papryczki chilli sól, pieprz Dynia : nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól, pieprz czerwona cebula kilka ząbków czosnku Sałatka : rukola kilka pomidorków koktajlowych kilka(...)słodką i ostrą papryką i tymiankiem, wymieszać, aby dynia pokryła się oliwą i dodatkami. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrane ze skórki ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, ale nie rozciapciana.  Mięso : Pierś z kurczaka umyć i oczyścić

Codzienne Gotowanie
Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym 274

szybkie, smaczne, proste i kolorowe danie na obiad: gulasz z kurczaka z warzywami i pieczarkami. Składniki na 2 porcje 1 pierś kurczaka 1 cebula pokrojona w piórka czosnek, 2 ząbki 200 g domowej pasty paprykowej 1 papryka czerwona, pokrojona na paseczki 1 pomidor pokrojony w grubą kostkę 5 pieczarek Kolendra, świeże listki olej rzepakowy: 1 łyżka sól, pieprz i kurkuma

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galantyna z kurczaka i papryki na parze 229

się też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 300 g piersi z kurczaka 300 g mięsa z udka z kurczaka bez skóry i kości 150 g mix papryk ( czerwona, zielona, żółta, po 50 g każda ) 2 łyżeczki vegety 350 ml wody 1 łyżeczka żelatyny Sól Pieprz Wykonanie: Mięso przepuszczamy

Smaki Ewy
Kurczak glazurowany w miodzie z kaszą jaglaną, migdałami i suszonymi pomidorami 241

rozgrzewającym sosie, węglowodany z kaszy oraz magnez i witaminy z grupy B w migdałach mogą Wam trochę pomóc. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka w wolnego wybiegu 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 mała cebula kilka ząbków czosnku 100 g kaszy jaglanej garść migdałów kilka suszonych pomidorów w oliwie sól Przepis: Oliwę mocno rozgrzewacie

GRUBY WAŁEK
Shawarma kurczak czyli kurczę pieczone na ostro 206

Marynata, odpowiednia temperatura i czas pieczenia czyni cuda. Shawarma kurczak jest po prostu pyszny! Shawarma kurczak Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka Marynata sok z 2 dużych cytryn 6 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 1 cebula 4 duże ząbki

codojedzenia
Kurczak curry z warzywami i ryżem 226

warzywami i do tego ryż. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę dobre! Spróbujcie koniecznie ! Składniki: (na ok. 4 osoby) 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy curry 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 szklanka zielonej fasolki (użyłam mrożonej ciętej) 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz 2 torebki

Gotuj z Mąką
Pyszna kiełbasa drobiowa 164

bardzo drobno pokroić. Mięso z kurczaka zdjąć z kości za pomocą ostrego noża. Następnie pokroić na małe kawałki. Tylko mięso z piersi pokroić na większe kawałki. Mięso z kurczaka i pokrojone skóry wymieszać razem. Dodać sól peklową, paprykę w proszku, pieprz, majeranek, gałka muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i utłuc duczkiem. Po 24 godzinach ponownie zamieszać i utłuc. Takie tłuczone mięso

Kuchnia Pokoleń
ZAPIEKANKA GYROS 186

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu, 3 większe ząbki

JejKuchnia
Filet kurczaka w pikantnym cieście. 469

banalnie prosty, a zawsze to jakaś odmiana. Uprzedzam, że to pyszne, jednak najlepsze na świeżo, kiedy panierka chrupiąca. 2 filety z piersi kurczaka Ciasto: jajko szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki sody Oraz: szklanka mąki olej do smażenia papierowe ręczniki niewielki garnek  Mięso kroimy w paski, grubość

Dieta moja pasja