SKŁADNIKI (dla 4 osób - po 2 szaszłyki na osobę - 370kcal) 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego 600 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry 1/2 łyżeczki pikantnej papryki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka Sos: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z 1 małej limonki
Moje Kuchenne Rewelacjekurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 bulwy selera 2 duże jajka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu ok. 1 szklanki bulionu z kurczaka(...)sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie papryka słodka w proszku, mielona kolendra - ilości przypraw nie podaję, zależy od smaku kucharza Przygotowanie: Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych , ziaren pieprzu i ziela angielskiego . Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować
Codziennik Kuchennyjedno z podstawowych dań węgierskiej kuchni. Jedno z tych, w których sosie ląduje naprawdę duża ilość papryki w proszku. Stąd też bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem(...)kurczaka (ulubione części - piersi, udka, z kostkami lub filety) 1 duża cebula 1 pomidor 1/2 łyżki smalcu lub oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 czerwona papryka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki sól Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na wybranym tłuszczu z dodatkiem szczypty soli. Zdjąć z ognia, dodać paprykę w proszku i dobrze
zadanie-gotowaniekurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki bulionu szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki oraz(...)soli 5-6 łyżek mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki) sok z 1/3 cytryny natka pietruszki do dekoracji do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojonego kurczaka. Odstawiam na minimum 30 minut. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i smażę
Mango Papajazielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz z ich sokiem i pokrojony czosnek. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu. Przyprawiamy oboma rodzajami wędzonej papryki, delikatnie pieprzem. Nie solimy – bulion jest już słony. Podduszone warzywa i mięso zalewamy bulionem ( nie wlewajcie od razu całego, dajcie 1,2 litra a resztę na wszelki wypadek zostawcie(...)swoją porcję cząstką cytryny i jeść paellę z jogurtem, doprawionym roztartym ząbkiem czosnku i posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła czerwona papryka ½ opakowania paluszków krabowych 250g krewetek koktajlowych lub średnich 2-3 garści świeżego zielonego groszku (można zastąpić zieloną fasolką szparagową) 3 ząbki
Karo in the Kitchenpieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany
Gotuj z NatkąMoja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym
Kulinarne InspiracjeSoczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki: 4 piersi z kurczaka (+- 300 g każda) 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - przepis: W misie łączymy
Kuchnia Łukaszaprzygotowywać tego typu dania, dlatego spodziewajcie się podobnych potraw już w najbliższym czasie! Składniki : Mięso pierś z kurczaka oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny pół papryczki chilli sól, pieprz Dynia : nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól, pieprz czerwona cebula kilka ząbków czosnku Sałatka : rukola kilka pomidorków koktajlowych kilka(...)słodką i ostrą papryką i tymiankiem, wymieszać, aby dynia pokryła się oliwą i dodatkami. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrane ze skórki ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, ale nie rozciapciana. Mięso : Pierś z kurczaka umyć i oczyścić
Codzienne Gotowanieszybkie, smaczne, proste i kolorowe danie na obiad: gulasz z kurczaka z warzywami i pieczarkami. Składniki na 2 porcje 1 pierś kurczaka 1 cebula pokrojona w piórka czosnek, 2 ząbki 200 g domowej pasty paprykowej 1 papryka czerwona, pokrojona na paseczki 1 pomidor pokrojony w grubą kostkę 5 pieczarek Kolendra, świeże listki olej rzepakowy: 1 łyżka sól, pieprz i kurkuma
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 300 g piersi z kurczaka 300 g mięsa z udka z kurczaka bez skóry i kości 150 g mix papryk ( czerwona, zielona, żółta, po 50 g każda ) 2 łyżeczki vegety 350 ml wody 1 łyżeczka żelatyny Sól Pieprz Wykonanie: Mięso przepuszczamy
Smaki Ewyrozgrzewającym sosie, węglowodany z kaszy oraz magnez i witaminy z grupy B w migdałach mogą Wam trochę pomóc. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka w wolnego wybiegu 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 mała cebula kilka ząbków czosnku 100 g kaszy jaglanej garść migdałów kilka suszonych pomidorów w oliwie sól Przepis: Oliwę mocno rozgrzewacie
GRUBY WAŁEKMarynata, odpowiednia temperatura i czas pieczenia czyni cuda. Shawarma kurczak jest po prostu pyszny! Shawarma kurczak Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka Marynata sok z 2 dużych cytryn 6 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 1 cebula 4 duże ząbki
codojedzeniawarzywami i do tego ryż. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę dobre! Spróbujcie koniecznie ! Składniki: (na ok. 4 osoby) 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy curry 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 szklanka zielonej fasolki (użyłam mrożonej ciętej) 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz 2 torebki
Gotuj z Mąkąbardzo drobno pokroić. Mięso z kurczaka zdjąć z kości za pomocą ostrego noża. Następnie pokroić na małe kawałki. Tylko mięso z piersi pokroić na większe kawałki. Mięso z kurczaka i pokrojone skóry wymieszać razem. Dodać sól peklową, paprykę w proszku, pieprz, majeranek, gałka muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i utłuc duczkiem. Po 24 godzinach ponownie zamieszać i utłuc. Takie tłuczone mięso
Kuchnia PokoleńCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu, 3 większe ząbki
JejKuchniabanalnie prosty, a zawsze to jakaś odmiana. Uprzedzam, że to pyszne, jednak najlepsze na świeżo, kiedy panierka chrupiąca. 2 filety z piersi kurczaka Ciasto: jajko szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki sody Oraz: szklanka mąki olej do smażenia papierowe ręczniki niewielki garnek Mięso kroimy w paski, grubość
Dieta moja pasjadałam rady zjeść, za to mój mąż wsuwał ze smakiem:) Napiszę więc tylko na koniec, że nie są dla każdego;) 500g piersi z kurczaka 2-3 łyżki oleju sok z połowy małej cytryny 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego/kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego szczypta cynamonu szczypta imbiru
Smaki Na Talerzuminut na gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smazyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczke kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać
W Mojej Kuchni LubięPropozycja na niedzielny obiad. Składniki dla 2 osób: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka jeden 1 cm plaster fety 1/2 średniego pomidora sparzonego i obranego ze skórki papryka słodka, sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia rolad + 1 całe jajko Sałatka: 1 ogórek zielony 1 pomidor obrany ze skórki 1 łyżka śmietany 12 % pieprz do smaku 1. Fileta myjemy
Gotowanie...to proste !smakowych pod względem kuchni hinduskiej. Danie jest niezwykle aromatyczne i syte. Wszyscy zwykle za nim przepadają :) SKŁADNIKI: 2 duże piersi z kurczaka (3-4 porcje) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża cukinia 2 papryki ( żółta i czerwona) pół szklanki mrożonego groszku łyżeczka płatków chilli 1 puszka pomidorów w puszce ¾ szklanki wody 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam
Calzonella.comdodatek :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja ok.435 kcal) 3 woreczki brązowego ryżu 1 łyżeczka kurkumy 1 cebula 500 g piersi z kurczaka 500 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 3 łyżki sosu sojowego pieprz łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra) 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 1 łyżka oleju ewentualnie słodko-pikantny sos chili do podania PRZYGOTOWANIE Ryż
Moje Kuchenne Rewelacjeteż kilka w tym roku zaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-) Gulasz z indyka POTRAWKA Z INDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody
peggiwkuchniSkładniki: 1 pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy 1 sałata lodowa pół pomidora ser mozarella mały jogurt naturalny papryka ostra mielona, czosnek granulowany Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki, smażymy na małej ilości tłuszczu. Sałatę szatkujemy, pomidora i ser kroimy w małe kawałeczki. Jogurt mieszamy z przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Smacznego
Moje-pitraszenieIdealna na sylwestra lub na świąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól do smaku 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju Sos: 2 łyżki
Maślane ciasteczkopyszny i oryginalny obiad. Mój mąż bardzo lubi kaszankę, więc takie roladki z niespodzianką bardzo mu smakowały. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża kaszanka lub dwie mniejsze sól pieprz kolorowy 2 ząbki czosnku słodka papryka 3 łyżki oleju Fileta pokroić na płaty. Delikatnie je robić tak, żeby nie przerwać mięsa. Mięso oprószyć przyprawami i natrzeć czosnkiem. Ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSałatka na wzór gyrosa, ale z dodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz
Kuchnia w czekoladzieszynką gotowaną i serem. Potrawa prosta w wykonaniu, nie pochłania wiele czasu no i jest smaczna. Polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka ( duże ) 150 szynki gotowanej 150 sera żółtego typu gouda Sól, pieprz czerwona słodka papryka Olej sznurek wędliniarski Wykonania: Każdy kawałek fileta kroimy wzdłuż w taki sposób aby powstały nam duże, płaskie filety. Każdego rozklepujemy delikatnie przez folie
Smaki Ewyryżu jaśminowego 2 łyżki oleju kukurydzianego lub innego do smażenia o neutralnym smaku 100 g piersi kurczaka 50 g kimchi z sokiem 1 cebula 1 marchewka 1/2 małej cukinii 1/2 czerwonej papryki 4-5 łyżek ziaren jasnego i 1 łyżka ziaren ciemnego sezamu, posiekany szczypiorek, zielona kolendra schłodzone kimchi w małych miseczkach jako dodatek do gotowego ryżu
Kuchnia Prezydentowejjest miesiącem szparag więc postanowiliśmy je kupić i przyrządzić do obiadu. Z przysmażoną bułeczką tartą są bardzo smaczne Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 opakowanie białych szparag - 10 młodych ziemniaków - trochę koperku - sól, pieprz, ostra czerwona papryka - trochę mąki - trochę oliwy - 2 duże łyżki masła - 2 płaskie łyżki bułki tartej Składniki na 2 porcje. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej
Kuchenne Wariacjeszybki i smaczny. Do przygotowania mięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb
MamaOskarkapanierce, myślę że to połączenie smaków spodoba się niejednej osobie :) Filet z kurczaka w chrupkiej panierce SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli 2 szklanki płatków kukurydzianych tłuszcz do smażenia papryka słodka sól pieprz kolorowy sos sojowy ciemny (łyżka) 200 - 300 g mieszanki warzyw chińskich
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki