Danie w całości wykonane przez moją połówkę:)Składniki;4 piersi z kurczaka,1 duża limonka,4 ząbki czosnku,1 łyżka oliwy z oliwek,ryż naturalny,Sałatka z mango;2 dojrzałe mango,3 pomidory rzymskie,1 czerwona lub żółta papryka /można obie/,czerwona cebula,szczypiorek,1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry,sok z 1 limonki,1 do 2 łyżek cukru(...)zależności jak dojrzałe jest mango/,oliwa z oliwek,sól, pieprz,Wykonanie;Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie; soku z limonki, czosnku i w oliwie z oliwek od 2 do 10 godzin.Składniki sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Piersi z kurczaka można podać w całości lub w formie szaszłyków. Smażymy kurczaka na patelni grillowej
Anioły w kuchniKolejne danie wykonane przez nasze połówki;))Składniki; 4 piersi z kurczaka, 1 duża limonka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, ryż naturalny, Sałatka z mango; 2 dojrzałe mango, 3 pomidory rzymskie, 1 czerwona lub żółta papryka /można obie/, czerwona cebula, szczypiorek, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, sok z 1 limonki, 1 do 2 łyżek cukru / w zależności(...)dojrzałe jest mango/, oliwa z oliwek, sól, pieprz, Wykonanie;Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie; soku z limonki, czosnku i w oliwie z oliwek od 2 do 10 godzin.Składniki sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Piersi z kurczaka można podać w całości lub w formie szaszłyków. Smażymy kurczaka na patelni grillowej lub elektrycznym grillu
Anioły w kuchniJest to proste oraz szybkie w przygotowaniu danie, które urozmaici Wasz jadłospis. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - szpinak (świeży) - 100 g - ser Mozzarella - 4 plastry - pomidor - 4 plastry - świeża bazylia - czosnek - 2 ząbki - zioła, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Pierś natrzeć ziołami, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić
Fit-aminaśrednia cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 2 średnie pomidory słodka i ostra papryka w proszku olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie : Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję(...)cebulkę i podsmażam do momentu zeszklenia, dodaję skrojone mięso i tylko przez kilka minut podsmażam co chwilę mieszając aby się zarumieniło. Następnie dodaję starty czosnek i skrojoną w paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki. Całość podlewam rosołem i duszę. Miernikiem przejścia do kolejnego kroku jest miękkość papryki. Przygotowuję śmietanę, hartuję ją i dodaję do potrawki, chwilę gotuję
Mechanik w kuchniNaczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry ananasa (u mnie świeży, może być z puszki) 1/2 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka oleju 2 szklanki bulionu
Kitchens Alphabetklik Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki) majonez ok. 6 łyżek Marchewki
Maślane ciasteczkocałkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki:- pierś z kurczaka- tortilla (bądź kilka)- sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego)- kulka mozarelliMarynata do mięsa:- chilli- pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka:- 100 g mąki- 1/3 łyżeczki majeranku- 1/3 łyżeczki pieprzu- 1/3 łyżeczki chilli- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego(...)łyżeczki słodkiej papryki- 1/3 łyżeczki oregano- 1/3 łyżeczki bazylii- 1/6 łyżeczki imbiru- 1/4 łyżeczki kuminu- 1/4 łyżeczki kolendry- 1/2 łyżeczki soliSałatka:- dowolny mix sałat- kilka pomidorów- ogórek zielony- łyżka oliwy z oliwek- łyżka oleju balsamicznego- sól, pieprz Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie
Kulinarne zapędy Kokosakurczaka marynowane w ziołach 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka posiekanego drobno tymianku 1 łyżka posiekanej drobno pietruszki 6 posiekanych daktyli 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente) 1 zielona papryka sok z połówki cytryny 1 łyżka(...)przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i tymianek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Nacieramy nią mięso ze wszystkich stron, również środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją w cieniutki, długie
Gotuj Sam!byle jakości. Po prostu - panierowana pierś z kurczaka pod mozarellą i domowymi frytkami. Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami Zaczynamy od frytek. Wybrałem długaśne dwa ziemniaki, z których otrzymałem łącznie 16 frytek, a co! W dużej misce wymieszałem dwie łyżki oliwy z łyżką suszonego majeranku, łyżeczką soli i kilkoma szczyptami ostrej papryki. Po dokładnym obtoczeniu ziemniaków w majerankowej miksturze(...)układamy je na tacy, która wędruje do piekarnika na jakieś 15 minut (temp. 200 stopni). Pierś z kurczak przecinamy na pół aby rozłożyć mięso na dwie równe części - dzięki temu kurczak będzie smażył się równomiernie na całej powierzchni. Przyprawiamy z obu stron porcją soli i pieprzu, moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące, zrzucamy jej nadmiar. Pierś z kurczaka ponownie
Right Behind The Kitchenkurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka masala", gdyż zdaję sobie sprawę, że przepis odbiega od oryginału i podanie takiego "niekompletnego" przepisu pewnie zaraz wywołałby burzę nieprzyjemnych komentarzy... typu: jak to: tikka(...)tego co lubią moje kubki smakowe :)Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki
Walijskie Pichceniełyżki oleju mały koncentrat pomidorowy 10 dag żółtego sera sól pieprz bazylia suszona ostra papryka w proszku przepis Ryż gotujemy. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałeczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i pierś z kurczka , doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy , dolewamy
Smakowite Dania380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka – ok. 570g 250g pieczarek 1 cebula – ok. 160g 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa i 1 łyżka do doprawienia sosu gulaszowego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku mąka pszenna(...)push({}); Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Wrzucić do pojemnika, następnie dodać 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli (niewielką, bo sos sojowy też jest dość słony), świeżo mielony pieprz do smaku, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 20 minut
Kulinarne Przebojektórej kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki masła (50 g) Mała cebula Ząbek czosnku Trochę rosołu/wywaru Trochę mleka Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie Oliwa lub olej Przygotowanie Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek, zalewamy mlekiem(...)piórka, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pierś kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie już obsmażona dodajemy masło i cebulę. Gdy masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy
Kuchnia w szuwarachostrą papryką. Do tego niespodzianka;) - ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane:) Smacznego:) Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duży pomidor pokrojony(...)ogórki konserwowe pokrojone w kostkę 200 g śmietany 12% przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, zioła prowansalskie, curry, przyprawa do kurczaka 1/5 szklanki wody olej do smażenia Przygotowanie: na oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa
Zasmakuj Kuchni