porcje: 500 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g kaszy kuskus 50 sera parmezan, tartego drobno 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1 łyżeczka tymianku 400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w kawałkach Kaszę mieszamy z solą i pieprzem. Zalewamy ją wrzątkiem tak, by woda sięgała ok. 1 cm powyżej kaszy. Gdy kasza nasiąknie
Kucharzycatradycyjna sałatka zyskuje wówczas zupełnie nowy wymiar, emanując cudowną nutą smakową, to po prostu istne "niebo w gębie". Z kolei zwolennicy potraw mięsnych nie przejdą obojętnie obok roladek z piersi indyka lub kurczaka nadziewanych marynowaną mozzarellą i suszonymi pomidorami. Nie wspomnę już o kanapkach czy bajglach z dodatkiem mozzarelli marynowanej - pyszności :) Sprawdź zatem mój przepis na domową, marynowaną mozzarellę
Moja Książka Kucharskauroczystym obiedzie rodzinnym,ale też super przekąska na imprezie . Polecam bo wyszło smacznie. Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz, z moimi małymi zmianami. Składniki: ok 50 dag filetu z piersi indyka 10 dag orzeszków ziemnych 5 łyżek bułki tartej 5 dag tartego parmezanu 2 jajka sól, pieprz papryka ostra mielona Mięso pokroić w plastry bądź paski
Niespełnione zdolności kulinarneczęsto z niego korzystam. Te łódeczki zrobiłam na kształt i podobiznę chaczapuri, które uwielbiam Składniki na 2 porcję: – 1op. ciasta francuskiego – 250g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) – 1 cebula – 200g świeżego szpinaku – 2 ząbki czosnku – 100g twardej mozarelli – 1 żółtko do posmarowania „łódeczek” – zioła i przyprawy
Smaki Arminemoże wchłonąć naprawdę sporą jego ilość, która bardzo podniesie kaloryczność gotowej potrawy. Wybieraj chude gatunki wędlin i mięs. Zamiast szynki wieprzowej wybierz wędlinę drobiową. Zamiast pieczonego schabu może pieczona pierś indyka? Dobrze doprawione mięso drobiowe będzie z pewnością pyszne, a zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne. Gdy chcesz się czegoś napić, wybieraj wodę lub herbatę. Woda powinna być najczęściej spożywanym
Z notatnika dietetykaobiad Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka) – 2 cebule czerwone – 200g szpinaku świeżego – 6 łyżek śmietany 18% – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek) – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
Smaki Armineobiad Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka) – 2 cebule czerwone – 200g szpinaku świeżego – 6 łyżek śmietany 18% – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek) – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
Smaki ArmineDomowe Wędzenie wędlin Karkówki, boczek, piersi z gęsi, filety z piersi indyka i do dzieła! Łącznie wyszło nam około 10kg. Przygotowanie mięsa – peklowanie „na mokro” O wędzeniu musimy pomyśleć ok 10 dni wcześniej, kiedy powinniśmy zapeklować mięso. Naczynie do peklowania dobieramy tak aby mięso było luźno ułożone i płyn miał dostęp do wszystkich kawałków. Po ułożeniu mięsa należy zalać
Tajemnice Smakumnie na blogu: – sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek , – wegańskie szaszłyki z tempehu , – szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki , – pieczone szaszłyki z piersi indyka . Składniki na 4-6 porcji: – 400-500g filetu ze świeżego łososia – 160g ananasa (pół puszki) – 3 łyżki oliwy – 1,5 łyżki miodu – 1 łyżka
Be Fit Be Strongświeżym pieczywem. Zapraszam Was także do przepisów na inne sałatki na bazie rukoli: Sałatka z quinoa, batatami i granatem Sałatka z rukolą i szynką parmeńską Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis
Kuchnia Bazyliisosie pomidorowym 4 porcje: 100 g drobnego kuskusu 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 żółtej cukinii (lub 1 mała) 1/4 zielonej cukinii (lub 2 mini) 50 g parmezanu 40 g passaty lub 200 g passaty i 200 g ajvaru ser mozzarella do posypania Cukinię żółtą, jeśli ma grubą skórę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce
Kucharzycapieczona pierś gęsi, salami węgierskie małe, rukola owinięta dużym plastrem salami, cienkie kabanosy, szynka parmeńska. Tutaj tak naprawdę można szaleć do woli. Wykorzystać domowe wędliny takie jak pieczona pierś indyka, kurczaka czy schab. Mogą być grube kabanosy, sucha kiełbasa, chorizo, czy różne pieczenie. Przekąski: Mini krakersy, paluszki grissini + paluszki grissini owinięte szynką parmeńską. Dobrze sprawdzą się też różne rodzaje
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: - mięso z piersi indyka - 500 g - ser mozzarella - 1 opakowanie - papryka czerwona - 1/2 szt. - cebula czerwona - 1/2 szt. - kasza bulgur - (50 g) WYKONANIE: Mięso pokroić, każdą porcje naciąć w poprzek, przyprawić wedle uznania. Mozzarelle pokroić w plasterki, paprykę i cebulę w paseczki. W każde nacięcie w mięsie włożyć mozzarellę, cebulę czerwoną i paprykę. Tak przygotowane
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasjest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała. Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio (do risotto) 300g mięsa z piersi indyka ½ czerwonej papryki ¼ żółtej papryki ¼ zielonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 1 cebula czerwona ½ małej cukinii 1 marchewka 4 łyżki kukurydzy Pół pęczka natki pietruszki Kilka pomidorków cherry 1¼ litra warzywnego bulionu
Kuchnia w czekoladzieSkładniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda
mojej kuchniSkładniki: (na 2 porcje) - kasza bulgur – 1 woreczek (100 g) -mięso z piersi indyka– (180 g) - pomidory suszone w oliwie (60 g) Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, poddusić na wodzie, dodać ugotowaną kaszę bulgur i pokrojone pomidory suszone, wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 4 min. Przyprawić wedle uznania. W razie potrzeby podlewać wodą. Całość: 648 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasgroszek, rodzynki i marchewka, wariantów może być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no...pyszne :). Składniki: 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka) 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia (w wersji bez glutenu, bezglutenowa) 1 szalotka lub mała cebulka 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Rodzinka w kuchniZapraszam na smaczne pieczone kuleczki mięsno-ryżowe. Super smakują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Polecam Składniki: 125 g ugotowanego ryżu 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Do miski wkładamy wszystkie składniki na kuleczki mięsne i wyrabiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki ( 4 szaszłyki): 0,5 kg filetu z piersi indyka pomidorki koktajlowe marynata: 1/2 szklanki oliwy + 1/2 opakowania przyprawy curry Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w kostkę, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj dokładnie, zalej mięso, wymieszaj dokładnie miskę z zamarynowanym mięsem odstaw na parę godzin do lodówki rozgrzej piekarnik na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso i pomidorki koktajlowe
Oka w rosole czyli KaFka gotujePyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie popróbować z innymi rodzajami (lub mieszanką). Dzień przed gotowaniem zalewamy fasolę wodą i zostawiamy na noc. Aby przyspieszyć przygotowanie możecie użyć fasoli z puszki
Milion SmakówSkładniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda
w mojej kuchniDanie przygotowuje się bardzo szybko a przy tym jest smacznie. Dzięki temu większość czasu możemy spędzić na dworze a zapowiada się całkiem przyjemny dzień. Składniki: Sznycle z piersi indyka Jabłka – ja miałam dwa Borówka cała ze słoika Sól Czubryca zielona Pieprz olej Woda/ bulion Wykonanie: Sznycle przyprawiamy solą, pieprzem i czubrycą. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron
Smaki Ewyjedną porcję - 100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka - pół dużej czerwonej papryki - 1 mała cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1 średni pomidor - pół łyżeczki curry - 2 szczypty soli - szczypta pieprzu czarnego - łyżka oleju rzepakowego - łyżka serka homo lub twarogowego bez cukru - 50 g makaronu pełnoziarnistego Cebulę i czosnek posiekaj, mięso , pomidor i paprykę pokrój w kostkę
Pasje Jolkiżołądek nadszedł czas na coś dużo bardziej kalorycznego. Coś, w co z miłą chęcią zatopicie swoje zęby. Na mojego bloga pierwszy raz trafia burger, a właściwie sznycelburger z piersi indyka. Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem więc ciabatty. Dosyć
Kuchennyviral.plktóre wcześniej już podawaliśmy dziecku i nie miało po nich niepożądanych reakcji alergicznych. Składniki na 3 porcje zupy: 200 g dyni (zważonej ze skórą) 50 g mięsa z piersi indyka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka mały kawałeczek selera kilka listków natki pietruszki W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy. W drugim
Dieta bez mlekaporze roku jest najsmaczniejsza. Placuszki z cukinii zawsze są mile widziane w moim domu. A jeszcze z aromatycznym gulaszem, to już pełnia szczęścia! Gulasz: 400 g mięsa z piersi indyka 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 300 g pieczarek przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka wędzonej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela
Czerwień i błękitZapraszam po krótkiej przerwie na kolejne pyszne danie. Tym razem upiekłam kotleciki z pieczarkami. Polecam #lowicz Składniki: 500 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 jajko pół łyżeczki soli i pieprzu łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju sos: 1 szkl cukinii startej
słodkie i nie tylko historie kulinarnebolognese. Do zrobienia w 1 godzinę. Zapraszam #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Składniki: 15 płatów makaronu do lasagne Lubella 2 małe cebule 1 ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i oregano 50 g żółtego sera Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki
słodkie i nie tylko historie kulinarneobrane i ja nie musiałam tego robić :) Risotto z groszkiem. Trochę oszukane, bo bez wina, ale równie smaczne. Ze świeżym groszkiem smakuje najlepiej. Podałam je z pieczoną piersią indyka. Indyka wcześniej natarłam czerwoną czubrycą i solą. Po 30 minutach w piekarniku mięso było gotowe. Ryż do risotto podsmażyłam na łyżce masła klarowanego, podlewałam tylko wodą. Pod koniec gotowania
Kucharzycatylko jedno jajo sadzone. Jeśli Wy nie macie tak małej patelni, możecie przygotować od razu większy omlet i pokroić go na kawałki. 4 pojedyncze piersi kurczaka (ewentualnie 2 piersi indyka) 4 jajka + 4 łyżeczki mleka + 4 łyżeczki mąki + szczypta przyprawy uniwersalnej papryka konserwowa 2-3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki 3/4 – 1 szkl. bulionu sól, pieprz masło/olej
Smaki Na TalerzuZapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek młodych zielonych szparagów ok. 40dkg szynki drobiowej (np. z piersi indyka) pokrojonej w dość duże, ale cienkie plasterki 3 białe cebule 50g masła 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego) 100ml mleka 1,5% (bez laktozy) sól
DietologSmakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Mięso jest bardzo soczyste, mięciutkie. Doskonała propozycja na co dzień i od święta. Przepis od aniado Rolada z indyka ze szpinakiem 1 pierś z indyka (ok 1,2 kg) 8-10 długich i dużych plastrów szynki parmeńskiej 250 g świeżego szpinaku 10-12 plastrów suszonych pomidorów 0,5 szkl pokruszonego sera feta
Pieguskowa Kuchniasłońcu ☀ się grilluje ♨, jak potem wszystko tak dobrze 😁 smakuje. Składniki na 4 porcje: 4 szt. cienkich kiełbasek śląskich bez osłonki, 4 szt. sznycli z fileta z piersi indyka (surowe mięso), 1 nieduża młoda cukinia, ok. 200 g młodej marchewki, 3 szt. dużych młodych ziemniaków, 1 kolba świeżej kukurydzy, olej rzepakowy, 1 płaska łyżeczka cukru, sól do smaku, pieprz
Moniki SmakołykiBłonnik:11.8 PEŁNOZIARNISTE PENNE PO BOLOŃSKU (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka) Mielony filet z piersi indyka (bez skóry) – 100 g (1 x Porcja) Cebula – 200 g (2 x Sztuka) Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja) Makaron penne (pełnoziarnisty
Powiedz dietom nieszczególnie tym którzy szpinaku nie lubią, gwarantuję że zmienią zdanie :) 2 garście szpinaku kawałek pora 2 pomidory rzymskie 4-5 plasterków chudej szynki( u mnie z piersi indyka) ocet balsamiczny Szpinak i resztę warzyw trzeba przepłukać i osuszyć. Por kroje w pół plasterki, pomidory na dowolne części, wędlinę zwijam w małe ruloniki
Takie tam pichcenieżołądek nadszedł czas na coś dużo bardziej kalorycznego. Coś, w co z miłą chęcią zatopicie swoje zęby. Na mojego bloga pierwszy raz trafia burger, a właściwie sznycelburger z piersi indyka. Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem więc ciabatty. Dosyć
Kuchennyviral.plślimaczki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * ser żółty Salami Serenada – 15 plastrów * ser żółty Gouda Serenada – 150 g * wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) – 200 g * kukurydza – 100 g * pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g * świeży czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku * świeży szczypiorek * jajko
Ostra na Słodkonigdy nie wyjdzie tak idealny, jak ze spiralizera. No dobra.. To co zrobić, kiedy mamy już gotowy makaron? Składniki naszej potrawy mielone mięsko z kurczaka lub indyka (pierś) świeży czosnek (lub sproszkowany) pomidory (albo dobrej jakości przecier pomidorowy) szczypior.. dużo szczypiorku. Wrzucamy na patelnię mięsko – z odrobiną oleju kokosowego. Dodajemy szczypiorek (trochę zostawiamy do posypania
Matylda GotujeMoje pyszne szparagi zawinięte w pierś indyka i otulone boczkiem - danie w miarę szybkie,proste i smaczne. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 4 plastry fileta z indyka 4 podłużne plastry wędzonego boczku ok 12 sztuk zielonych szparagów kawałek żółtego sera śmietana 30% 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej sól,pieprz słodka mielona papryka ( u mnie wędzona) zioła
Niespełnione zdolności kulinarnemakaronem? Ja bardzo - i do tego w wersji "odchudzonej" :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje - 1 porcja ok. 500 kcal) 400 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle 300 g filetu z piersi indyka 450 g mrożonego szpinaku 400 ml jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz, sól gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie
Moje Kuchenne RewelacjePomysł na fasolowe trio. Dla mnie stanowiło samodzielne danie, dla moich chłopaków – dodatek do grillowanej piersi indyka. Danie raczej samo się robi. Wymaga jedynie odrobiny uwagi ;) 3 porcje: 3 łyżki soczewicy czerwonej i/lub żółtej 2 łyżki komosy ryżowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli mrożone: fasolka szparagowa zielona i żółta w ilości i proporcjach dowolnych
KucharzycaJakiś czas temu zrobiłam ten obiad. Może nie jest zbytnio fotogeniczny ale smakował super. Składniki: 400 g sznycli z fileta z piersi indyka sól, pieprz do posypania mięsa 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa 1 łyżka oleju ok. 2 szkl gorącej wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki
słodkie i nie tylko historie kulinarnetrzyma formę podczas krojenia, a jednocześnie daje się łatwo rozsmarować. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole :-) składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg filetów z piersi indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina garść majeranku pieprz, sól 1/2 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
babka w formieSkładniki (2 porcje): 500 g piersi indyka 1 mała cebula 100 g pieczarek 4 plastry ananasa Marynata 250 g ostrego ketchupu 6 łyżek soku z cytryny 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Czosnek obrać, rozetrzeć z solą.Wymieszać z ketchupem, sokiem z cytryny, oliwą i miodem. Mięso rozbić i zalać sosem. Odstawić
Menu ZdrowiaProponujemy ciekawe danie obiadowe, z wykorzystaniem naleśnikowych bułeczek (Pudding Yorkshire - według Marco Pierre White'a ). Składniki: -ok. 1 kg fileta z piersi indyka -woda, sól, pieprz, ząbek czosnku, wędzona papryka - 2-3 dkg masła Do wykonania bułeczek musimy zachować proporcje: -ważymy 3 rozbite jajka - u nas było to 16,5 dkg -ważymy tyle samo
Maminek kulinarnyimieniny, urodziny, grilla, wieczór z przyjaciółmi, posiłek do pracy czy… podwieczorek lub kolację :) Aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie. 1. Sałatka z piersią indyka i dressingiem 2. Sałatka awaryjna 3. Sałatka warstwowa 4. Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 5. Sałatka gyros 6. Sałatka z łososiem 7. Sałatka z cieciorką 8. Sałatka
Kolorowy PrzepisownikDanie "jednodyniowe" :D przygotowałam w ramach konkursu 1000 osobowości, 1000 pomysłów jedna Lubella Bursztynowe pióra w dyni z orientalną nutą Pióra nr 17 marki Lubella 600 g piersi indyka lub kurczaka 1 cebula 1 niewielka dynia 1 papryczka chili lub 1 łyżka sosu z papryczek 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka
Gotuj Sam!Specjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia
To co kochamKRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na Słodkoniego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową mizerią
Mr. Tastedoskonałe pasują do jogurtu,owsianki czy deseru. Ja wykorzystałam je do panierowania kotletów i oto efekt. Kotlety wyszły złociste i bardzo chrupiące. 400 g filetu z piersi indyka 150 g pełnoziarnistych płatków jaglanych 1 jajko sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pociąć na kotlety,delikatnie rozbić,przyprawić solą i pieprzem do smaku. Każdego kotleta maczać
Kolorowa kuchnia Elkiodsłonie.Pełen mięsa i warzyw.Taki makaron jest najpyszniejszy i w dodatku dietetyczny:) Porcja ma tylko 414 kcal. 1 ugotowana szklanka makaronu spaghetti (10dag.) Na sos:3 łyżki mielonej piersi indyka(90g) 1 łyżeczka oleju(3g) 1 marchewka(90g) małe pieczarki(105g) 1 cebula(30g) 1 mały por(50g) 1 strąk papryki (20g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(20g) sól pieprz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodatkami w formie od muffinek. Świetny pomysł na efektowne śniadanie. Szybkie do przygotowania. Można eksperymentować z różnymi dodatkami. Składniki na 6 porcji: 6 jajek 6 plastrów wędliny z piersi indyka ok. 5 liści świeżej bazylii ok. 10 liści świeżego oregano 4 suszone pomidory z zalewy 1 mały pomidor 6 zielonych oliwek sól olej do wysmarowania formy Dodatkowo: mieszanka sałat
Bulliowchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto z talerza SKŁADNIKI 3 małe piersi kurczaka 550-600g (ew. mięso z piersi indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka 120-150g sera z niebieską pleśnią 6-8 połówek suszonych pomidorów z zalewy ½ sporego pęczka pietruszki, bez łodyżek
Karo in the Kitchenzapewnić sobie dostawę wartościowych kalorii i już od rana dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, do sandwicza włóż warzywa (pomidora, paprykę lub zielonego ogórka), chude mięso (polędwica z indyka, pierś kurczaka) i np. pastę z awokado. W opiekanej kanapce może znaleźć się też jajko ugotowane na twardo, wędzona ryba, sałata, żółty ser (od czasu do czasu, bo najlepiej
Codogarasandacza w sosie śmietanowo-koperkowym, jabłka zapiekane z serem kozim i borówkami amerykańskimi. Ledwo zjedliśmy kolację, trochę się zdrzemnęliśmy a tu już śniadanie: ciepła jeszcze, wędzona pierś indyka, twarożek, sodziaki z konfiturą domową, twardy ser smażony, warzywa i owoce. Wszystko smaczne i pachnące, ale trzeba było jeść ostrożnie. Czekało na nas kilka atrakcji kulinarnych. Agroturystyka
królestwo garówosolonym wrzątku. Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić go większą ilością różyczek kalafiora. Do zapiekanki świetnym dodatkiem będzie też pokrojona w kostkę, doprawiona i usmażona pierś indyka lub kurczka. Wierzch zapiekanki warto posypać płatkami migdałów. SKŁADNIKI na 4 porcje ½ główki kalafiora 1 szklanka makaronu np. muszelki, penne, garganelli 3 łyżki oliwy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz
cool and mintyJedzenie proste i smaczne, takie lubię najbardziej :) Składniki : sznycle z fileta z piersi indyka jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Mięso lekko potłuc, posolić i posypać mielonym pieprzem, jajko rozmieszać z odrobiną wody Na płaski talerz wsypać bułkę tartą Mięso maczać w bułce, potem w jajku i ponownie w bułce Smażyć na gorącym tłuszczu
Proste Potrawyrodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Obiad 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec
KucharzycaSkładniki : 2 sznycle z fileta z piersi indyka mąka 2 papryki czerwone + 1 żółta 1 cebula 2 marchewki oliwa do smażenia Przygotowanie : Filety z indyka pokroić w paski i obsypać lekko w mąką, obsmażyć Na drugiej patelni obsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w piórka paprykę, na końcu dodać drobno startą marchew, wymieszać, przykryć pokrywką i smażyć
Proste Potrawydomowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję :) Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 250 g ciecierzycy, ugotowanej 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki, 200 g warzyw (seler, pietruszka) pokrojonej na cienkie plasterki 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej duża
SzczyptaSmaQSkładniki: 10 sznycli z piersi indyka (można dać więcej) 2 papryki czerwone 2 pomidory 1 cebula 500 ml rosołu (przepis tutaj) pieprz cayenne, sól, pieprz Cebulę, pomidory i papryki kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę. Następnie dodajemy paprykę i mieszając trochę ją podsmażamy. Dodajemy pomidory - przyprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy około 10 minut
Moje-pitraszeniebardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Używam go przeważnie do dań mięsnych (np. do smażonej piersi z kaczki, lub piersi indyka , bo z nimi smakuje po prostu pysznie!). Do dań słodkich nadaje się także. Taki sosik podany na ciepło idealnie kombinuje się z lodami . Jak już wspomniałem, jest idealny
Kuchnia ŁukaszaPrzepis : I tak pierś z kurczaka skręcić na grubym sitku i posolić według wagi pierś indyka pociąć w kawałki byle jak i posolić według wagi,następnie wyrabiamy jedno i drugie mięsko osobno do kleistości bez wody,potem dodajemy przyprawy tylko do tego co jest w kawałkach i dalej wyrabiamy bez wody potem łączymy mięsa i teraz dajemy wodę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne Klopsiki: 500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka) 1 mała cebula 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Seler i pietruszkę ścieramy
MyCookBook.plSkładniki filet z piersi indyka, 1 sztuka około 800g cebula, 1 duża sztuka marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 malutka sztuka papryka czerwona, 1 sztuka cukinia, 1 mała sztuka jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierki margaryna lub olej, do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso
Gotowanie moimi oczamiSkładniki sznycel z piersi indyka, 4 szt czosnek, 3 ząbki szpinak mrożony, 1/2 opak ser feta, 1/2 opak jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierowania olej, do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż odparuje cała woda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
Gotowanie moimi oczamiLekkie, szybkie w przygotowaniu kotlety z piersi indyka z dodatkiem pieczarek i cebulki. Bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Bez dodatku bułki, bez panierki, jedynie z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Usmażone na gęsim smalcu, który dodatkowo podkręca ich smak
Wiem co jemdodatkami w formie od muffinek. Świetny pomysł na efektowne śniadanie. Szybkie do przygotowania. Można eksperymentować z różnymi dodatkami. Składniki na 6 porcji: 6 jajek 6 plastrów wędliny z piersi indyka ok. 5 liści świeżej bazylii ok. 10 liści świeżego oregano 4 suszone pomidory z zalewy 1 mały pomidor 6 zielonych oliwek sól olej do wysmarowania formy Dodatkowo: mieszanka sałat
Bullioniej wiele rozmaitych dodatków. Tym razem "popełniłam" ją z ogórkiem i czerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki z piersi indyka i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaczków. Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej pół dużego ogórka sałatkowego mała czerwona cebula 1/2 opakowania sosu greckiego w torebce 1,5 łyżki przegotowanej
Kuchenne zapiski EdytyPieczeń z sosem żurawinowym Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym Bitki z karkówki z esencją Knorr Sznycel z fileta z piersi indyka Kaczka z piekarnika po poznańsku
Passions hobbies lifeNiezawodny i prosty przepis na kolorową, letnią sałatkę - mieszanina świeżych warzyw z delikatnym mięsem z piersi indyka a'la gyros. Świetna propozycja na letni lunch
Milion SmakówCukinia faszerowana mięsem mielonym z piersi indyka z dodatkiem aromatycznym przypraw i świeżych pomidorów to bardzo smaczna i efektowna propozycja obiadu czy kolacji. Dopełnieniem całości są kawałki sera feta przyrumienione podczas pieczenia oraz prosty dip jogurtowy. W przepisie korzystam z lekkich odpowiedników składników stosowanych w tego typu daniach (mielone z indyka, feta light, jogurt do dipu zamiast majonezu
Milion SmakówLekka wersja polskich gołąbków pochodząca z diety South Beach. Ryż i czerwone mięso zostały zastąpione pieczarkami i mięsem z piersi indyka - tak by danie zawierało więcej wartości odżywczych a mniej kalorii. Nowa wersja gołąbków smakuje tak samo dobrze jak oryginalna
Milion Smakówwzględem są dużo bardziej podobne do tych, które występują w naszym organizmie. Białko z mięsa przyswaja się w ok. 96%, z mleka - 90%. Warto wybierać chude produkty mięsne - indyk, piersi z kurczaka, chude mleko (najlepiej 2%) i jego przetwory, aby uniknąć "nadprogramowego" tłuszczu, obecnego w produktach zwierzęcych. Pod tym względem przewagę mają rośliny. Nie mają wiele tłuszczu, dostarczają
Katsuumitego przepisu na obiad - to tylko około 300 kcal, a nie wygląda i już na pewno nie smakuje jak 300 kcal. Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek
Matka Żywicielkapisarskim ;). Jakiś natłok przemyśleń mam w głowie od tej wycieczki ;) ... widać, że w domu się zakisiłam. Oj widać. Wracając do kwestii kulinarnych dziś na obiad zrobiłam bitki z piersi indyka z przepisu mojej siostry. Już jakiś czas temu wspominała mi o tym przepisie i o tym, że jej Panowie są nim zachwyceni. Nadeszła chwila by wypróbować tę recepturę
Kuchnia po mojemuzależały. I tak można powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który totalnie trafił w gust mojego Męża. Mi z resztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki
Kuchnia po mojemuminut, to my mamy być gorsze? NIGDY! Mamy więc w zanadrzu kilka patentów na ekspresowy obiad z mięchem w roli głównej. Oto jeden z nich. SKŁADNIKI: /Mięsiwo: - Indyk, pierś 1 kg, - Papryka żółta, 1 spora - Papryka Czerwona, 1 spora - Olej/oliwa, łyżka, - Przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kurkuma, przyprawa warzywna typu vegeta (najlepiej domowa), /Dip Czosnkowy: - Czosnek
Wypisz Wymalujzapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam kaszę bulgur i surówkę z marchewki i kapusty ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron. Marchewkę pokroić na krótkie paski
Monia miesza i gotujeRolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi. SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej lub mrożonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżeczki miodu, sól, pieprz kolorowy, papryka ostra mielona. PRZYGOTOWANIE: Mięso
Tradycyjna kuchnia Kasiwciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Czerwony ryż można podsmażyć właściwie z dowolnymi składnikami, np. kawałkami piersi indyka . Tym razem przygotowałem go w wersji wegetariańskiej - z kapustą Pak Choi i papają. Papaja, czyli melonowiec właściwy, to pochodząca z Ameryki Środkowej bylina dorastająca nawet do 10 metrów wysokości
W SMAKziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (zależnie od gatunku ziemniaków dosypywana wg potrzeby) FARSZ warzywa i mięso z rosołu, u mnie: 1/4 selera 2 marchewki 1 pietruszka skrzydło z indyka pierś kaczki szponder Łącznie około 50 dkg mięsa 1 cebula 2 łyżki oliwy Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę
Magiczna kuchnia Dariisię swoimi kubkami smakowymi możecie spróbować sałatki z kurczakiem marynowanym w musztardzie i jogurcie. Pyszne. Zdrowe i w przyrządzeniu szybkie. Potrzebujemy: podwójny filet z piersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ łyżeczki curry – jak ktoś nie lubi można pominąć
ladykitchenJakiś czas temu oglądałam jeden z odcinków programu " Ewa gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie. A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem
Ewa w kuchniprzyprawienia mięsa. Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu. Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia. W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaWystarczy tylko ćwiczyć silną wolę, ewentualnie na lodówkę założyć kłódkę. No... dwie, tak dla pewności. Bo licho (pozostali domownicy) nie śpi. SKŁADNIKI: - 0,5 kg piersi indyka / kurczaka (u nas indor, ze względu na nietolerancję kurczaka), - papryka - czerwona i żółta, - grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij - marchew, 2, - kukurydza, pół puszki
Wypisz WymalujPyszne, delikatne mięsko ze słodkim nadzieniem, sprawdza się zarówno jako propozycja obiadowa, jak i na zimno..... Składniki: 75 dag piersi indyka po kilka suszonych moreli i śliwek pół szkl. czerwonego półwytrawnego wina łyżka masła przyprawa do drobiu pieprz Wykonanie: Owoce wypłukać i namoczyć w winie na 3 godziny. Mięso umyć, ostrym nożem naciąć w połowie w poprzek
Anioły w kuchnimiękkiego masła 1 żółtko szczypta soli ok 20 ml zimnej wody farsz: 300 g grzybów leśnych 1 łyżka masła pęczek świeżej pietruszki 1 cebula 200 g piersi indyka łyżka masła 2 łyżeczki tymianku 1 jajko 2 łyżki mleka pieprz i sól do smaku ser do posypania (użyłam goudy) Przygotowanie: Grzyby obieramy i płuczemy, gotujemy w osolonej
Niezły Młynekprzepis, wg którego zrobiłam schab, nie bardzo wierząc do końca, że schab będzie się nadawał do zjedzenia;) Składniki na 2 kg mięsa: * 2 kg mięsa typu schab, karczek, pierś indyka itp. * 2 litry wody * 4 łyżki soli * 1 łyżka fruktozy * 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego + 1/2 łyżeczki ziołowego * 4 ząbki czosnku * 2-3 łyżki majonezu * 1 -2 liście laurowe
Zdrowa Kuchnia SowyDanie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie dobrze następnego dnia, po odgrzaniu. GULASZ DROBIOWY Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi indyka - 200 gram pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula - 1 marchewka - 200ml przecieru pomidorowego - łyżka koncentratu pomidorowego - natka pietruszki - sól, pieprz
Zgrabne Gotowaniedaniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz. Składniki na indyka z batatami: – 400 g piersi z indyka – 350 g batatów
Kuchenne WariacjeMielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem Bardzo smaczne i do tego proste danie, wprost wymarzone , na zdrowy obiad w tygodniu lub w weekend . Kotlety mielone z indyka są bardzo łatwe w wykonaniu , jedno tylko, jest niezbyt fajne , mięso , strasznie się lepi do palców podczas formowania , panaceum , na ten problem, stanowią jednorazowe rękawiczki , lekko przetarte olejem Polecam , szczególnie(...)więc każdy Tadek niejadek , może zje cały obiadek Ciekawy pomysł na obiad , a co zostanie ,świetnie nada się na zimno , na kanapki z majonezem..mniam Składniki : mielone z piersi z indyka ( około, kilograma piersi, zmielić w maszynce o drobnych oczkach ) jeden ,gotowany, brokuł ( gotujemy w osolonej wodzie ) bułka tarta ( 2 czubate łyżki do mielonego , reszta do obtoczenia ) 1 jajko
Ogrodnik w podróżySkładniki: 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 400 g indyka (z piersi lub udźca) 400 g cukinii 10 kawałków suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 litra warzywnego bulionu 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz Do podania: tarty parmezan lub grana padano poszatkowana natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę(...)sitku pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek oraz tymianek i podgrzewamy do zeszklenia. Dodajemy mięso z indyka pokrojone w kostkę, kaszę, sól, pieprz oraz oregano. Smażymy około 5 minut mieszając tak aby mięso się ścięło ze wszystkich stron. Następnie na patelnię wlewamy bulion warzywny. Zmniejszamy ogień, przykrywamy
Qchnia po prostuBardzo smaczne podanie fileta z indyka w sosie śmietanowym z marchewką. Delikatne danie posmakuje nawet naszym dzieciom. Artykuł Filet z indyka w sosie śmietanowym
Pieprzyć z FantazjąSoczysta pierś z indyka? Tak to możliwe. Wystarczy upiec ją długo w niskiej temperaturze w wolnowarze, dobrze wcześniej zamarynować przez noc a będziecie mieć na obiad pyszne, kruche i soczyste mięso. W dodatku robi się prawie samo, nie wymaga wielkiego nakładu pracy i skomplikowanych dodatków. Możecie oczywiście użyć innych warzyw np dodać szpinak lub brokuły. Ja miałam fasolkę
Bernika - moj kulinarny pamietnik