tradycyjna sałatka zyskuje wówczas zupełnie nowy wymiar, emanując cudowną nutą smakową, to po prostu istne "niebo w gębie". Z kolei zwolennicy potraw mięsnych nie przejdą obojętnie obok roladek z piersi indyka lub kurczaka nadziewanych marynowaną mozzarellą i suszonymi pomidorami. Nie wspomnę już o kanapkach czy bajglach z dodatkiem mozzarelli marynowanej - pyszności :) Sprawdź zatem mój przepis na domową, marynowaną mozzarellę
Moja Książka Kucharskauroczystym obiedzie rodzinnym,ale też super przekąska na imprezie . Polecam bo wyszło smacznie. Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz, z moimi małymi zmianami. Składniki: ok 50 dag filetu z piersi indyka 10 dag orzeszków ziemnych 5 łyżek bułki tartej 5 dag tartego parmezanu 2 jajka sól, pieprz papryka ostra mielona Mięso pokroić w plastry bądź paski
Niespełnione zdolności kulinarneczęsto z niego korzystam. Te łódeczki zrobiłam na kształt i podobiznę chaczapuri, które uwielbiam Składniki na 2 porcję: – 1op. ciasta francuskiego – 250g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) – 1 cebula – 200g świeżego szpinaku – 2 ząbki czosnku – 100g twardej mozarelli – 1 żółtko do posmarowania „łódeczek” – zioła i przyprawy
Smaki Arminemoże wchłonąć naprawdę sporą jego ilość, która bardzo podniesie kaloryczność gotowej potrawy. Wybieraj chude gatunki wędlin i mięs. Zamiast szynki wieprzowej wybierz wędlinę drobiową. Zamiast pieczonego schabu może pieczona pierś indyka? Dobrze doprawione mięso drobiowe będzie z pewnością pyszne, a zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne. Gdy chcesz się czegoś napić, wybieraj wodę lub herbatę. Woda powinna być najczęściej spożywanym
Z notatnika dietetykaobiad Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka) – 2 cebule czerwone – 200g szpinaku świeżego – 6 łyżek śmietany 18% – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek) – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
Smaki Armineobiad Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka) – 2 cebule czerwone – 200g szpinaku świeżego – 6 łyżek śmietany 18% – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek) – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
Smaki ArmineDomowe Wędzenie wędlin Karkówki, boczek, piersi z gęsi, filety z piersi indyka i do dzieła! Łącznie wyszło nam około 10kg. Przygotowanie mięsa – peklowanie „na mokro” O wędzeniu musimy pomyśleć ok 10 dni wcześniej, kiedy powinniśmy zapeklować mięso. Naczynie do peklowania dobieramy tak aby mięso było luźno ułożone i płyn miał dostęp do wszystkich kawałków. Po ułożeniu mięsa należy zalać
Tajemnice Smakumnie na blogu: – sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek , – wegańskie szaszłyki z tempehu , – szaszłyki z młodych ziemniaków z sosem tzatziki , – pieczone szaszłyki z piersi indyka . Składniki na 4-6 porcji: – 400-500g filetu ze świeżego łososia – 160g ananasa (pół puszki) – 3 łyżki oliwy – 1,5 łyżki miodu – 1 łyżka
Be Fit Be Strongświeżym pieczywem. Zapraszam Was także do przepisów na inne sałatki na bazie rukoli: Sałatka z quinoa, batatami i granatem Sałatka z rukolą i szynką parmeńską Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis
Kuchnia Bazyliisosie pomidorowym 4 porcje: 100 g drobnego kuskusu 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1/2 żółtej cukinii (lub 1 mała) 1/4 zielonej cukinii (lub 2 mini) 50 g parmezanu 40 g passaty lub 200 g passaty i 200 g ajvaru ser mozzarella do posypania Cukinię żółtą, jeśli ma grubą skórę obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Cukinię ścieramy na tarce
Kucharzycapieczona pierś gęsi, salami węgierskie małe, rukola owinięta dużym plastrem salami, cienkie kabanosy, szynka parmeńska. Tutaj tak naprawdę można szaleć do woli. Wykorzystać domowe wędliny takie jak pieczona pierś indyka, kurczaka czy schab. Mogą być grube kabanosy, sucha kiełbasa, chorizo, czy różne pieczenie. Przekąski: Mini krakersy, paluszki grissini + paluszki grissini owinięte szynką parmeńską. Dobrze sprawdzą się też różne rodzaje
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: - mięso z piersi indyka - 500 g - ser mozzarella - 1 opakowanie - papryka czerwona - 1/2 szt. - cebula czerwona - 1/2 szt. - kasza bulgur - (50 g) WYKONANIE: Mięso pokroić, każdą porcje naciąć w poprzek, przyprawić wedle uznania. Mozzarelle pokroić w plasterki, paprykę i cebulę w paseczki. W każde nacięcie w mięsie włożyć mozzarellę, cebulę czerwoną i paprykę. Tak przygotowane
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasjest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała. Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio (do risotto) 300g mięsa z piersi indyka ½ czerwonej papryki ¼ żółtej papryki ¼ zielonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 1 cebula czerwona ½ małej cukinii 1 marchewka 4 łyżki kukurydzy Pół pęczka natki pietruszki Kilka pomidorków cherry 1¼ litra warzywnego bulionu
Kuchnia w czekoladzieSkładniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda
mojej kuchniSkładniki: (na 2 porcje) - kasza bulgur – 1 woreczek (100 g) -mięso z piersi indyka– (180 g) - pomidory suszone w oliwie (60 g) Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, poddusić na wodzie, dodać ugotowaną kaszę bulgur i pokrojone pomidory suszone, wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 4 min. Przyprawić wedle uznania. W razie potrzeby podlewać wodą. Całość: 648 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas