pierś w marynacie - 1478 przepisów (strona:6/99)

PIERŚ Z KURCZAKA Z OPIEKACZA MARYNOWANA W CZOSNKU 143

pewno nie raz nasuwa się Wam pytanie... co dziś na obiad? Albo: mam pierś z kurczaka co z niej zrobię? Proponuję pyszną, aromatyczną, soczystą pierś z kurczaka marynowaną w marynacie z dużą ilością świeżego czosnku. Upieczona została w opiekaczu, jednak możecie go zastąpić patelnią grillową albo piekarnikiem.  Składniki:  * 3 pojedyncze piersi z kurczaka * pół szklanki oleju * płaska łyżeczka(...)Wykonanie: Do miski wlać olej, wsypać sól, przyprawy, tymianek i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wymieszać wszystko. Każdą pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Zanurzyć kawałki piersi w marynacie. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Opiekacz nagrzać (użyłam opiekacza Dezal ), układać na nim kawałki mięsa. Piec mięso około 10 minut

Zrób to smacznie
Shawarma kurczak czyli kurczę pieczone na ostro 176

filety z piersi kurczaka i nie pożałowałam. Marynata, odpowiednia temperatura i czas pieczenia czyni cuda. Shawarma kurczak jest po prostu pyszny! Shawarma kurczak Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka Marynata sok z 2 dużych cytryn 6 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki czarnego

codojedzenia
Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 251

bardzo lubię z nich korzystać. Mięso, warzywa... wszystko przygotowujemy szybko i bez brudzenia patelni. Wzięłam kilka składników i przygotowałam z nich pyszną i bardzo aromatyczną pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką. Myślę, że danie sprawdzi się równie dobrze na obiad. Dodatek charakterystycznej i mocnej w smaku musztardy angielskiej sprawia, że kurczak nabiera wyraźnego(...)każdą cześć lekko rozbijamy tłuczkiem. W miseczce mieszamy łyżeczkę musztardy angielskiej, dużą szczyptę suszonej bazylii, małą szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju). Tak przygotowaną marynatą nacieramy oba kawałki piersi z obu stron. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Do torebki do smażenia wkładamy oba kawałki piersi w musztardowo ziołowej

Słodkie okruszki
Spaghetti z Piersią Kurczaka i Brokułem 176

osuszoną pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek , chrząstek i kroję w kostkę . Do miseczki daję olej dodaję przyprawy : tymianek , pieprz , paprykę słodką i dokładnie mieszam . Do marynaty dodaję pokrojoną pierś z kurczaka , mieszam aby pierś była pokryta olejem z przyprawami i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników . Suszone pomidory kroję w drobną kosteczkę i daję do osobnej miseczki . Czosnek(...)się gotuję wrzucam brokuł i od ponownego zagotowania wody gotuję brokuł 4 minut . Następnie odcedzam na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie makaronu : Na patelnię przekładam pierś kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 15 minut (zależy od wielkości płomienia ) . Usmażoną przekładam do miseczki . W międzyczasie gotuję makaron według przepisu na opakowaniu . Makaron gotuję pod koniec

Uwaga Babcia Gotuje
Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 143

Propozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem(...)cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawwić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni. Tak przygotowana pierś

Nie tylko w kuchni
Kaczka w sosie jeżynowym 107

Świetne połączenie mięsa ze słodyczą owoców.  Składniki 2 piersi kaczki Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym   Przygotowanie   Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso

R'n'G Kitchen
Piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie – zdrowy obiad w kilka chwil 208

Piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie – zdrowy obiad w kilka chwil. Co najczęściej przygotowujecie, gdy macie ograniczony czas, a obiad powinien być syty i treściwy? Ja w takich sytuacjach sięgam po jedno z moich ulubionych rozwiązań jakim są marynowane piersi z kurczaka. Uwielbiam tworzyć nowe ciekawe marynaty. Dziś jedna z prostszych, nadająca mięsu aromatu i wspaniałego smaku. Zamarynowane piersi(...)czerwoną paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (mniej więcej tyle ile do tradycyjnej panierki np. na schabowe). W marynacie dokładnie obtaczamy nasze kotlety (ja mieszam wszystko ręką). Miskę z kotletami wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Tak przygotowane piersi z kurczaka można przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej, jak jednak polecam Wam przygotowanie ich w opiekaczu-befsztyk Dezal

Słodkie okruszki
Soczysta pierś kaczki z żurawiną, miodem i jabłkami na winie 251

żurawinę i przyprawy, wszystko podsmażamy i dodajemy wino, zagotowujemy. Marynatę odstawiamy do ostygnięcia i zalewamy nią piersi. Tak przygotowane pudełko zamykamy i zostawiamy w lodówce na noc.  Piersi wyciągamy z marynaty i układamy skórą do dołu na zimnej patelni, piersi podsmażamy, aż skóra ładnie się zarumieni, pierś przerzucamy na druga stronę i smażymy 2 minutki. Następnie w brytfannie(...)układamy piersi skórą do góry, naokoło układamy połówki jabłek bez pestek ( możemy w środek włożyć po łyżeczce żurawiny) i wszystko zalewamy pozostałą marynatą. Całość pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.  Po upieczeniu kaczkę wyciągamy na deskę żeby odpoczęła przez krojeniem. Jako dodatek świetnie sprawdzają się kopytka podsmażone na smalcu gęsim. Smacznego

Niezły Młynek
Kaczka konfitowana (Confit z kaczki) 189

przygotowania tego dania jest dość długi, jednak niezwykle prosty. A efekt końcowy naprawdę zaskakujący! Dodatek do kaczki stanowi parmezanowa polenta i sos wiśniowo – żurawinowy. Składniki na marynatę kaczki: 2 nogi i 2 piersi kacze 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól Składniki na confit z kaczki: olej rzepakowy główka czosnku gałązki rozmarynu Składniki na polentę: 1 szklanka kaszki kukurydzianej(...)masła 75 g startego parmezanu Składniki na sos wiśniowo – żurawinowy: 2 łyżki suszonej żurawiny garść mrożonych wiśni 4 łyżki octu balsamicznego 4 listki rozmarynu 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA KACZKI Piersi i udka kacze solimy obficie, przekładamy czosnkiem i rozmarynem. Przekładamy do naczynia, zamykamy i odkładamy do lodówki na 12 godzin. CONFIT Z KACZKI Mięso wyjmujemy z lodówki, myjemy, osuszamy

Kierunekuchnia
Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią 190

Ciasto: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata do mięsa: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ średniej cukinii ½ czerwonej cebuli kilka suszonych(...)naturalnego Sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ kulki startej mozzarelli lub 2 łyżki startego sera Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przyprawy marynaty i oleju, Natrzeć pierś z kurczaka. Odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać

Fabryka pomysłów
Proste kulinaria z pomysłem 121

jest pora na zdrowe jedzenie. Kurczak z pomysłem Jak przygotować kurczaka, by się zbytnio nie napracować, nie nabrudzić w kuchni i szybko mieć rewelacyjny obiad? Agata proponuje pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany. Zrobienie takiego dania warto zaplanować dzień wcześniej, bo mięso najlepiej na całą noc włożyć do lodówki. Co podać do kurczaka? To, co lubimy(...)frytki z piekarnika ? A z całą pewnością, nawet gdy się odchudzamy, do kurczaka podajmy surówkę z kapusty pekińskiej . Oto zdrowe pyszności! I jakie łatwe do przygotowania! Delikatna pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany Składniki na 3 porcje: 3 małe piersi z kurczaka (350-400 g) niepełna szklanka śmietany 18% (200 g) 1 płaska łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej

KulinarneImpresje.pl
Pierś gęsia pieczona 126

Składniki:   pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć. Następnie przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następie wymieszać z pozostałymi składniami. Marynatą nacieramy piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy gęś do brytfanny lub innego naczynia, podlewamy niewielka ilością wody i wstawiamy do nagrzanego

Państwo Wojtczuk gotują
Słodkie klonowe piersi z kurczaka 216

składniki oprócz piesi połączyć w misce. W szklanym naczyniu wyłożyć piersi z kurczaka, zalać przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez 30 minut. Grilla rozgrzewamy do średnio wysokiej temperatury. Piersi wyciągamy z marynaty i wykładamy na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujemy je około 6-8 minut w zależności od ich grubości. Piersi po grillowaniu odstawiamy na chwilę , pozwalamy im „odpocząć” i dopiero

naRuszcie
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem 260

jest soczysta.. Robiłam już mięsko wieprzowe , było pyszne, mięciutkie i soczyste..Teraz przyszła kolej na pierś z kurczaka..zrobiłam roladki ze szpinakiem w środku..Takie roladki można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej, ale ja chciałam sprawdzić jak spisze się marynata z oliwy i kostki rosołowej.Roladki trzeba ciut dłużej smażyć..bo są zwinięte..ale mimo to roladki(...)pierś z kurczaka kostka rosołowe Knorr oliwa Bertolli extra vergine mrożony szpinak majonez pieprz, sól Pierś z kurczaka pokroić, można lekko rozbić tłuczkiem.Oliwę utrzeć z kostkami rosołowymi. Marynatą natrzeć pierś i odstawić na godzinę .Szpinak podsmażyć na łyżeczce oliwy z dodatkiem soli, pieprzu.Pierś posmarować majonezem, położyć szpinak, ułożyć kawałek odciętej polędwiczki z piersi.Zwinąć roladkę, spiąć wykałaczką, obtoczyć

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych z ryżem i sałatką z rukoli 159

miski wlewamy oliwę z oliwek, przyprawę do kurczaka pikantną, szczyptę oregano, szczyptę soli i drobno posiekany czosnek. Marynata ma być gęsta, więc nie używajmy zbyt dużo oliwy. Piersi nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na godzinę.  2. Płatki rozgniatamy za pomocą np. wałka na mniejsze kawałki. Pierś  dokładnie  obklejamy płatkami i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku

Mój Smak na Życie