małe cebulki pieczarki patyczki MARYNATA łyżka miodu sok z cytryny 3 łyżki oleju łyżeczka papryki słodkiej przyprawa do grilla sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierś kurczaka, umyć i pokroić w kostkę Składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć do niej pokrojonego kurczaka, cebulę wszystko dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa oraz cebuli był posmarowany marynata , i odstawić do lodówki(...)mięsa, pieczarek, polałam czterema łyżkami marynaty i całości zawinęłam tworząc sakiewkę. Szaszłyki przed grillowaniem również polałam marynatą aby ziemniaki także przeszły smakiem marynaty, gotowe szaszłyki leżały w marynacie około godziny. Szaszłyki z piersi kurczaka grillujemy z każdej strony na złoty kolor . Sakiewki potrzebują więcej czasu aby były miękkie około 40 minut położyłam je na węglu, po otwarciu sakiewki tworzą „swoisty
RAROSSAkurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli(...)mrożonki i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku). Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut
mojewypiekiinietylkołyżek powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego sól pieprz curry Przygotowanie: Piersi myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy solą pieprzem oraz curry. Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej
Taste Therapyjest bardzo prosta. I w miare szybko się ją robi. Zawsze można zamarynować kurczaka dzień wcześniej- I na drugi dzień w 15 min jest obiad :) Zaczynamy 4 piersi z kurczaka Składniki do marynaty : 200 ml jogurtu greckiego 50 ml śmietany 1 łyżka suszonego czosnku 1 łyżka imbiru 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy(...)łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki garam masala 2 łyżki souk z cytryny Wykonanie: Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy wszystkie przyprawy I sok z cytryny. Mieszamy. Wkładamy piersi z kurczaka do marynaty. Przykrywamy szczelnie miskę I wkładamy do lodówki na min 3 h, a najlepiej na całą noc. Składniki na sos tikka: 30 gr masła 2 ząbki czosnku
Smaki EdytyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki podstawowe: 2 małe piersi kurczaka. Składniki marynaty: 1,5 łyżki oleju z dodatkiem bazylii i czosnku, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Przygotowanie: Piersi kurczaka myję, oczyszczam i osuszam
JejKuchniałyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę, aż powstanie emulsja. Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową. Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem
Ostra na Słodkotymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami + można troszeczkę podlać sosikiem z papryczek), posypać parmezanem oraz liśćmi szpinaku. Bezpośrednio do woreczka, nadającego się do gotowania oraz przeznaczonego(...)soli oraz pieprzu (ze względu na to, że woreczki jakich używam są przystosowane do szynkowaru – są wąskie i długie, to rozprowadzanie marynaty jest nieco utrudnione. Dlatego rozdzielamy marynatę na połowę) . Pierś z farszem zawinąć, włożyć do woreczka z częścią marynaty i rozprowadzić marynatę po mięsie. Do woreczka wlać pozostałe dwie łyżki octu balsamicznego, i wsypać przyprawy w takiej samej
Moja DelicjaDziś na obiad proponuję wnieść do naszych kuchni troszkę orientu. Delikatne piersi z kurczaka i mocniejsze smaki marynaty pasują idealnie. Polecam na poniedziałkowy obiad. Niech smacznie zacznie się Nam tydzień! Składniki: 2 piersi z kurczaka pół szklanki oleju 2 łyżki octu winnego(...)pół łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, imbir, kardamonu,goździka, czosnku granulowanego, chili łyżeczka trawy cytrynowej suszonej Wykonanie: Olej mieszamy z octem winnym, dodajemy przyprawy, do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na plastry piersi z kurczaka na min, noc. Po tym czasie grillujemy na rumiano z obu stron. http://www.alma24.pl
Z Majeczką w kuchniChile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne):200 g makaronu fusilli om nom nom*3 piersi z kaczki1 owoc granatu1 mango4 oscypki (małe)4 łodygi selera naciowego, pokrojonego100 g chilijskich rodzynek80 g orzechów nerkowca120 g rukoli4 łyżki świeżej mięty, posiekanejMarynata oraz dressing:4 łyżki konfitury z czarnej(...)innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Skórę ponacinać głęboko w kratkę lub w paski. Natrzeć solą, a później zalać niecałą połową marynaty (reszta będzie nam służyć
Food Squaredelikatne i łagodne. Chili zaś pikantne i zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie? Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! :) Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce - jedna pierś z kurczaka Marynata: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - duża łyżka przyprawy Sumak - sok z połowy cytryny Kruszonka: - 1 papryczka chili - 1 papryczka pepperoncini - 1 papryczka jalapeno - 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin. Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie przygotować kruszonkę. Papryczki
Sajkofanka smakupiersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować, imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny
Lubię to gotujękurczakaMarynata:150-200 ml jogurtu naturalnego1 cebula2 ząbki czosnku2 płaskie łyżeczki currychilli do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.3. Następnie mięso odsączamy z zalewy, nabijamy
Kuchnia domowa AniMięso z kaczki jest delikatne i soczyste :) Składniki 2 piersi z kaczki marynata: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 2 średnie bataty … Czytaj dalej Pierś z kaczki z batatami
czarrna od kuchnijuż od długiego czasu a danie robi się bardzo szybko. Można przygotować je dzień wcześniej a następnego dnia wrzucić kawałki kurczaka na patelnię i usmażyć. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka Marynata: 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka magi 1 łyżeczka przyprawy worcester 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki curry(...)łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem z kurczakiem i odstawić do lodówki na min. 2 godziny a najlepiej całą noc. Smażyć na rumiano na oleju. Podawać z ryżem, który można polać olejem ze smażenia. Smacznego :) Rady: Tak zamarynowany kurczak można przechowywać w lodówce
Na Ciasteczkowych PapierachSkładniki: pierś z indyka 700 g papryka żółta kawałek papryka czerwona kawałek papryka zielona kawałek marchewki bobaski z puszki 2 łyżki mozzarella 1 kulka pietruszka zielona krojona 1 łyżka Marynata: sól 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem(...)cayenne 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki olej 3 łyżki musztarda francuska 1 łyżka do posmarowania Przygotowanie: Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć
Ala piecze i gotuje