Uwielbiam pierogi, mogła bym je jeść zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła(...)doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu. Złożyć je na pół jak pieróg, a brzegi ciasta skleić zagniatając je widelcem. Gotowe pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałachpierogi na słodko muszą być z serem albo truskawkami?! Nie koniecznie! Ja do swoich dodaję banany i podaję je z sosem karmelowym albo bitą śmietaną! Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis! Idealne, delikatne ciasto, słodkie banany – świetnym pomysł na słodki obiad nie tylko dla dzieci! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: ( ok. 20 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl
Ostra na Słodkofarsz -lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek [ dodatkowo dodałam kostkę rosołową]i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką
Moje domowe kucharzenieminut. Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy (podsypując mąką) na cieniutki placek . Szklanką (średnica 4-5 cm) wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek,następnie lepimy,jak pierogi-dwa końce łączymy ze sobą. Uszka układamy, na podsypanej mąką, blaszce i zamrażamy-lub gotujemy w osolonej wodzie
Kopystką po garachumiem lepić ładnych pierogów, ale braki w estetyce zawsze można nadrobić smakiem ;) Czytaj więcej
Kasia SarnaKlasyk, czyli surówka z kiszonej kapusty, najczęściej podawana jest u mnie jako dodatek do pierogów z mięsem. Soczysta, pełna witamin, przepyszna i taka prosta! Lubię ją zajadać także solo, na śniadanie, dodaje mi energii na cały dzień. Nadchodzi wiosna, coraz częściej na blogu będą pojawiać się surowe warzywa i nowalijki, na które czekam z utęsknieniem! Surówka z kiszonej
Moja smaczna kuchniaCzasami tak bywa laptop odmawia posłuszeństwa, mam cichą nadzieję ze była to ostatnia wizyta. Z opóźnieniem pojawia się przepis na pyszne walentynkowe pierogi z kapustą i grzybami. Składniki ciasto 1/2 kg mąki 2 jajka 1/2 szkl letniej wody sól 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg ugotowanej łopatki 20dag podgardle 1/2 kg mięsa z drobiu z rosołu. 1 cebulka olej
Kulinarne pyszności MolkiFocaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Pizza z boczkiem Ślimaczki z ciasta
Moja smaczna kuchniaJuż od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia czegoś z wędzonym łososiem, który czekał w zamrażarce. Padło na pierogi. Mięciutkie ciasto, farsz z dodatkiem białego sera, a dopełnieniem jest sos śmietanowo-koperkowy. Bez niego- przyznaję bez bicia smakowałyby mi zdecydowanie mniej. Zrobiłam małą porcję, jak to zwykle bywa z nowościami, ale jeśli jesteście smakoszami
Kuchnia w czekoladzieposolić i doprawić ziołami, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać kółka o średnicy ok 10cm, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC, aż ciasto będzie złote. Smacznego
Obiad gotowyPierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo
Kuchnia Pokoleńzagnieść ciasto w kulkę. Po podwojeniu objętości, kulkę ciasta podzielić na 4 placuszki centymetrowej grubości, posmarować przecierem pomidorowym, położyć parówki, złożyć powstałe placuszki w kształt pieroga zlepiając jak pieróg z jednej strony. Ponacinać w dwu centymetrowe odcinki nie przecinając do końca od strony złożenia, następnie skręcać na przemian każdy kawałek ciasta z zawartością, tak by ładnie było widać paróweczkę
kgwjanczewoPierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli
królestwo garówPierogi owe pochodzą z Podlasia i były serwowane na stołach wigilijnych kresów wschodnich. Ja również zrobiłam je w tym roku i były pyszne, kruchutkie, z aromatycznym wnętrzem. Nie ma przy nich za dużo pracy, polecam zatem przepis do wykorzystania. Pierożki w kruchym cieście z Podlasia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejny przepis na ciasto pierogowe wypróbowane...ale tym razem pierogi smażone..w sumie gotowane też mogą być.. 3 szkl. mąki 3/4 szkl. wrzątku 1/3 szkl. zimnej wody dowolne nadzienie [ u mnie tradycyjnie grzyby z kapustą] Mąkę zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć pokrywą na 20 minut. Następnie wyrobić, przykryć pokrywą i odstawić na następne
Moje domowe kucharzenie