placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok
KuchniaWeDwoje.plwzięłam się za nie ponownie. Tym razem rezultat był o niebo lepszy, a i z wyglądem nie było tragedii! Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 500g mąki do pierogów 250ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Farsz: 300g mielonej wołowiny 200g mielonej wieprzowiny 1 posiekana drobno cebula 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 pęczek posiekanej pietruszki
Kuchnia w czekoladzieSernik Ruski. Sernik Ruski na zakończenie roku. Tak się zastanawiałem, czym mógłbym zakończyć stary rok ❓. Bez wątpienia był to dziwny rok, ale zrobiłem pierwszy raz w życiu pierogi, chociaż nie były to ruskie, sernik natomiast, okazał się największym hitem na moim blogu. Postanowiłem połączyć te dwa dania i stworzyć Sernik Ruski. Życzę wszystkim najlepszego w tym nadchodzącym roku
RafalCookminut, bez potrzeby dodawania zakwasu , szybki w przygotowaniu, gotowy do spożycia od razu po ugotowaniu, lecz najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą. Świetnie smakuje z pierogami , uszkami, kapuśniaczkami. Warzywa z barszczu można wykorzystać do sałatki buraczanej . Składniki: 10 porcji 2 kg buraków 3 marchewki 2 pietruszki mały seler cebula
RAROSSAczęści. Jedną część ciasta rozwałkować bardzo cienko. Okrągłą foremką (moja miała średnicę 5cm) wyciąć kółka. Na każdym położyć niewielką ilość farszu. Ciasto złożyć na pół i zlepić brzegi jak pieroga. Następnie zlepić ze sobą 2 końce pierożka tak, aby w środku powstała dziurka. Uszka można zamrozić lub od razu ugotować w osolonej wodzie. Gotowanie: Wodę z solą
Zrób to smaczniezagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Cienko rozwałkować i za pomocą kieliszka wyciąć kółka. Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę farszu i skleić jak tradycyjnego pieroga , dodatkowo sklejając ze sobą jego końce. Gotujemy z osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z czerwonym barszczem. Przepis znajdziecie również na moim kanale. Zapraszam was również
Kulinarne przygodyPierogi leniwe z ananasem i ananasowym curdem. Kluski: 450 g twarogu mielonego 200 g mąki orkiszowej 1 jajko szczypta soli Sos ananasowy: 1/2 ananasa łyżka masła szczypta soli sok z połowy limonki Ananasowy curd: 1 jajko 2 żółtka 80 g ksylitolu lub erytrolu lub cukru 70 g masła sok z połowy limonki 1/4 szklanki soku z ananasa
KucharzycaOstatnio były pierogi, więc dziś pora na kołduny podane z rosołem. Nadzienie inne niż tradycyjne ale jakie pyszne?! Zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.Gruzińska specjalność Pierożki chinkali z mięsem. Pierogi w kształcie sakiewki wypełnione mięsem i bulionem podane z dużą ilością grubo mielonego świeżego pieprzu. ok 20-25 pierożków chinkali Ciasto 500-600 gramów mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 300 ml gorącej wody 5 łyżek roztopionego masła Farsz 400-500 gramów mielonego mięsa z łopatki 1 duży pęczek
Andzia PichciDzień dobry. Nadeszły już chłodne, smutne, pochmurne dni. Na taki paskudny czas zawsze na poprawę humoru robię te pierogi. Rozgrzewające, pachnące grzybami. Rozpływają się w ustach. Sprawdźcie, proszę czy mam rację. Potrzebujemy: 10 dag kaszy gryczanej 40 dag mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 5 dag suszonych podgrzybków 1 jajko olej do smażenia pieprz mielony, majeranek
Co w garnkach piszczywołowina ale również i kurczak. Gotowany kurczak to praktycznie dwa obiady. Bulion z kurczaka przeznaczam na zupę, natomiast mięso wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety , ravioli, pierogi lub knedle . Obiad z kurczaka to tani obiad, ponieważ z jednego kurczaka można wyczarować kilka dań. Pierwszym z nich rosół z kurczaka, który jest podstawą do większości zup, które gotuję
codojedzeniaczyli, smażą na oleju lub gotują na parze. Dodatkowo w zależności od kucharza pierożki przybierają różne kształty. Zazwyczaj są to sakiewki, małe uszka lub najpopularniejszy kształt podobny małych polskich pierogów. Do przygotowania tego przepisu zainspirowała mnie nasza cudowna wyprawa na Tajwan, gdzie spędziliśmy miesiąc zwiedzając i smakując lokalną kuchnię. Zawsze, kiedy tęskno mi za tym miejscem robię te pierożki
Gotujemywdomu.plmoje i Smakosza ulubione pierożki z kwaśnym farszem z kapusty kiszonej. Nie będę ściemniać, że to danie w kilka chwil, bo lepienie pierogów zawsze zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta... Ten przepis ma już dobrych
Na kulinarnym poligonie