Jedliście już pierogi z rabarbarem? Pewnie niewielu z Was zna ten wiosenny rarytas, dlatego warto spróbować nadrobić zaległości. Rabarbar najczęściej ląduje w cieście lub kompocie, a okazuje się być świetnym surowcem na majowy obiad. Nadzienie rabarbarowe jest orzeźwiające i bardzo aromatyczne, a pierożki przepyszne. Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła. Ugotowane grzyby opłukać, posiekać i wymieszać z cebulą oraz bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętając, że ciasto na pierogi jest niesolone, a farsz powinien być dość słony i pieprzny). Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy, za pomocą literatki (moja miała średnicę 5,5 cm) wyciąć kółka. Ciasto nafaszerować i zlecić
KuchniaWeDwoje.plplacek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok
KuchniaWeDwoje.plwzięłam się za nie ponownie. Tym razem rezultat był o niebo lepszy, a i z wyglądem nie było tragedii! Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 500g mąki do pierogów 250ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Farsz: 300g mielonej wołowiny 200g mielonej wieprzowiny 1 posiekana drobno cebula 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 pęczek posiekanej pietruszki
Kuchnia w czekoladzieSernik Ruski. Sernik Ruski na zakończenie roku. Tak się zastanawiałem, czym mógłbym zakończyć stary rok ❓. Bez wątpienia był to dziwny rok, ale zrobiłem pierwszy raz w życiu pierogi, chociaż nie były to ruskie, sernik natomiast, okazał się największym hitem na moim blogu. Postanowiłem połączyć te dwa dania i stworzyć Sernik Ruski. Życzę wszystkim najlepszego w tym nadchodzącym roku
RafalCookminut, bez potrzeby dodawania zakwasu , szybki w przygotowaniu, gotowy do spożycia od razu po ugotowaniu, lecz najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą. Świetnie smakuje z pierogami , uszkami, kapuśniaczkami. Warzywa z barszczu można wykorzystać do sałatki buraczanej . Składniki: 10 porcji 2 kg buraków 3 marchewki 2 pietruszki mały seler cebula
RAROSSAczęści. Jedną część ciasta rozwałkować bardzo cienko. Okrągłą foremką (moja miała średnicę 5cm) wyciąć kółka. Na każdym położyć niewielką ilość farszu. Ciasto złożyć na pół i zlepić brzegi jak pieroga. Następnie zlepić ze sobą 2 końce pierożka tak, aby w środku powstała dziurka. Uszka można zamrozić lub od razu ugotować w osolonej wodzie. Gotowanie: Wodę z solą
Zrób to smaczniezagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Cienko rozwałkować i za pomocą kieliszka wyciąć kółka. Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę farszu i skleić jak tradycyjnego pieroga , dodatkowo sklejając ze sobą jego końce. Gotujemy z osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z czerwonym barszczem. Przepis znajdziecie również na moim kanale. Zapraszam was również
Kulinarne przygodyPierogi leniwe z ananasem i ananasowym curdem. Kluski: 450 g twarogu mielonego 200 g mąki orkiszowej 1 jajko szczypta soli Sos ananasowy: 1/2 ananasa łyżka masła szczypta soli sok z połowy limonki Ananasowy curd: 1 jajko 2 żółtka 80 g ksylitolu lub erytrolu lub cukru 70 g masła sok z połowy limonki 1/4 szklanki soku z ananasa
KucharzycaOstatnio były pierogi, więc dziś pora na kołduny podane z rosołem. Nadzienie inne niż tradycyjne ale jakie pyszne?! Zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.Gruzińska specjalność Pierożki chinkali z mięsem. Pierogi w kształcie sakiewki wypełnione mięsem i bulionem podane z dużą ilością grubo mielonego świeżego pieprzu. ok 20-25 pierożków chinkali Ciasto 500-600 gramów mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 300 ml gorącej wody 5 łyżek roztopionego masła Farsz 400-500 gramów mielonego mięsa z łopatki 1 duży pęczek
Andzia PichciDzień dobry. Nadeszły już chłodne, smutne, pochmurne dni. Na taki paskudny czas zawsze na poprawę humoru robię te pierogi. Rozgrzewające, pachnące grzybami. Rozpływają się w ustach. Sprawdźcie, proszę czy mam rację. Potrzebujemy: 10 dag kaszy gryczanej 40 dag mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 5 dag suszonych podgrzybków 1 jajko olej do smażenia pieprz mielony, majeranek
Co w garnkach piszczywołowina ale również i kurczak. Gotowany kurczak to praktycznie dwa obiady. Bulion z kurczaka przeznaczam na zupę, natomiast mięso wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety , ravioli, pierogi lub knedle . Obiad z kurczaka to tani obiad, ponieważ z jednego kurczaka można wyczarować kilka dań. Pierwszym z nich rosół z kurczaka, który jest podstawą do większości zup, które gotuję
codojedzenia