pierogi z kapusta i grzybami - 1117 przepisów (strona:41/75)

Kapusta z grzybami (wegańskie, keto) 106

grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole . Ponadto można ją wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub kulebiaka. Gorąco polecam nie tylko w sezonie świątecznym Kapusta z grzybami – przepis Składniki 600 g kapusty kiszonej 60 g grzybów suszonych 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 duża cebula

WegePrzepis
Pierogi z kapustą i grzybami 88

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej(...)wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować wszystkim co dobre U nas Kapusta z grzybami

Kocham Czekoladę
Pierogi z kapustą i grzybami 146

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej(...)wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować wszystkim co dobre U nas Kapusta z grzybami

Kocham Czekoladę
Wigilijne spotkanie redakcji Magazynu Aromat 119

ulubione potrawy, a także możemy ich spróbować, ponieważ na takie spotkanie każda z nas przynosi coś od siebie. W tym roku na stole mieliśmy kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , pierogi z grzybami od Angeliki , śledzie z rodzynkami Doroty , wegetariańskie „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski

Obiad gotowy
Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia 115

400 g kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki

Gotowanie jest łatwe
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 182

spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden

Codzienna kuchnia niecodzienna
A jak u Was wyglądają przygotowania do świąt? 130

Wczoraj był dzień pod znakiem pieroga... ze śliwką, z kapustą kiszoną i grzybami oraz tradycyjnie już uszek. Zeszło przy tym troszkę, ale największa robota jest odwalona. Teraz pójdzie z górki:)  W sumie wyszło 425 sztuk, przy czym same uszka miniaturki stanowiły 350.  Prócz kolacji wigilijnej, zostanie na kilka obiadów

Kuchnia w czekoladzie
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 160

stanie. A później w miarę potrzeby czekają sobie na okazję, by przygotować z nimi pyszne danie. U nas wielkim powodzeniem cieszy się nieprzerwanie kapusta z suszonymi grzybami . Idealne również do  bigosu , pierogów , zup tej lub tej i wielu innych dań. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kulebiak 173

Kolejnym podlaskim przysmakiem , którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów – takim jak na wigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania

Gotuj z Misiem
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu + jak formować uszka? 172

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI DO BARSZCZU + JAK FORMOWAĆ USZKA? Składniki na ciasto: - 375 gram mąki - 1 żółtko - 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody - 1 łyżka oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być cienkie, ale nieco grubsze niż na pierogi. Składniki na farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - garść grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 1 cebula - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 127

zastanawiało. W sumie takie jedzenie, które się nie kończy to ja zawsze mogę mieć :) Wpadliśmy zatem razem z Madzią na pomysł, że można tę kapustę przerobić na pierogi. Tym bardziej, że mieliśmy trochę suszonych grzybów, na które też nie mieliśmy zbytnio pomysłu. Zatem pierogi były idealnym pomysłem na pozbycie się zalegających produktów. A mąkę na pierogi dostarczył(...)patelnię/do garnka. Potem drobno kroimy suszone grzyby (które wcześniej przez kilka/kilkanaście godzin musimy moczyć w wodzie żeby zmiękły). Nie wiem jakie konkretnie grzyby to były, ale to nie ma znaczenia raczej. Zostały nam z zeszłego roku z chodzenia po lesie. Pewnie jakieś resztki podgrzybków i prawdziwków - jeśli dobrze pamięcią sięgam. Grzybów nie mieliśmy niestety jakoś tak bardzo dużo

Marder&Marder Manufacture
Barszcz wigilijny 52

Jeśli chodzi o dodatku do barszczu, w moim domu odpowiedź jest zawsze jedna i są to klasyczne uszka z grzybami . Możesz również przygotować uszka wigilijne z kapustą i grzybami lub uszka z pieczarkami . Świetnym dodatkiem będą również pierogi , paszteciki lub wigilijne krokiety . Ich nadzienie zależy od ciebie, jednak ja najczęściej stawiam na grzyby lub ich połączenie(...)zupy wlej zakwas oraz wodę z grzybów. Dopraw solą, sokiem z cytryny, pieprzem oraz majerankiem (możesz dodać również przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku). Grzyby pokrój w paski i również dodaj je do barszczu. Podgrzej zupę, ale uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Barszcz wigilijny możesz podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z tradycyjnymi uszkami lub pierogami. Zobacz też inne przepisy

okolicepalnika.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 124

barszczykiem, smażone, z sosem grzybowym, czy z masełkiem  . . . . . Składniki: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 00 g grzybów suszonych 2 cebule sól, pieprz wegeta olej c iasto na pierogi: 60 dag mąki do 1 kg 1 jajko ciepła woda olej(...)Sposób wykonania: Farsz : Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować z dodatkiem soli, odcedzić, wycisnąć i pokroić na drobno. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę, podsmażyć, następnie dodać grzyby i podsmażyć razem z cebulą , na koniec wsypać kapustę. Doprawić do smaku ciągle mieszając

Darcia w kuchni
Pierogi wigilijne 133

grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto na pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz

królestwo garów
Jedne z ulubionych ;) 192

Pierogi. Z mięsem. Pyyyszne :) Ja pierogi uwielbiam i to chyba z każdym, najdziwniejszym nawet nadzieniem. Dziś jednak klasyka gatunku. Pierogi z mięsem oraz takie z kapustą i grzybami to zdecydowanie moje ulubione. Te pierwsze zrobiłam sama drugi raz. Już za pierwszym podejściem przekonałam się, że będę je robić zdecydowanie częściej. Tym razem była do tego świetna(...)bardzo. Ostatnio wspominałam, że mam ochotę na pierogi z mąki pełnoziarnistej i jak pomyślałam, tak zrobiłam. Wyszły naprawdę dobre. Wcale, a wcale im to nie zaszkodziło. Są za to trochę zdrowsze :) Zapraszam na przepis. Pełnoziarniste pierogi z mięsem o ile dobrze pamiętam wyszły mi 63 spore pierogi Do farszu będziemy potrzebować : 2 ugotowane udka z kurczaka

Ratunku obiad