pierogi z kapusta i grzybami - 1117 przepisów (strona:37/75)

PIEROGI RUSKIE!! 146

Pierogi, pierogi, pierogi - barrrrdzo lubię! Ruskie, z mięsem, grzybami, kapustą, szpinakiem czy owocami. Pychota. Szaro-buro za oknem więc postanowiłam umilić sobie popołudnie smakiem - ruskich tym razem. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że nie znoszę samej czynności lepienia. Krasnoludki tego za mnie nie zrobią - a szkoda ;P, mam ciasto, mam farsz - jestem w połowie

BezglutenowaIzabela
Chrupiące pierogi z kurczakiem 283

Pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót głowy. Chyba wszyscy lubimy to proste i smaczne danie. Chodź przygotowanie ich jest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się(...)napawać się dumą, że nie są to kolejne mrożone pierogi z marketu. Dziś zamieszczam pierogi mojego autorstwa. Nafaszerowałem je mięsem z kurczaka, warzywami i świeżym tymiankiem. Podsmażyłem i podałem je z dipem czosnkowym. Na dzisiejszy szary, ponury jesienny dzień pasują idealnie. Jesienna chandro miej się na baczności :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów

kulinarnyJa
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 136

smaku. Tylko taka kapusta da nam pewność, że smak wigilijnego dania zachwyci wszystkich zgromadzonych przy stole gości. Niektóre gospodynie korzystają też ze świeżej białej kapusty. Jedne dodają podsmażaną, inne surową cebulkę. W gotowej kapuście pojawiają się pieczarki lub leśne grzyby, suszone śliwki, morele, a nawet rodzynki. Kapusta z grochem bywa natomiast zagęszczana zasmażką. Tradycyjna polska kapusta ma jedną jedyną tylko(...)sprawdzonych, gotowych już produktów. Kapusta z grzybami ze Spiżarni Schroniska Smaków , pełna borowików, koźlarzy i podgrzybków będzie też doskonałą bazą do wykonania domowych pierogów, pasztecików i krokietów, które podamy do barszczu. Kapusta z grzybami ze Spiżarni Schroniska Smaków Świątecznych przepisów jest tyle, w ilu domach ludzie zasiadają do stołu wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. Każda gospodyni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kapustą i grzybami 187

garść suszonych borowików słoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech 1 cebula 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować je w tej samej wodzie. Odcedzić, wodę zostawić. Na łyżce oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i delikatnie obsmażyć. Kapustę kiszoną w razie potrzeby(...)podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić. Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kaszą gryczaną 144

Pierogi, najczęściej ruskie lub z kapustą i grzybami. Ja ostatnio robiłam z kaszą gryczaną i serem gorgonzola. Bardzo ciekawe połączenie, warte wypróbowania. Podałam je z pieczarkami, cebulką i oliwkami. Pychotka ;) Pierogi z kaszą gryczaną  składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka bulionu 3 łyżki sera gorgonzola 1 łyżeczka sosu worcestershire słodka i ostra papryka, sól, pieprz

Delusional Trine
Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami 204

macie coś takiego, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Pierogi z kapustą, uszka z leśnymi grzybami, karp? U mnie tych obowiązkowych pozycji jest trochę, ale wśród nich znajduje się także makownik, którego koniec końców... po całej uczcie nikt już nie ma siły zjeść! Zawsze jest tak, że oczy by jadły, ale rozum podpowiada, że lepiej już(...)Zresztą tyle teraz wszelkich medykamentów, że nie ma się co bać! Jeśli będzie trzeba, Espumisan Max pomoże :) W tym roku skusiłam się więc na próbę i całkiem niedawno przygotowałam pierogi na słodko, ale właśnie z makiem i bakaliami. Z czystej ciekawości jak smakują, ale że ja ogólnie pierogi mogłabym jeść codziennie, to i te trafiły w moje gusta

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kapustą i grzybami 130

gotowane z kapustą i grzybami, a później odsmażane. I chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i dla Nas zawsze będzie zawierać dania bez mięsa. A jak jest u Was? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 3 kg kiszonej kapusty sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przyprawa do dań z kapusty 3 cebule olej(...)łyżek oleju rzepakowego ogromna szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rana. Wymoczone grzyby gotujemy do miękkości, ok 20-30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę siekamy drobniej i również gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzamy dokładnie

Życie zaczyna się w kuchni
Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami" 175

Dziś kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem z kapustą i "grzybami" . Cudzysłów stąd, że to nie są grzyby a zwykłe pieczarki . Na prawdziwe grzyby trzeba będzie poczekać, aż mój synek trochę podrośnie (5 lat). Tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego rodzaju pierożków. Najlepsze są okraszone skwarkami , ale też nadają się oczywiście do wigilijnego barszczu . W sposób, w jaki(...)przyrządzam tu pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie:  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz

Kawa z mlekiem
Pierogi z karpiem 227

i obiecałam sobie, że kiedyś je zrobię. To kiedyś, jest teraz ! Myślę, że pierogi takie to ciekawa propozycja na danie świąteczne. Tym razem pierogi nie z kapustą, nie z grzybami, a z karpiem. Farsz z karpia przełamany jest słodyczą żurawiny i aromatem rozmarynu. Propozycja dla prawdziwych smakoszy, a wykona je każdy amator zmagań kulinarnych(...)sprężyste ciasto. Ciasto schować pod miskę i pozostawić tak na 15 minut. Ciasto cienko wałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać krążki, na każdy placek kłaść łyżeczkę farszu i sklejać. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotować 2 minuty. Pierogi podawać polane zrumienionym masłem. Doskonale smakują także odgrzewane, z przyrumienioną, chrupiącą skórką. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierogi ruskie 160

ilościach hurtowych - zawsze wychodziły nam ostre i przepyszne! :) Zbliżają się święta - u mnie na stole wigilijnym pierogi są zawsze. Nie są to ruskie pierogi, ale takie z kapustą i grzybami. Ale może przyda Wam się ten przepis? Może użyjecie przepisu na ciasto pierogowe? Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżki(...)dało się sklejać ciasto), składamy na pół i zlepiamy boki. U mnie w domu robiło się to zawsze widelcem, stąd ten ślad widoczny na zdjęciu ;) Tak przygotowane pierogi układamy na stolnicy lub blacie wysypanym mąką i przykrywamy ściereczka, żeby nie obsychały. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem oleju - dzięki temu nie będą się sklejały. Gotujemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Słów kilka o polskich potrawach wigilijnych 70

Dlatego na wigilijnym stole pojawiały się potrawy z ryb, grzybów, warzyw i kasz. Ryby były uważane za pokarm ubogi i pokutny, dlatego często przyrządzano je w sosach i galaretach, by poprawić ich smak. Grzyby były cenione za swój aromat i wartości odżywcze, dlatego dodawano je do zup, pierogów i kapusty. Warzywa były podstawą diety chłopskiej, dlatego wykorzystywano(...)podawana z uszkami (małymi pierożkami) nadziewanymi grzybami lub kapustą. Karp smażony – ryba smażona na patelni w panierce z mąki i jajka, podawana z sosem chrzanowym lub ćwikłowym (z buraków i chrzanu). Pierogi – pierożki z ciasta drożdżowego lub kruchego, nadziewane różnymi farszami, takimi jak ser, kapusta, grzyby czy owoce. Kapusta z grzybami – duszona kapusta kiszona

ProstePesto.pl
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 216

suszonej śliwki i octu balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Z czym dzis beda pierogi? 197

kupic je na wage lub paczkowane. Wybor jednak pozostawia wiele do zyczenia, smaki sa jak dla mnie dosc oczywiste. A ja lubie gdy pierogi kryja w sobie cos innego niz tylko kapusta z grzybami czy jagody. Dzis mialam ochote na kasze gryczana z twarogiem. Pierogi z kasza gryczana przepis na ciasto skladniki na nadzienie: 1 woreczek kaszy

Przysmaki Karolki
Pierogi z truskawkami 133

Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam pierogi każdego rodzaju, te z owocami, z kapustą z grzybami, ruskie, z serem, szpinakiem, czy mięsem – oprócz tych … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pierogi z kozim serem i prażoną cebulką 184

Tradycyjne ruskie pierogi troszkę zmodyfikowałam ;) Postawiłam na kozi twaróg, a zamiast podsmażonej cebulki dodałam cebulkę prażoną. Wyszło pysznie! Coś dla prawdziwych fanów koziego sera :) A może spróbujesz tych pierogów? RAVIOLI Z PIECZARKAMI, PODGRZYBKAMI I RICOTTĄ PIEROGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SEZAMEM PIEROGI Z PĘCZAKIEM I GRZYBAMI SEZAMOWE PIEROŻKI Z LEŚNYM FARSZEM TORTELLINI Z BOBEM

Delicious Place
Krokiety wigilijne 91

cóż można o nich rzec? Istnieją pewne potrawy, które obowiązkowo muszą pojawić się w prawie każdym domu na stole wigilijnym. Z pewnością należą do nich pierogi, barszcz czerwony czy kapusta z grzybami. W wielu domach podaje The post Krokiety wigilijne appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Barszcz grzybowy na zakwasie. 131

miksuję mikserem aby uniknąć grudek na powierzchni. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Jeszcze przez chwilkę gotować. Wyłączyć gaz. Podawać z uszkami z grzybami lub z pierogami ruskimi lub z kapustą. W naszym domu jest tradycja, że w Boże Narodzenie wyjadamy potrawy z Wigilii i wtedy właśnie pierogi zostają podgrzane w barszczu i w nim zjedzone

Z Kuchni Do Kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami 352

Kulebiak z kapustą i grzybami to bardzo popularny, duży pieróg drożdżowy. Szykujemy go najczęściej na Wigilię. Przepis jest sprawdzony i bardzo prosty. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepszego kulebiaka! - Wspaniały na Wigilię - Pomysł na obiad bez mięsa - Super na ciepło do barszczu

AniaGotuje.pl
Bieszczadzkie smaki - część II 167

spróbować dań dawnych mieszkańców tych ziem Bojków i Łemków.  My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną  oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku Gault& Millau.  Będąc w Ustrzykach Górnych warto zajrzeć

królestwo garów