pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:11/109)

Pierożki sofficini z szynką i serem 314

Dzisiaj mam dla was włoskie pierożki sofficini z szynką i żółtym serem. Są to pierogi przygotowane z ciasta parzonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Złociste chrupiące i można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl mleka 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 200 g żółtego sera(...)mąką ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć kawałek sera i szynki. Zlepić jak tradycyjne pierogi, obtoczyć w roztrzepanym jajku następnie obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju z dwóch stron na rumiano

Ala piecze i gotuje
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 172

zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany

WojnaNaSmaki.pl
Pierogi z leśnymi grzybami 210

Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów. Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć  przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić. CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej

Kuchnia Danusi
Pierogi z kapustą, przepis pochodzi z Krakowa 165

włożyć do garnka, zalać wodą. Doprawić solą, ugotować do miękkości. W między czasie na patelni obsmażyć słoninę. Jak powstaną skwarki dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć tak długo aż cebulka nabierze złotego koloru. Podczas smażenia wytopiony tłuszcz zlać do miseczki. Ugotowaną kapustę odcedzić na durszlaku. Następnie wycisnąć nadmiar wody z pomocą ściereczki. Odciśniętą kapustę włożyć do miski, dodać słoninę, cebulę(...)garnka i odcedzić. Przygotowanie skwarek – na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażyć boczek wędzony. Jak już boczek jest prawie gotowy dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Na talerzu położyć pierogi i polać obsmażonym boczkiem i cebulką. Można skropić dodatkowo maggi. Ja je delikatnie obsmażyłam, ponieważ tak wolę, ale w oryginale są tylko ugotowane

Kuchnia Pokoleń
Smażone ciastka ze śliwkami. Faworkowe pierożki z owocami 233

pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować temperatury oleju, żeby nie był ani za gorący ani za zimny-ciastka powinny się

Maślane ciasteczko
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 182

ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy

Karo in the Kitchen
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 335

ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie idealne 172

ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy

Karo in the Kitchen
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 206

każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy okraszone smażoną szalotką oraz przybrane rzeżuchą i nitkami chilli. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu zajęły I miejsce w Konkursie Wielkanoc 2018 i muszę, choć nieskromnie przyznać, że były naprawdę wyśmienite. Ocenie podlegało: prezentacja dania

mojewypiekiinietylko
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 218

każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy okraszone smażoną szalotką oraz przybrane rzeżuchą i nitkami chilli. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu zajęły I miejsce w Konkursie Wielkanoc 2018 i muszę, choć nieskromnie przyznać, że były naprawdę wyśmienite. Ocenie podlegało: prezentacja dania

mojewypiekiinietylko
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 1708

soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos: 300 g śmietany ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Dusić ma maśle. Farsz doprawić solą i pieprzem oraz wystudzić. Ziemniaki ubić. Dodać do nich(...)Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki

KuchniaWeDwoje.pl
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 437

Chinach – Jiaozi. Te chińskie zazwyczaj wypełnione są mięsem wołowym połączonym z krewetkami, natomiast te japońskie mają cieńsze ciasto i bardziej czosnkowy aromat. Najczęściej przygotowuje się się metodą smażenia na parze. Co to znaczy? Zobaczcie w przepisie! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * sól – 1 szczypta * letnia woda – 80 ml FARSZ: * mielone mięso ( u mnie łopatka(...)sięgała do połowy wysokości pierogów i przykrywamy szczelną pokrywką. Po ok. 7-8 minutach, gdy woda wygotuje się zdejmuejmy pokrywkę, dno pomiędzy pierogami skrapiamy olejem i ponownie przykrywamy., Smażymy ok. 3-4 minuty na rumiano. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 137

zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed tym, jak będziemy planować lepienie pierogów (znacznie przyspieszy nam to pracę). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy, aż cebulka lekko się zrumieni. Przestudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków, wsypujemy sól, pieprz oraz pokruszony w dłoniach twaróg, przy pomocy widelca dokładnie(...)dalej postępujemy jak w przepisie powyżej. Wykonanie okrasy: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulkę, dodajemy sól i cukier, mieszamy, smażymy na średnim ogniu, aż cebulka ładnie się przyrumieni. Przepis na Pierogi ruskie w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Pierogi ruskie z domowej pierogarni pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Placki ziemniaczane z pieczarkami 216

Takie najbardziej mi smakują, dodatkowo doprawione grubymi ziarenkami soli morskiej. W moim rodzinnym domu placki ziemniaczane były na porządku dziennym. Tata tarł ziemniaki, a mama smażyła placki. Placki ziemniaczane tak jak ruskie pierogi mogłam jeść codziennie, w końcu nie ma się czemu dziwić, takie proste dania są najsmaczniejsze! Zapraszam w takim razie na placki ziemniaczane rodem(...)bogatej wersji, do których przygotowałam smażone pieczarki z cebulką. Placki ziemniaczane z pieczarkami. Składniki na placki: 1/2 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 mała cebula olej do smażenia jogurt domowy lub ze sklepu, kwaśna śmietana sól Placki ziemniaczane z pieczarkami, przygotowanie: Jak przygotować smażone pieczarki? Przepis znajdziecie tutaj . Jak przygotować placki ziemniaczane? Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z komosą ryżową w rosole 145

owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli(...)Powinno to zająć około 5 minut. Wystudzić. Na patelnię wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody

mecooks
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 179

owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli(...)Powinno to zająć około 5 minut. Wystudzić. Na patelnię wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody

mecooks