półtłustego 1 duże żółtko lub 2 małe 1 łyżka cukru (daję trzcinowy, ale można jakikolwiek) 1 duża szczypta soli 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do gotowania pierogów - 2 łyżki oleju + łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki(...)zrumienioną bułkę tartą do polewania - masło rozpuszczamy na patelni - średni ogień - wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy, aż zacznie tworzyć się piana, wtedy jeszcze smażymy ok. 1 minuty i gorącą polewamy pierożki. Przestygnięte pierogi podajemy polane gorącym masłem z bułką tartą, można posypać cynamonem i brązowym cukrem. Ja lubię pierogi leniwe właśnie z cukrem, cynamonem i kwaśną
Kuchnia Prezydentowejsuszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem(...)przez ok. godzinę.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę).Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy
Słodka Stronacebulę, dodajemy czosnek, a następie wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy do miękkości. Tak usmażonego siekamy z ugotowanymi na twardo jajkami i smażoną cebulą z czosnkiem, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI: Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem
Ostra na Słodkocebulę, dodajemy czosnek, a następie wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy do miękkości. Tak usmażonego siekamy z ugotowanymi na twardo jajkami i smażoną cebulą z czosnkiem, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI: Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem
Ostra na Słodkopieprz Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju, mielimy razem z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz formujemy w kulki. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy(...)pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz . Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu aż pierogi wypłyną na wierzch
Bajeczna Kuchniapierogi, po czym całość przekrawamy na pół. Powinniśmy otrzymać dwa pierożki, każdy z wystającym paluszkiem. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Połówki pierogów maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy najlepiej we frytkownicy na niezbyt mocno rozgrzanym oleju. Źródło
Smaki Na Talerzugrzybów leczniczych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży(...)czerwona cebula - świeże listki bazylii - oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem/oliwą z kawałkiem masła (można też na maśle klarowanym). Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól
mojewypiekiinietylkodań dawnych mieszkańców tych ziem Bojków i Łemków. My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku Gault& Millau. Będąc w Ustrzykach Górnych warto zajrzeć do Muzeum Młynarstwa
królestwo garówKsiążka "Pierogi nie tylko po polsku" wg. mnie ma swoje plusy i minusy... Plusem tej książki jest duża różnorodność przepisów na pierogi z różnymi nadzieniami - na słodko i wytrawne oraz smażone, gotowane, drożdżowe... ravioli,kołduny, cepeliny, tortellini oraz pielmieni. Przy przepisach znajdziemy cenne rady i wskazówki.Minusem tej książki jest brak zdjęć do przepisów, są tylko
Aga w kuchnimoże do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardziej, że ja po prostu nie lubię monotonii. Często jednak można ją spotkać w typowym polskim domu. Wybija piątek więc na obiad gospodynie podają smażoną rybę w panierce z kapustą kiszoną i ziemniakami albo pierogi. Lubię zjeść te dania, nawet bardzo, ale nie co tydzień. Dlatego u nas wczoraj gościł makaron z łososiem i cukinią w sosie śmietanowym. Trochę(...)skórą. Obrałam go z łusek, czyli "głaskałam" nożykiem w stronę przeciwną niż są ułożone. Następnie opłukałam. Teraz ważna rzecz- jeśli ktoś potrafi obrać go wcześniej niż jak przy smażeniu sama skóra odchodzi to polecam. Bo ja właśnie ściągałam ją z każdego obsmażonego kawałeczka i się nieźle podenerwowałam przy tym.. Macie jakiś pomysł jak sobie z tym szybciej poradzić
Justa próbuje gotowaćmusimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne! Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach... Składniki(...)ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Twaróg przeciskamy przez praskę. Cebule obieramy, kroimy
Kuchnia MagdaLenysię do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi. —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE— TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się
Karo in the Kitchenposmakowania. Dla tych, którzy nie bardzo kojarzą co to takiego już wyjaśniam :) Sofficini to pierożki rodem z Włoch z ciasta parzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka, feta, suszone pomidory czyli wszystko co lubimy(...)mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia
Walijskie Pichcenie