pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:21/109)

Tortille pszenne 130

tropem Kasi Bosackiej zrobiłam sama bo "Wiem co jem" Nie są ani trudne ani pracochłonne, a szczególnie dla nas Polek, przyzwyczajonych do lepienia pierogów setkami. Wystarczy zagnieść ciasto (można mikserem) podzielić na porcje, rozwałkować i smażyć na suchej patelni. Gotowe można zamrozić, lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni.  W związku z tym że to mój debiut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
M jak MĄKA 216

Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę

Gotuję Testuję
Drożdżowe supełki z makiem 106

kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab i biszkoptów. Dziesiątki ciasteczek, muffinek i pierników wypełniło moje puszki. Ulepiło się setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki pysznych dań z rejonu kuchni bliskowschodniej, włoskiej, francuskiej, polskiej oraz tak zwanej fusion. Życzą

Słodki Kompromis
Kilka pomysłów na... 151

nawet ostatnio pierogi mi się zachciało ulepić, i o dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :)  żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym  cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem  pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym   pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi

More food, love and dreams
Pierożki z sosem grzybowym 160

samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy  kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 185

Składniki na farsz : 4 spore pieczarki 1 cebula, sól, pieprz do smaku Przygotowanie farszu : Pieczarki i cebulę pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu, dodając sól i pieprz do smaku Przygotowanie pierogów: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka Ciasto rozwałkować cienko(...)rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi  Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie  Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką. Inspiracja "Przekąski

Proste Potrawy
Pierogi grzybowo - chlebowe 140

zagnieść ciasto. Cebulę drobno posiekać, chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę, dodać grzyby i przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu. Wystudzić, dodać chleb i jajko. Wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Empanadillas: Post Scriptum 200

czosnek i smażyć do miękkości. Dodać zieloną paprykę i smażyć następne 3 minuty, po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Dodać mielone mięso i smażyć do momentu aż lekko zbrązowieje. Teraz pora na pomidory i oliwki. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wyparuje większość płynu. Doprawić do smaku i odstawić(...)żółtego sera, startego Wszystkie składniki wymieszać, jeśli konieczne doprawić do smaku i nakładać na wycięte z ciasta pierogi. Ta wersja nie była przeze mnie testowana, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się w wersji pieczonej niż smażonej.  * przepisy cytuję za książkami: TAPAS, Hiszpańskie przysmaki; Kuchnia Hiszpańska; Przekąski - Wielka Księga Kucharska

KUCHARNIA
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 127

wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów. Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą. Połączenie tych smaków plus dodatek aromatycznego czosnku tworzy

Ostra na Słodko
Ruskie Pierogi z Boczkiem 153

Pierwszy raz robiłam pierogi. Wybrałam na ten cel Pierogi Ruskie:) Co lepiej nigdy ich nie lubiłam...wręcz nie cierpiałam :) a tu taka zmiana. Udało mi się i wyszły nie skromnie mówiąc pysze. Z podanej ilości składników wyszło mi 40 szt.Ja podwoiłam składniki. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je bardzo cienko rozwałkować. Jestem zadowolona. Polecam :) SMACZNEGO  SKŁADNIKI(...)ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.  Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju.  Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów. Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę.  Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak

Gotowanie Patki
Pierogi z ziemniakami 109

łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z ziemniakami 178

łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem

Zasmakuj Kuchni
pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini) 145

250ml) 1 szklanka wody (250ml) 50g masła lub  margaryny 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml) PANIERKA 2 jajka sól, pieprz bułka tarta i olej do smażenia FARSZ 1  100g sera żółtego zioła prowansalskie 100g dowolnej szynki FARSZ 2 200g pieczarek 1 mała cebula mały ząbek czosnku łyżeczka masła sól, pieprz do smaku CIASTO Wodę oraz(...)gotowe :-) Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi.  Panierujemy w jajku wymieszanym z sola i pierzem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Można podawać z ketchupem lub dowolnym sosem albo soute :-) Polecam pierożki sofficini są przepyszne, bardzo sycące, łatwe w przygotowaniu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 137

krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać pieprz i pieczarki smażyć aż odparują i lekko się przyrumienią, dodać śmietanę i przez kilka minut zredukować. doprawić solą do smaku. Posypać natką

Gotowanie jest łatwe
Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 174

cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru.Usmażone  odsączyć na papierowym ręczniku. Zjadamy jeszcze ciepłe

Stare Gary
PIEROGI NA WIGILIĘ?? IT'S POSSIBLE!!! :)) 135

przeze mnie pierożki z tego przepisu. Jestem fanką ruskich wiec byłam w siódmym niebie gdy w końcu  mogłam zjeść pierogi! :)) FARSZ RUSKI 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 200-220 g sera białego cebula + olej do jej smażenia pieprz i sól do smaku      Ugotowane, ugniecione oraz przestudzone ziemniaki połączyć z serem białym oraz podsmażoną wcześniej(...)pierogowe!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 BEZGLUTENOWE CIASTO PIEROGOWE - z mixu mąki bezglutenowej. Ja używam uniwersalnego mixu Schar. Można z niego robić pierogi, naleśniki a nawet makaron. 500 g mixu uniewrsalnego mąki bezglutenowej 250 ml wody 1 jajko sól do smaku (szczypta) Normal 0 21 false false false PL X-NONE

BezglutenowaIzabela
Pieczone pierogi pełnoziarniste z grzybami 174

sosu worcester (można pominąć) – przyprawy: tymianek, sól, pieprz, papryka słodka, chili – masło klarowane do smażenia Przygotowanie: 1. Masło wyjmujemy z lodówki i siekamy, a następnie łączymy z mąką, dodajemy szczyptę soli oraz roztrzepane jajko (zostawiamy 1 łyżkę jajka do posmarowania pierogów przed pieczeniem). Ugniatamy ciasto. 2. Jeżeli ciasto będzie wychodzić zbyt gęste i ciężko będzie się ugniatać(...)cebulę i podsmażamy. Gdy cebula zmięknie i lekko się zrumieni dorzucamy grzyby i dalej podsmażamy ok. 10-15 min. Dodajemy ciemny sos Łowicz (około 0,5 słoika) oraz przyprawy. Smażymy jeszcze chwilę, tak by sos nieco odparował, a farsz zgęstniał. Tak przygotowany farsz odstawiamy w chłodne miejsce. 5. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości 4-5 mm. Kroimy

Podwójnaporcja