ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę baraniny jako nadzienie powszechnie wykorzystuje się mieloną wołowinę i wieprzowinę(...)czebureki smaży się w oleju. Moje czebureki są w tej bardziej unowocześnionej wersji, czyli z wieprzowiną. Najlepiej smakują prosto z patelni, gorące, wtedy mają w środku pyszny rosołek, podobnie jak rosyjskie pielmieni czy gruzińskie chinkali. W barach najczęściej podawane są w ketchupem, chociaż ja wolę je z sosem typu tzatziki czy innym jogurtowym. Fotografowanie czeburekow to dla mnie nie lada
Obiad gotowyPierogi smażone to rewelacyjna przekąska. Przepis na ciasto znalazłam w jednej z książek kucharskich, dodałam własną kompozycje na farsz i jestem tym daniem zachwycona. Jedyny minus pierożków to ich kaloryczność, gdyż są smażone na oleju, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie czegoś niezdrowego(...)kawałki. Wymieszać wszystko ze sobą. Ciasto: Ciasto rozwałkować (grubości 3-4 cm) i wyciąć za pomocą szklanki kółka. Nafaszerować i zlepić na kształt pierogów. Pierożki smażyć partiami w głębokim oleju na mocno złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym. Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Pokroić i wymieszać składniki
KuchniaWeDwoje.plpieczarek 2 cebule Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej do smażenia Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy na cała noc. Pieczarki kroimy na pół plastry, cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki. Całość smażymy około 25 minut (aż odparuje nam cała woda z pieczarek). Doprawiamy solą i pieprzem. Do blendera przekładamy odsączone suszone(...)placek, wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Gotowe gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodajemy pierogi. Smażymy aż pierogi ładnie się zarumienią
VioletoweKucharzeniemała cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz Składniki na omastę: - 1 łyżka masła - 1 mała cebulka - sól, pieprz - świeży rozmaryn Dodatkowo 2 łyżki masła do smażenia. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę i olej i powoli zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół(...)gotujemy 2-3 minut i wyciągamy. Aby pierogi się nie posklejały hartujemy je w zimnej wodzie. Gdy wszystkie pierogi mamy ugotowane to na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pierogi aż się zrumienią. W między czasie na maśle smażymy cebulkę z rozmarynem. Usmażone pierożki omaszczamy zrumienioną cebulką Smacznego
Kuchenne Wariacjemiałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać podsmażone na masełku. zalepione pierogi czekają na ugotowaniesmażone pierogi
Bon Appetit MałgorzatyNiektóre eksperymenty kulinarne są wynikiem zamierzonych działań, inne są czystym przypadkiem. Bez względu na to jakie czynniki wpływają na stworzenie nowego przepis ważny jest efekt końcowy. Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie powstały w wyniku przypadku. Późnym wieczorem zabrałam się za lepienie pierogów i... zmęczona zamiast tradycyjnej mąki wzięłam pszenną pełnoziarnistą... Dalej sprawy potoczyły się same. I tak powstały pyszne(...)gotować jeszcze około 2 minuty. Następnie układać na rozgrzanej patelni z podsmażoną uprzednio cebulką i podsmażać z obu stron, do uzyskania lekkiej, chrupiącej skórki. Jeżeli wolimy pierogi tradycyjne (nie smażone) ten etap możemy pominąć. Smacznego
Słodkie okruszkiuprzykrzania, ażem powiedział, że się Polakom tego jeść nie godzi, boby nam psi nieprzyjaciołmi byli, gdyż to ich potrawa.” Najpopularniejsza w postaci smażonej, pieczonej lub z grilla. Mniej popularna, może nawet nie wszystkim znana potrawa – pierogi z kaszanką gryczaną. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli(...) z farszem z kaszanki gryczanej - gorąco polecam i życzę smacznego . Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami na deser Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Uszka z grzybami
mojewypiekiinietylkonadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - jeżeli szykujecie przyjęcie karnawałowe, spróbujcie je przygotować. Empanadas bardzo przypominają nasze smażone pierogi, które z moich doświadczeń mają wielu fanów. Ich zrobienie nie jest wcale takie trudne - mówi to Wam osoba, która ma prawie żadne doświadczenie w lepieniu pierogów(...)podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze, uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa "empanar" oznaczającego "zawijać, lub otaczać chlebem". Empanadas stanowią popularne danie w Argentynie
Chilli Czosnek i Oliwaokraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy(...)Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi
mojewypiekiinietylkookraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy(...)Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi
mojewypiekiinietylkocebula 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do smażenia Do podania: garść jarmużu 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia pierogów Składniki na ciasto mieszam nożem a następnie wyrabiam dłonią około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam(...)patelni rozgrzewam olej i smażę na nim drobno posiekany czosnek oraz cebulkę. Dodaję pokrojone pieczarki oraz przyprawy. Całość smażę na patelni przez kilka minut a następnie dodaję ugotowaną soczewicę i pokrojoną kapustę kiszoną. Duszę na niewielkim ogniu farsz przez 10-15 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Studzę farsz. Ciasto na pierogi wałkuję bardzo cienko, niemal powinno
Mango Papajawersji na słodko, jak to się robi w m.in. w Chile i Argentynie. Mam nadzieję, że te powody choć część z Was przekonają do przygotowania empanadillas , czyli smażonych pierogów. Najbardziej popularne są w Hiszpanii, Argentynie, Chile i Urugwaju. Większe wersje znane pod nazwą calzone należą już do tradycji kuchni włoskiej. Prawdziwe empanadillas wielkością przypominają nasze pierogi(...)Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (nie powinno być zbyt cienkie). Wycinać koła o średnicy ok. 10 cm. Napełniać kopiastą łyżeczką farszu i zlepiać jak pierogi. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć empanadillas z obu stron na złoty kolor. Osuszać na papierowym ręczniku i podawać. "Na patio kazałam postawić gliniany piec i obie z Cataliną wzięłyśmy
KUCHARNIAczęści. Każdą z nich rozpłaszcz dłonią na lekko natłuszczonym blacie, na placek nałóż łyżkę farszu po czym nakryj ciastem tak aby powstał pieróg. Zlep każdy dokladnie. Smaż pierogi na złoty kolor. Odkładaj na ręcznik papierowy. Jedz chrupiące pierożki na gorąco z dodatkiem sosu jaki lubisz
Gotuj Sam!każdego pierogowego łasucha prezentuję cztery przepisy na to powszechnie uwielbiane danie obiadowe: 1. Domowe pierogi jagodowe 2. Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie 3. Tradycyjne pierogi ruskie 4. Czekoladowe pierogi z czekoladowo-serowym nadzieniem, czyli uczta dla podniebienia każdego łasucha
Słodkie okruszkijestem zdania, że najlepsza gulaszową na świecie robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim wahaniu) na kreplach. Kreplach to smażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!