pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:253/319)

Klasyczny tatar z cebulą i kaparami 271

Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TORCIK KORZENNY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I BEZĄ 149

moim domu Boże Narodzenie to zapach goździków, cynamonu i pomarańczy. To czas wspólnego wypiekania pierniczków, lepienia pierogów i komponowania wigilijnego menu. To w końcu moment kiedy przy wspaniałej atmosferze spędza się wspólnie czas. Od lat znacznie bardziej cenię sobie magię czasu poprzedzającego święta aniżeli samą Wigilię.  Świąteczne menu kompletuję z dużym wyprzedzeniem, w ten sposób przygotowując się(...)miksując białka aż zupełnie się rozpuszczą. Dodaj żółtka po jednym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przesiej do miski mąkę, kakao oraz piernikową przyprawę. Dokładnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Wystudź biszkopt.  Przygotowanie kremu rozpocznij od wstawienia

Mango Papaja
Smoothie z mango i fig 206

Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
30 pomysłów na cukinie 206

Cukinia to mój ulubiony letni, warzywny temat, teraz jest naprawdę tania, wręcz zachęca do eksperymentowania, nie jestem za zamykaniem cukinii w słoikach, zresztą nigdy tego nie

Moja smaczna kuchnia
Kanapki z jajecznicą 191

Wielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkali 135

W ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć na warsztatach marki Galeo. Przygotowywaliśmy dania z serii „Światowe standardy w domowym wydaniu”, co wyszło baaaardzo smacznie. Ku

Kuchnia Bazylii
Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową 240

Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, ale zakorzenionym także od dawna w kuchni polskiej. W kulturze rosyjskiej

Pełny talerz
Placki pełnoziarniste na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym 163

Pełnoziarniste placki na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym Przesadziłam chyba z tym tytułem, ale w weekendy wszystko jest inne. Nawet weekendowe śniadanie, to coś

Pełny talerz
Złociste talarki ziemniaczane 206

                 I jeszcze jedna moja propozycja na grill - pyszne talarki ziemniaczane. Można je wykonać z ziemniaków pozostałych z

Kuchnia Prezydentowej
Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego wg Aleex 185

Wtorek. Kolejny dzień tygodnia. W szkole bieg przez 9 godzin: lekcje, dokumenty, telefony, faktury, nadchodząca impreza, próbna matura, spotkania planowane i nieoczekiwane. Na koniec dnia informacja

W mojej kuchni
Kluski śląskie idealne 212

Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko(...)wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty

Karo in the Kitchen
Dworek Koper 199

sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych(...)pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką, podawane z ajerkoniakowym sosem. Deser był delikatny, fantastyczny w smaku i zaskakiwał nietypowym wykorzystaniem leniwych pierogów. Najedzeni, rozleniwieni nie spieszyliśmy się

Szybko Tanio Smacznie
Maślane placuszki 157

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 217

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju potrawy mączne, najbardziej kluchy ;) I tak, co najmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie(...)która osadziła się na dnie dodajemy do ziemniaków. Następnie do ziemniaków dodajemy również mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko trochę soli i wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu

Rozpustne gotowanie