wiecie…pierogi zrobimy, w zasadzie wszystko mamy…ser, ziemniaki (zostały z poprzedniego obiadu), cebula, śmietana, słonina, masło i !!!! Po przyjeździe z zakupów patrzymy do szafek a tam NULL! Nie ma mąki, jest tylko gryczana, krupczatka i pszenna razowa. Plan był, więc losowanie padło na razową :D No i fajnie wyszło ;) Tylko trzeba troszkę grubsze ciasto zrobić ;) Składniki Farsz
R'n'G Kitchenmakaronem, rosół, pierogi lub szarlotka. Każdy ma własne danie "na dobry nastrój". Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy kopczyk. Dodajemy sól, w środek wbijamy jajka i dodajemy olej. Stopniowo łączymy ze sobą składniki, zagniatając mąkę do środka. Gdy ciasto będzie elastyczne
Smakowity Blog Kulinarnyzachciało się pierogów..więc cóż..trza było zrobić..a przy okazji zrobiłam także chruściki. taki pomysł podpatrzyłam u Danusi , a Danusia znalazła tutaj .Takie chruściki są mega pyszne... khaja - bo tak nazywane są w Indiach polewane są syropem z cukru i wody lub posypane cukrem pudrem..Ja posypałam cukrem pudrem i było pysznie..Przepis na ciasto pierogowe na pewno
Moje domowe kucharzeniekokosowo*-dyniowym cieście ; herbata choco-chili ~ *z mąki kokosowej Połączenie fig, dyni i tahini (jaki rym! :)) jest g.e.n.i.a.l.n.e!!! I żem się uparła na placki z samej mąki kokosowej po raz enty. No tak się nie da raczej, trzeba z inną zmieszać, bo strasznie się rozpadają :< Wczoraj wróciłam zmęczona po praktykach i zrobiłam jeszcze 70 pierogów (z soczewicą). Wieczorem
breakfast of dreamschce ich skosztować. Ja je uwielbiam, kocham ... a ostatnio nawet polubiłam lepić. Wszystko zaczęło się od Krakowa i od klubokawiarni Relaks - uwierzcie mi w życiu nie jadłam takich pierogów. Koniecznie jak będziecie musicie zajrzeć - do wyboru do koloru - w różnej postaci. Pycha :-) Tak zbzikowałam na ich punkcie po Krakowie, że zaczęłam lepić, lepić, lepić aż się nauczyłam(...)także Madzia dzięki . No ale szkoda czasu na pogaduszki, zaczynajmy odstresowanie w kuchni. Włączcie sobie jakiś fajny music, żeby fajnie się lepiło ( ja włączyłam serial, tylko ciiiii) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera
pieprzny smaczekSkładniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko sól Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę, sól, zrobić wgłębienie wbić jajko i powoli wlewać gorącą wodę
magiczna kuchnia KasiUlubione danie na obiad? żadne wyszukane, ogórkowa z ryżem na żeberkach 3. Najważniejsze w życiu jest...? miłość, rodzina, szacunek 4. Najlepsze danie z kuchni polskiej ? pierogi 5. Gotowanie czy smażenie? smażenie 6. Bez czego nie wychodzisz z domu? bez portfela 7.Kawa czy herbata? herbata 8. Twoje motto? Carpe diem 9. Ulubiona(...)zima 10. Napoje gazowane czy niegazowane? niegazowane, najlepiej świeże soki 11. Od jak dawno gotujesz? gotuję od 10 lat Moje pytania 1. Wolisz gotować czy piec ciasta? 2. Twoje ulubione ciasto? 3. Co lubisz jeść na śniadanie? 4. Jakie najbardziej lubisz zwierzątko? 5. Czym się kierujesz w życiu? 6. Najpiękniejsze miejsce w Polsce? 7. Kraj który chcesz odwiedzić
Kulinarne życiepierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od..... pomysłowości kucharza. Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony i aromatyczny, a tym samym może stanowić ciekawe urozmaicenie w polskiej kuchni :) Na końcu posta zamieszczam film instruktażowy Składniki ciasta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światababa z ciasta żytniego. Obecnie sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze skupia 58 członków i może się pochwalić 200 produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną listę produtków(...)klik) Bożena Polak-Stojanova - właścicielka Zaścianku Polskiego oraz sklepu ze zdrową żywnością, która ugościła nas na uroczystej kolacji serwując mnóstwo pysznych dań, w tym wpisane na listę produktów tradycyjnych pierogi szlachcice (klik) Jak poznać, że mamy do czynienia z produktem tradycyjnym i jak trafić do jego producenta czy dystrybutora? Trzeba szukać charakterystycznego logo, czyli czapki kucharskiej
KUCHARNIAMadzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!leniwymi pierogami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam! Kluski: 500g twarogu mielonego 2 szklanki mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie
Szefowa kuchniświętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż w ciągu całego roku. I to niekoniecznie tych piernikowych. Część ciastek trafia do naszych(...)u0142owe do posypania"],"name":"Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119 przesiewamy.\r","Dodajemy posiekane mas\u0142o, \u015bmietan\u0119, cukier waniliowy i s\u00f3l.\r","Zagniatamy ciasto (b\u0119dzie do\u015b\u0107\u00a0lepkie).\r","Ciasto zawijamy w foli\u0119 i odstawiamy do lod\u00f3wki na min. godzin\u0119.\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy, wycinamy dwolny kszta\u0142t ciastek
Mieszam w GarnkuJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z mięsa gotowanego , kalafiorem, zapiekane w sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo
W kuchennym oknie EwyRavioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części i rozwałkować na placki. Każdy placek posmarować olejem, a następnie keczupem, zostawiając wolne brzegi. Ja użyłam keczupu z cukinii swojej roboty. Na keczup posypać utarty ser. Następnie na połowę placka wyłożyć część farszu. Można jeszcze dodatkowo posypać farsz serem. Przykryć częścią bez farszu i zlepić jak pieroga
Agusiowe smakołykiSzarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka jarzynowa Jarzynowa Surówka z gotowanej kapusty Tarte buraczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne tiramisu Domowa zacierka Prażone orzechy włoskie Bombki z mleka w proszku Trufle z masy kajmakowej i herbatników Bezy z czekoladą Szybki kompot z jabłkami Pierogi ruskie
W Moim Magicznym Domunazywać pierogami. Bardzo słodkie, idealne ta te szaro- bure poranki. Składniki: 200g twarogu półtłustego jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia gruszka łyżka miodu cynamon łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w miseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i mąkę i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. Z powstałego ciasta formuj
Moja MichaWyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części. . Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około 3 mm), z jednej strony robimy nacięcia, z drugiej kładziemy porcję nadzienia. Miejsce z nadzieniem zwijamy jak pieroga, dociskamy
Rozpustne gotowaniepolania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki
Kuchenne aromatypomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął informację, że jeszcze dużo zostało więc następnego dnia na obiad będzie to samo. Trzeciego dnia dostał już coś innego a czwartego pytał, kiedy znów będą byczki :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt dość dużych byczków czyli 4-5 porcji) Ciasto
Kto ugości moich gości?pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe
Kulinarne przygody GatityGotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 na 30 cm. Wycinamy z niego krążki. Każdy krążek naciągamy lekko, kładziemy nadzienie i zalepiamy brzegi jak w pierogu i formujemy z niego kulkę. Gotowe pączki kładziemy na blaszce i smarujemy je białkiem
ciastkarnia na kruchym spodzie