sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest(...)wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Na specjalne okazje , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kremówka , por , wino , ziemniaki
https:KKuchniaMniamUwielbiam wszystkie kluchy i kluski Moja mama do dziś wspomina, że jak byłam mała to na pytanie co chcę na obiad, odpowiedź była jedna – KLUSKI
PatiGotujerówne kawałki o wielkości piłeczek pingpongowych. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na podsypanym mąką blacie, na środku ustawiamy po połówce śliwki do środka której dodajemy szczyptę cukru, następnie zlepiamy boki ciasta formując kulki. Uformowane knedle ze śliwkami wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez pięć minut od momentu, aż knedle samoczynnie wypłyną na powierzchnię gotującej się wody. Na suchej(...)polewamy roztopionym masłem i oprószamy zrumienioną bułką tartą Knedle możemy dodatkowo podać z bitą śmietaną. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Gnocchi w sosie serowym Knedle z truskawkami Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuZrobiłam masło i zostało mi sporo maślanki a nie miałam na nią pomysłu więc zrobiłam naleśniki na słodko. Naleśniki z maślanki są równie pyszne jak te
Monia miesza i gotujedosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne(...)kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu (oczywiście w granicach rozsądku). Składniki: ciasto: 6 dag drożdży 6 łyżek mleka 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru sól jajko do posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz
Pobite gary BarbarySkładniki: 1/2 kg ziemniaków mączystych 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 jajko 1 łyżka oleju Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
Moje-pitraszeniestoi na przeszkodzie, by świętować dalej ;) Tym razem pobawiłam się trochę z pierogami i ulepiłam takie śmieszne kotki :D Robi się je inaczej niż tradycyjne pierogi, bo pojedynczą sztukę trzeba skleić z dwóch części, ale dla obiadowego urozmaicenia można raz za czas się poświęcić i zrobić taką kocią wersję ;) Kocie pierożki z serem na Dzień Kota(...)łyżka oliwy z oliwek 250 g chudego twarogu cukier lub ksylitol (do smaku) Mąkę zmieszać z kakao, dodać oliwę z oliwek i gorącą wodę. Wymieszać wszystkie składniki. Zagnieść gładkie ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić na około 15 minut. Twaróg umieścić w misce, dodać cukier/ksylitol i rozgnieść widelcem. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać porcje ciasta przy pomocy foremki w kształcie kotka
FitKotDo przygotowania kopytek potrzebujemy (4 solidne porcje): – 1 kg ziemniaków – 1 jajko – 1 szklankę mąki bezglutenowej – szczyptę soli – odrobinę pieprzu Ziemniaki
Szybko Tanio SmacznieDo przygotowania 2 porcji kopytek potrzebujemy: – 1 filiżanka mascarpone – 1 filiżanka startego grana padano – 1 łyżeczka soli – starta skórka z 1
Szybko Tanio SmacznieNadzienie : 1,5 szk kurek blanszowanych 1 cebula 3 suszone pomidory ( odsączone z oleju ) 1 czubata łyżka kaparów 1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej ) 1
Ewa w kuchnimusztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować. Pierogi uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? ) Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone(...)Taką masę doprawiam solą , świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki . Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło. Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z czym nam fantazja podpowie
Codzienna kuchnia niecodziennaCzekoladowe chlebek dyniowy z gorzką czekoladą i daktylami oraz polewą czekoladową; jogurt naturalny Szybko się rozszedł. Cieszę się, że mam do kogo się
More food, love and dreamsprostu ruskie pierogi i tu kucharz poległ - pierogi były na 100 % kupne - moje zamówienie to solianka i pielmieni z mięsem i śmietaną.Solianka pychota. Porcja tak duża ( podgrzewany kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne ale ciasto tak grube , że nie czuć mięsa , a zamiast kwaśnej śmietany jakiś
Buniabaje w kuchniDziś zapraszam Was na pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło
Wanilia i KardamonPaszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w
O kuchni z uczuciem