pierogi przepis ciasto - 4785 przepisów (strona:231/319)

Ravioli z łososiem i koperkowo-orzechowym masełkiem 123

Potrawa kuchni włoskiej w mojej odsłonie. Ravioli wypełnione po brzegi farszem z delikatnym łososiem i polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i szybko znikają z talerzy

Szalona Kuchnia Eweliny
Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim 268

Pierożki nadziewane twarogiem utartym z czosnkiem niedźwiedzim i polane aromatycznym masełkiem. Przepyszne! A produkty do ich przygotowania nie zawierają laktozy, więc osoby z nietolerancją również mogą

https:KKuchniaMniam
kokosowe "trufle" z owoców z kompotu wigilijnego 209

Trochę Was oszukałam, mówiąc, że przepis na pierogi z kapustą i grzybami to ostatni zaległy świąteczny...znalazłam bowiem jeszcze zdjęcia tych trufelek. Co prawda zrobiłam je po Świętach, ale na wigilijnym stole również mogą zagościć, bo robi się je łatwo i szybko, a są pyszne i na pewno zaciekawią wszystkich, którzy je zobaczą. Owoce z kompotu wigilijnego mama miała(...)zamiar wyrzucić, a że jestem bardzo przeciwna wyrzucaniu jedzenia najpierw powiedziałam, że je zjem, ale stały dwa dni w lodówce nie ruszone, więc pomyślałam, że może upiekę z nimi ciasto, jednak byłam tak przesycona świątecznym gotowaniem, że nie miałam na to ochoty (co rzadko się zdarza!!!). Wtedy przypomniałam sobie o TYCH daktylowych "truflach" które również nie tak dawno przygotowałam

chili & sugar
Europejskie sajgonki z ziemniakami 359

Jeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie

Kuchnia PROzdrowotna
Paszteciki z pieczarkami 143

zupełnie inne dania wigilijne niż teściowa. Ja postanowiłam zrobić wszystko po swojemu czerpiąc z obu stron to, co wydaje mi się najlepsze. I tak - z przepisu mojej mamy będą pierogi z kapustą i grzybami, fasolka z masłem, kompot z suszu i makowiec. Nie podejmę się zrobienia tradycyjnego dla naszej rodziny barszczu grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony(...)mnie będzie czerwony barszcz - tak jak u teściów, ale ja podam go nie z uszkami, a z pasztecikami pieczarkowymi, które właśnie wymyśliłam:) Połączyłam podsmażone z cebulką pieczarki z ciastem drożdżowym z przepisu mojej babci - nawet nie zmniejszyłam ilości cukru, na szczęście ciasto babci nie należało do bardzo słodkich! Najtrudniejsze było wypracowanie jakiegoś zgrabnego kształtu, który nie wymaga misternego zawijania. Postawiłam

Kulinarne Inspiracje
Szybkie kluseczki z serka 177

Może stanowić samodzielne danie lub "dodatek" do zupy. Smak dzieciństwa, który od czasu do czasu gości na moim stole. SKŁADNIKI:2-3 porcje  2 pudełka

Kopystką po garach
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 156

 Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy w razie potrzeby gorąca woda Farsz: 150

Moja Galeria Smaku
Krokiety a la ruskie pierogi 152

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierogi ruskie mojej mamy 143

spotkałam . Nawet moja połówka zjada je ze smakiem, chociaż pamiętam czasy ,że na hasło pierogi ruskie był nie glodny lub mówił że kluchów z kartoflami nie jada.  Pierogi te można jeść na rożne sposoby ,np. z kwaśną śmietana (to moje ulubione) ze śmietana i na to jeszcze skwarki (nigdy nie odwrotnie). ze słodką śmietana , tylko z skwarkami(...)musi być twardy rozdrabniamy go dużo cebuli ser musi być twardy rozdrabniamy go Zostalo tylko zrobić ciasto i wykroić szklanką kółka . Skleić ,zagotować i  SMACZNEGO

Eli Gotowanie
Wigilijne uszka do barszczu 150

Obowiązkowa potrawa wigilijna - barszcz z uszkami. Właściwie sam barszcz na mnie wielkiego wrażenie nie robi, jakoś tak nie przepadam. Zupełnie inaczej jest w ten jeden jedyny

Kuchenne aromaty
Kopytka z dyniowym pesto 151

Bardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam! Kopytka: 500-600g ugotowanych ziemniaków jajko mąka oliwa

Smakołyki Asi
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 194

     Ciekawa jestem, kiedy Was zapyta - czy ja jadam mięso ?! Pomiędzy wypiekami znajdziecie wiele przepisów na dania bezmięsne, zazwyczaj mączne. I tu moja odpowiedź

kolorowotorcikowo
Gniocci z polędwiczką w pesto 140

Gniocci , czy gniotki jak je nazywam, to nic innego jak nasze swojskie kopytka. Myślę, że zbyt nie zaryzykuję, jeśli stwierdzę, że jako naród uwielbiamy wszelkiego rodzaju kluchy, kopytka i pierogi. Dość zabawnym wydaje mi się, że tłumaczenie słowa gniocci, oznacza "grudy". Jakoś mi ich nie przypominają. Niemniej jednak czasem warto coś odmienić w naszej kuchni.  Składniki na Gniocci(...)należy ugotować wcześniej i najlepiej od razu rozgnieść praską. Dać im chwilę na odparowanie i przestygnięcie. Póki jeszcze są ciepłe dodajemy jajko i mąkę, oraz doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, aby było sprężyste i nie kleiło się do ręki. Oprószamy blat mąką. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i kształtujemy je w wałki, które następnie kroimy na mniejsze. Tak jak przy

Karczma Honorietty
DWUKOLOROWE CIASTECZKA 356

mojej kuchni już przedświąteczne poruszenie :) Piernik dojrzewa w lodówce, ciasteczka się pieką pomału, pierniczki w planach...och jak ja lubię ten czas. Niebawem trzeba będzie zabrać się za śledzie, pierogi i inne rarytasy :) No ale dzisiaj czas na ciasteczka. Wszak Mikołaj chętnie się posili, jeśli zostawimy mu kilka sztuk na parapecie... SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 150 g masła(...)pieczenia A jak to zrobić: Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać w niej masło. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do ich połączenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier waniliowy i mielone migdały, do drugiej kakao i cynamon. Dobrze wyrobione ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce 20 minut. Obydwa

Kuchnia w opałach
Kluski śląskie 167

którego nie robiła, gdy ojciec był w domu. A pyz, pierogów i klusków wszelkiej maści nie jadał. Ja też ich nie cierpiałam, a bardziej znienawidzonym daniem były tylko "pierogi leniwe". Nadszedł jednak czas, kiedy sama stałam się panią domu i odkryłam, że nie zawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając sobie koszmar dzieciństwa(...)przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Robimy zagłębienie i wkładamy w nie trzy łyżki mąki ziemniaczanej oraz sól. Ugniatamy wszystko razem i w miarę wyrabiania ewentualnie dogniatamy większą ilość mąki. Ciasto powinno być nieklejące i dawać dobrze się formować. Po wyrobieniu, z gotowego ciasta odrywamy kawałki takiej wielkości, jak chcemy, by były kluski i formujemy z nich kuleczki. W każdej robimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 188

smakowały, ale postanowiłam trochę poeksperymentować. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsem i słodką kapustą. SKŁADNIKI Mięso gotowane ok 1,5 kilograma ( ja dałam łopatkę) Kapusta słodka pół małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy farsz. CIASTO 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania