sobie i jest przerzucane w lodówce, albo zalega w jej kącie. Ja mam na to swój sposób, jeśli jest go niewiele zamrażam i składam aż będzie więcej. I wtedy..... Ciasto: Przepis ----> TU 700 -800 g mięsa z zupy jajko 2 łyżki manny 0,5 szklani natki pietruszki sól i pieprz do smaku Usuwam tłuszcz, skórę, oddzielam od kości(...)wbijam jajko, wsypuję 2 łyżki kaszy manny i miksuję na gładko. Kto nie ma czym zmiksować, może drobno pokroić nożem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Taką masą nadziewamy pierogi, gotujemy bardzo wolno, pięć minut od wypłynięcia na wierzch. Mnie smakują same, ale kto chce może jeszcze polać jakimś tłuszczykiem. Natka pietruszki nadaje innego smaku nadzieniu, tak samo
Dieta moja pasjajest to farsz wegeteriański. Pierogi z mięsem to już inna kategoria, to pielmieni i manty. Wareniki znam z restauracji rosyjskiej już od dawna i zawsze zachwycały mnie smakiem. Najprostszy farsz, bo same ziemniaki z podsmażoną cebulką, prościej się już nie da, a takie pyszne. Możesz dorzucić podsmażony boczek, ale nie jest to konieczne. Ciasto na wareniki zawsze przygotowuje się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę dostają też ugotowane ziemniaki. To dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie gotuje się w wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych
Smakowity Blog Kulinarnyktórzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego
Wiem co jemSezon na jagody dopiero się rozpoczyna, a ja w weekend razem z tatą wybrałam się na jagodowe łowy. Powiedziałam, że od razu zrobię pierogi i słowa dotrzymywałam. Dzisiejsze są w wersji fit. Bardzo przepraszam za nie estetykę, ale wkrótce kupuję formę do robienia pierożków. ;) Składniki: (ilość 16 - 17 małych pierożków) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypywania(...)jajko i po woli wlewamy maślankę jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej formy rozwałkujemy na cienki, ale nie zbyt gruby placek. Robimy kółka. Do przygotowania farszu będę nam potrzebne jagody. Ilość jest według własnego uznania (około 1 szklanki). Owoce posypujemy jedną łyżką cukru i delikatnie mieszamy. Nadziewamy pierogi średnią ilością farszu i dokładnie zlepiamy
Truskawkowa FiestaNaleśniki zielone wiosenne z dużą ilością warzyw, chrupiącym boczkiem i sosem. Moja rodzina zakochała się w nich. Obiad zdrowy, kolorowy, bez warzyw w mojej kuchni nie
wesoła kuchniaKolejnym podlaskim przysmakiem , którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i
Gotuj z MisiemPierogi ..u mnie z kapustą i grzybami, bo takie najlepiej smakują córce..ale nadzienie może być dowolne. 300 g mąki 125 ml gorącej wody 1 całe jajko 20 g rozpuszczonego masła szczypta soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką
Moje domowe kucharzeniewięc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet
Ugotowane pozamiatanechrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać
królestwo garówherbaty, do nadzienia ruskich pierogów, do deserów i wielu wielu innych pyszności. Jej smak jest cudowny i nic ani nikt nie spowoduję abym zmieniła zdanie na ten temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny wygląd i ten niebiański mocno czekoladowy i delikatnie miętowy smak - ideał. CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie
sierotka maRysia w kuchniPierogi ruskie uwielbia moja córka. Często są robione na jej zamówienie przez babcię ;) Postanowiłam jej dziś zrobić niespodziankę i sama przygotować pierożki...bo czego się nie robi dla dziecka- mimo,że są one nie ukrywam pracochłonne... Składniki: FARSZ 1 kg.ziemniaków około 250 g białego sera 3 cebule sól,pieprz CIASTO 500 g mąki łyżka miękkiego
potrawyregionalnewyrabiać ręką ciasto. Gdy będzie gotowe warto przykryć je na kilka minut miską, by "odpoczęło". Z ciasta odcinak kawałki i cienko je rozwałkowywać. Za pomocą kieliszka wycinać kółka i nakładać na nie niewielkie ilości farszu. Brzegi uszek zlepiać, jak w przypadku pierogów, a ich rożki sklejać razem. Uszka gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu bez problemów można spakować
Pasja Smakugotowe -słoiczek konfitury gęstej, najlepiej własnej roboty(ja dałam po kopiastej łyżce na każdy kwadracik ciasta) Ciasto podzielić na 6 mniej więcej równych kwadratów. Na każdy włożyć konfiturę i złożyć na pół w trójkąt. Dokładnie skleić brzegi, najlepiej widelcem tak jak pierogi. Można posmarować rozbełtanym jajkiem lub wodą. Można posypać cukrem trzcinowym(ja tak zrobiłam) lub zwykłym.Wstawić
Smaczne Zdroweciasto na kolejne bułki, tym razem takie zwykłe pszenne, takie podłużne. Przepis pewnie wkrótce :) Ale wróćmy do bułek żytnich. Aż sam się sobie dziwię, że w te upały chce mi się cokolwiek robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się nie zrobi. A jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj zrobimy z Madzią pierogi(...)wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy
Marder&Marder Manufacture