pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:124/198)

Ravioli z grzybami i ricottą 182

wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki. Do tego masło pachnące rozmarynem i parmezan. Jest pysznie! Gorąco polecam. :) Składniki na farsz: 500 g grzybów (idealnie sprawdzą się borowiki, prawdziwki, czy kurki) 250 g ricotty 50 g parmezanu 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)masło gałązki świeżego rozmarynu świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić każdy fragment z farszem osobno. Pierożki pociąć radełkiem

Food Square
Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym 144

raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 450g mrożonego szpinaku 80g żółtego sera 3 spore ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa warzywna biały pieprz mielony olej rzepakowy do smażenia i gotowania Szpinak rozmrażamy w rondelku i odsączamy wodę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę prosto do szpinaku. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do farszu. Doprawiamy całość przyprawą(...)składniki się połączyły. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm i wykrawamy kółka odpowiedniej dla nas wielkości. Nakładamy farsz tak, by wszystko dało się dobrze zakleić i formujemy pierożki. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i oleju, by pierogi się nie posklejały. Gdy zawrzy, wrzucamy pierogi i gotujemy do wypłynięcia ich na powierzchnię. Olej rzepakowy jest

Kuchenna Kontrrewolucya
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 188

ogrodzie 172 SCOTTISH BREAKFAST autorka: mrowieckaro | blog: Zjadłam niebo 171 STRUDEL Z LODAMI KALAFIOROWYMI autorka: mrowieckaro | blog: Zjadłam niebo Pierogi z bryndzą - Bryndzové pirohy autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Sarmale - kiszone liście winorośli z farszem (danie rumuńskie) autorka: Przepisy Online | blog: Przepisy Knysze Bieszczadzkie autorka: rabarbarowo | blog: rabarbarowo POMIDORKI KOKTAJLOWE PO PROWANSALSKU autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z farszem ziemniaczano- serowym 290

Pierogi ruskie to ulubione danie mojego syna. Nie miałam nastroju do lepienia więc przygotowałam zielone krokiety z farszem ziemniaczano- serowym. Wzbogaciłam je siemieniem lnianym i morwą białą.   Składniki ciasto na naleśniki 300 ml mleka 1 i 1/4 szkl mąki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wonton pierożki zrób je sam :) 233

misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy na kwadraciki.    Na kwadraciku umieszczamy wybrany przez nas farsz i sklejamy tak jak chcemy :) czyli klasycznie w pierożka, w stojącego pierożka – wszystkie chwyty dozwolone – a więcej znajdziecie

Kuchnia na wzgórzu
Genialny dżem & Relacja Kraków. 188

Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;)  A ostatniego dnia..   .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami  D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko i aż, żałuję

More food, love and dreams
Pizza rogal Calzone – domowy przepis 167

wyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 częsci. Każdą część rozwałkuj na okrąg o średnicy około 25cm. Na jedną połówkę nałóż farszu, na wierzch połóż salami i zółty ser. Brzegi ciasta posmaruj wodą, złóż na pół i uformuj pieroga. Piec w temperaturze 200 °C około 20-25 minut. Uwagi Do wykonania ciasta można użyć dowolnej mąki. Również razowej czy nawet

Mr. Taste
Uszka, farsz do uszek 223

bardzo prosta. Jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu do zlepienia uszek, to po prostu wycinamy z małej literatki (szklaneczki) kółko, nakładamy farsz, zlepiamy ciasto i dwa "rogi" wyciagamy trochę palcami i ściskamy. Uszka to po prostu takie małe pierogi ;) Najlepiej żeby ciasto było bardzo cieniutkie.  Wskazówki: Zarówno uszka jak i pierogi można zrobić w dniu wigilii żeby były

upichcic
Pierogi z mięsem z rosołu 649

będzie wyjątkowo pyszny, ale jestem cierpliwa i pozwolę mu jeszcze trochę się pogotować, żeby wydobyć całą esencję smaku. Z bulionu będzie zupa, a mięso i warzywa wykorzystam do ulepienia pierogów.  A mówią, że jaki poniedziałek, taki i cały tydzień. Cóż, z takim obiadem bez wątpienia będzie bardzo smaczny:) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej(...)bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu. Przed podaniem można obsmażyć na maśle. Smacznego

Obiad gotowy
PIEROGI ŻYTNIE Z KAPUSTĄ, PIECZARKAMI I MIĘSEM 224

pierogów 😍 i to jeszcze takich domowych lepionych całą rodzinką 👪  Jak robić, to hurtem i do zamrażalki, później aby wyciągnąć w każdej chwili na obiad :) Na pewno większość zna przepis na tą pyszność ale jakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta. Składniki: ciasto ◈1 kg mąki żytniej ◈3 łyżki oleju ◈woda, szczypta soli farsz: ◈700 g kapusty(...)wykrawamy formy. Farsz: 1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć. 2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku. Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto i lepimy a tego już chyba nie trzeba tłumaczyć w jaki sposób😋 Gotujemy wielki gar wody z odrobiną soli i wrzucamy pierogi. Przemieszać

Zdrowie i pysznie na talerzu
Uszka z kapustą i grzybami 193

średnim ogniu, podlewając niewielką ilością wody przez 30-40 minut. Po 10 minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Teraz należy przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle(...)ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto na pół jak na mini-pierogi, a następnie łącząc dwa przeciwległe boki ze sobą w kształt uszek. Nastawić wodę w garnku. Dodać sól. Zagotować. Wrzucać przygotowane uszka na gotującą się wodę. Gotować około 5 minut

Świat Domowej Kuchni
Gozleme z pieczarkami i żółtym serem 210

ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki.  Na środek każdego z nich nakładamy farsz pieczarkowy, na to plaster żółtego sera i placek zwijamy jak w kopertę, lekko dociskjąc całość

MamaOskarka
Naleśniki 112

Komu komu, bo idę do domu?;) Dziś Zasmakuj Kuchni serwuje pyszne i cienkie naleśniki Generalnie naleśniki, placki, racuchy, pierogi, kluski i kopytka to jedne z moich ulubionych tematów w kuchni. Nasze polskie, mączne czy ziemniaczane dania górą! Wyniosłam tę miłość z domu, od Babci o której nieraz tu głośno Kocham jeść, gotować, próbować, cieszę się że w parze(...)najczęściej z kapustą i grzybami lub mocno mięsne, smażone na chrupko z bułką i jajkiem. Możecie wypróbować także farsz na bazie twarogu półtłustego, żółtka i posiekanej świeżej mięty – orzeźwiający hit mojej Mamy na letnie dni z tym że faszeruje nim pierogi Smacznego Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 4 łyżki oleju 2 całe jaja, u mnie

Zasmakuj Kuchni
Uszka z grzybami na wigilię. 366

maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę , zeszklij na oleju. Dodaj do grzybów. Dopraw grzybki do smaku solą i pieprzem, dodaj trochę bułki tartej tak, aby farsz nie był zbyt rzadki. Dokładnie wymieszaj wszystko razem.    C iasto i wykonanie : M ąkę przesiej przez sito, zrób na środku wgłębienie ( dołek ) dodaj do niego jajko ( jajko możesz(...)wody. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę z mlekiem tak, aby ciasto miało gęstość ciasta jak na pierogi. Następnie rozwałkuj ciasto na duży, dość cienki prostokąt i pokrój na kwadraty o wymiarach boków około 4 cm. Na każdy kwadrat nałóż na środek przygotowany farsz i zlepiaj po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Teraz zlep mocno ze sobą dwa końce trójkąta

Przepisy i porady kulinarne
Orientalna zupa won ton, wywar 192

zielonej cebuli oraz grzybów pokrojonych na kawałki. Można również zmielić mięso z wywaru, podsmażyć białą część dymki i zrobić farsz mięsny. W mojej okolicy nie mogłam namierzyć papieru do pierożków won ton więc zrobiłam zwykłe ciasto na pierogi i zwinęłam w sakiewki. Gdy zabrakło pierożków podałam wywar w towarzystwie gotowanych jajek ale to już powoli zmierzamy w kierunku zupy

Apetyczna babeczka
Naleśniki z ruskim farszem 154

taka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki:  3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku 3 cebule

Szefowa kuchni
RAVIOLI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 208

Pierożki ravioli, przysmak nie jednej osoby. Farsz tym razem rybny, łosoś i ricotta okazał się bardzo smaczny. Wszystkim którzy lubią łososia i lepić pierożki polecam :)  

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi ruskie z fetą 223

Miałam w końcu więcej czasu na gotowanie z racji długiego weekendu. A tak bardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki

Czerwień i błękit
Pomidorowe pierożki z kaszą jaglaną i wieprzowiną 194

zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić z myślą o pierogach. Było go tylko trochę więc musiałam zmieszać je z kaszą i warzywami żeby wystarczyło do moich pierożków . Farsz wyszedł boski, można go było wyjadać łyżeczką prosto z miski, ale mnie naszło na lepienie więc się powstrzymywałam. I dobrze

Smaczna Pyza
Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką 182

Ciasto: 4 szklanki mąki sól woda 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 500 gram świeżej wątróbki drobiowej 3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę 1 jajko 4

Darcia w kuchni
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 157

Pomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z  mięsa gotowanego , kalafiorem, zapiekane w sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo

W kuchennym oknie Ewy
Na patyku 179

Zagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem

w mojej kuchni
Uszka z grzybami i kapustą 367

Skoro był barszcz to czas na uszka z farszem z domowej, kiszonej kapusty z grzybami, które zebrał jesienią mój mąż. Do wigilijnego barszczu takie uszka są

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania