pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:124/198)

Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 160

mają tą zaletę, że nawet jeśli będą gdzieś niedokładnie sklejone to farsz z nich nie wypłynie, pierożek- bułeczka po prostu lekko się otworzy przy pieczeniu, nic groźnego. Zlepione pierożki ułóżcie na blaszce na papierze do pieczenia. Dokładnie posmarujcie rozmąconym żółtkiem (jedno żółtko potrzebne jest na około 25 pierogów), posypcie czarnuszką Niech trafią do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)Jeśli nie macie czasu, cierpliwości i ochoty na zlepianie pierożków możecie ciasto podzielić na pół, i każdą część rozwałkować na placek wielkości mniej więcej 25x35 cm, wyłożyć na środek farsz, założyć dwa dłuższe boki dość ściśle na siebie i zawinąć także krótsze boki. Dalej procedura ta sama- przełóżcie na blaszkę z papierem (tak aby łączenia znalazły się pod spodem), żółtko

Pichceniomania
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 165

klasycznie polskie, które powstało na Kresach Wschodnich i swoją nazwę zawdzięcza Rusi Czerwonej. Pierogi ruskie Składniki na ciasto: 150 ml gorącej wody 100 ml wody o temp. pokojowej 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (560 g) 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na farsz: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu(...)Wykonanie farszu: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy wodę, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki możemy również wystudzić i zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed tym, jak będziemy planować lepienie pierogów (znacznie

KulinarneImpresje.pl
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 139

mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Tarta dyniowa na słodko 132

Sezon na dynię w pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże

Zielona Kuchnia
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 266

obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej fit danie wigilijne. Możemy

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z jagodami 145

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z jagodami Składniki – ciasto: 1 kg mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Jagody – 3-4 szklanki Wykonanie: Jagody dokładnie myjemy i suszymy. Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Calzone 235

placek. Smarujemy ketchupem lub sosem i na połowę placka nakładamy farsz: parówkę, groszek, cebulę, banan i żółty ser. Składniki farszu można oczywiście samodzielnie komponować według własnych lub gości upodobań. Placek zamykamy na pół i zawijamy brzegi w rulonik. Gotowe pierogi wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Obserwujemy calzone aż będzie z góry ładnie

Kolizje Smaków
Krokiety ziemniaczane z jajkiem 285

Czasem zostaje mi od obiadu trochę ugotowanych ziemniaków. Najczęściej robię z nich Pierogi ruskie  albo Podlaskie pierożki idealne na Walentynki:) czy po prostu kopytka. Tym razem jednak zrobiłam z nich krokiety z farszem jajecznym. Danie ma mnóstwo zalet: jest tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka.  Ciasto

Z miłości do słodkości
Z czym dzis beda pierogi? 198

przepisu. Po rozwalkowaniu wycinamy z ciasta kola za pomoca szklanki i napelniamy farszem. Na nadzienie nalezy ugotowac woreczek kaszy gryczanej wedlug przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy twarog i podsmazona cebule. Wszystko razem dokladnie mieszamy. Doprawiamy suszonym majerankiem, ostra papryka oraz sola i pieprzem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzatku. Podajemy ze skwarkami lub z podsmazana

Przysmaki Karolki
Pierogi z kapustą i grzybami 157

wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula(...)przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki szklanką. Po środku każdego krążka nakładamy farsz uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Składamy ciasto na pół, zlepiamy brzegi, przesuwając ciasto między kciukiem a palcem wskazującym. Zlepione pierogi przykrywamy serwetką.  Gotujemy wodę z solą, dodajemy łyżkę oleju i wkładamy pierogi, po wypłynięciu gotujemy

Kulinarne życie
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 290

Rolada ziemniaczana z mięsem 9. Kartoflaniki prababci Kasi 10. Rożki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd

Przepisy Aleksandry
Rosół z pierożkami 159

ugotowaniu warzywa i mięso wyjąć. Rosół przecedzić przez sito, dodać pokrojoną marchewkę , doprawić do smaku solą* i pieprzem . *jeśli chcemy, żeby rosół był klarowny, solimy go dopiero po ugotowaniu. Pierogi:   2/3 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania) 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju mięso z rosołu (obrane z kości(...)dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka (u mnie o średnicy 6cm), na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu.  Ugotowane pierogi osączyć

Obiad gotowy
Pierogi orkiszowe z wiśniami 170

Pierogi orkiszowe z wiśniami Pierożki polecam dla osób, które są na diecie, bo są zrobione z mąki orkiszowej, która zawiera sporo błonnika. Przepis zaczerpnięty z bloga Składniki : Ciasto: mąka orkiszowa – 260 g (2 szklanki) olej  –2 łyżki sól szczypta gorąca woda - 1,5 szkl Farsz: wiśnie  - 300 g mak mielony - 80 g miód -2 łyżki Dodatkowo : miód(...)zagnieść i dobrze wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut. Farsz: Wiśnie  opłukać, osączyć na sicie, wypestkować. Przełożyć wiśnie do rondla, dodać miód i na wolnym ogniu, chwilę przesmażyć. Jak byłoby za dużo soku, odlać. Do przesmażonych wiśni, dodać mak mielony, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, foremką do pierogów, wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek porcję wiśni, dobrze

Kuchnia Danusi
Pierogi z jagodami 2 177

wytrzymało, jedliśmy w Karpaczu i jak tylko wróciliśmy to pierogi musiały być. Trzeba było zaliczyć ryneczek i robić. Tym razem zrobiłam z innym ciastem. Wyszły pyszne, ciasto mięciutkie. Jako dodatek była śmietanka i cukier mniam :))) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju  sól 1 szklanka gorącej wody Farsz: jagody cukier - niekoniecznie Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam sól, wodę

kruche babeczki