Bożego Narodzenia i wszystko wkoło nabiera już takiego świątecznego, magicznego klimatu. Galerie handlowe wypełniają się pięknymi dekoracjami … sklepowe półki uginają od świątecznych prezentów … a domy wypełniają zapachem pierników … I u mnie też tak jest …tak magicznie … W czasie Świąt Bożego Narodzenia wreszcie mam okazję odpocząć od codziennej bieganiny, pośpiechu i usiąść z mamą przy pysznej(...)kawie i ciachu plotkując o rzeczach ważnych i tych mniej, dekorując przy tym upieczone z rana pierniki. Do wycinania użyłyśmy foremek, które można zakupić razem z piękną, świąteczną puszką. Puszka idealnie nadaje się do spakowania słodkości na prezent! Zakupić ją można TUTAJ W kącie pięknie mienią się choinkowe lampki, a z piekarnika dobiega zapach ulubionego, świątecznego ciacha. Niesamowicie miękkie, delikatne
Ostra na Słodkojuż najwyższa pora na pierniczki, nie ma na co czekać! :) Pieczenie i lukrowanie pierników to zdecydowanie moje ulubione zajęcie w okresie przedświątecznym. Co roku staram się sięgnąć po nowy przepis. Tym razem padło na pierniczki cudownie pachnące pomarańczą. Świetnie nadają się do lukrowania i wieszania na choince. Najlepiej upiec je na co najmniej tydzień przed świętami, SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk(...)szklanki mąki pszennej lub orkiszowej 1/2 szklanki brązowego cukru lub cukru muscovado 1/3 szklanki miodu 80g masła 1 płaska łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika sok i skórka otarta z jednej pomarańczy lukier królewski 1 białko cukier puder kilka kropli soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, miód i cukier podgrzewamy w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia i studzimy
DefinicjaSmakuZostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj ) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej
Ana Mari's worldCiasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem , jednak oczywiście możemy użyć innego , ulubionego przepisu na pierniki. Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 25 0 cukru trzcinowego 1 00 g masła ok. 500 g mąki tortow ej (w przepisie jest(...)uważam, że to zdecydowanie za dużo, najlepiej najpierw dodać 500 g a później ewentualnie dosypywać do momentu otrzymania pożądanej konsystencji ) 2 jajka 10 g kakao 10 g przyprawy do piernika 5 g sody oczyszczonej Lukier : 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku w odcieniach r óżu Dekoracja: dowolne różowe posypki cukrowe Różowe Pierniczki
Słodka StronaSernik piernikowy to idealny wypiek na święta - w jednym jego kawałku znajdziecie kremowość sernika i korzenno-miodowy smak piernika. Robiłam już podobny sernik w tamtym roku, ale tym razem dokonałam nieco zmian w przepisie (między innymi dodałam domową mieszankę przypraw korzennych, a nie kupioną przyprawę piernikową) i efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sernik jest kremowy, choć jego konsystencja(...)można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik piernikowy Składniki: SPÓD 100g herbatników (mogą być zwykłe, korzenne lub pierniczki) 50g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika MASA SEROWA 1kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie lub dobrej jakości twarogu z wiaderka 5 jajek 130g miodu 100g cukru pudru 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 płaska łyżka
Smakołyki Berenikiokoło 130 pierniczków) Na ciasto: kostka masła 250 g miodu 150 g cukru 1 jajko 600 g mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo lepszy od konkurencji) 50 g ciemnego kakao Na lukier: 150 g cukru pudru 1 białko sok z połówki cytryny PRZYGOTOWANIE(...)rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki
Moje Kuchenne RewelacjePiernik, do którego musiałam się przekonać, nim wreszcie postanowiłam go tutaj dodać. Tak to bywa, gdy upiecze się coś naprawdę pysznego i potem każdy kolejny wypiek wydaje się już zbyt „przeciętny”. A mi, po tym, jak upiekłam fantastyczny piernik kawowy z powidłami, trudno było znaleźć inny, równie dobry. I chyba nadal nie znalazłam, jeśli nie… Continue reading(...)Piernik z makiem
brunetkawkuchniciemnego – kakaowo-piernikowego oraz jasnego – pomarańczowego. Możecie oczywiście zrobić tylko kakaowe lub tylko pomarańczowe. Wykonanie jest identyczne, tylko w przypadku pierwszego dodaje się kakao i przyprawę do piernika, a w przypadku drugiego więcej mąki. Składniki na ciasto ciemne: 1 szklanka mąki (u mnie po 1/3 szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej) 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu) lub 1 łyżeczka cynamonu oraz po 1/4 łyżeczki utartych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu, 120 gr masła 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 230 gr dżemu śliwkowego lub truskawkowego lub innego najlepiej rzadkiego (lejącego się) 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane) (jeżeli dżem jest gęsty że łyżka stoi, wówczas mleka dać
moj przepis naNajbardziej popularne toruńskie pierniki, wypiekane od dnia Św. Katarzyny (25.11) do gwiazdki, traktowane kiedyś jako świąteczne pieczywo. Nie mam nic przeciwko takiemu pieczywu :) Smakują wybornie, w niczym nie ustępują tym z Torunia. Jedyny minus to taki, że trochę muszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki(...)piernikami włożymy kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba. O powstaniu katarzynek krąży kilka legend, nie będę ich przytaczała, możecie o nich poczytać tutaj i tutaj . Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.): 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g płynnego miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 jajko 100 g cukru pudru
Domowa Cookierenka AgiWłaściwie babka górnicza, która sprawdzi się znakomicie w roli wykwintnego, świątecznego piernika. Ciasto upieczone na bazie przepisu, na babkę górniczą, z dodatkiem przyprawy do piernika, przełożone kremem budyniowym połączonym z gęstym, kwaśnym powidłem śliwkowym. Łatwe i smaczne, idealne w sytuacji gdy święta tuż, tuż i nie ma czasu na przygotowanie dojrzewających pierników. Ciasto: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru(...)szklanki mleka 2 jajka 250 g margaryny 2 łyżki kwaśnych powideł 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżeczki sody Margarynę utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodać po jednym jajku, a następnie powidło i przyprawy. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mleko. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Praktyczna plPyszne, miękkie pierniczki nadziewane musem śliwkowym z ciasta na piernik dojrzewający staropolski. Pierwsza porcja została zjedzona w mgnieniu oka, nikt nie mógł uwierzyć, że zrobiłam je sama, gdyż wyglądały jak kupne. Polecam przygotować nieco więcej ciasta na piernik dojrzewający by móc upiec kilka dodatkowych, smacznych pierniczków. Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie(...)gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe*: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych) 1 łyżka Amaretto Polewa**: 100 gram gorzkiej czekolady 30 gram masła Miód podgrzewamy z cukrem
Mango PapajaPiernik uwielbiam, za kawą przepadam, a jabłka w cieście także smakują świetnie ;-) Dlaczego zatem tego wszystkiego ze sobą nie połączyć? ;-) Od kilku tygodni unoszą się w moim domu kawowe aromaty. A do filiżanki kawy najlepszy jest kawałek domowego ciasta również z dodatkiem kawy ;-) I oczywiście jabłuszka, pyszne i zdrowe :-) SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju(...)łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka miodu - przyprawa do piernika * - 1 szklanka mocnej kawy - 5-6 jabłek - 2 łyżeczki cynamonu * Zamiast kupnej przyprawy możemy sami zrobić swoją, łącząc rozmaite przyprawy w różnych proporcjach, optymalnych dla nas (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, czarny pieprz, kardamon). Jabłka obieram, kroję na małe
WielopokoleniowoWiem, wiem – piernik w środku lata?? Ale właściwie dlaczego nie? Ja osobiście pierniki bardzo lubię, a ich aromat, choć … Czytaj dalej
brunetkawkuchniMuszę się koniecznie pochwalić tegorocznym pomysłem. Wiem, jestem mało odkrywcza, ale musiałam się pochwalić. Pochwalić się moim debiutanckim piernikiem (już miałam napisać sernikiem, może dlatego, że w głowie mam już kolejny sernikowy plan). Miałam ochotę na przygotowanie go już od kilku lat, ale zawsze jakoś mi umykało, a bardzo bym chciała, aby był pyszny i mógł długo dojrzewać. Tegoroczny dojrzewa(...)świecie powidłami mojego Teścia (mniam!) i podać na świąteczny stół. I oczywiście oczekiwać pochwał. Wieeelu pochwał. Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej Babci Julki. Składniki na dwa trzywarstwowe pierniki: 500 g miodu naturalnego, u mnie malinowy 1,5 szklanki cukru, dałam 1 szklankę 250 g masła 1 kg mąki pszennej, typ 500 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Cakes By Kejtbakalii oraz to ile i jakie kompoty dodamy, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Również to jaką będzie mieć konsystencję też zależy od nas.Moja moczka ma bardzo dużo piernika i bakalii oraz jest bardzo gęsta. Składniki: 1 kg piernika do moczki 1 kompot z wiśni (wiśnie należy wydrylować) sok z 1 pomarańczy sok z ½ cytryny 400 g suszonych śliwek(...)migdałów 200 g rodzynek 200 g suszonej żurawiny 100 g moreli 100 g orzechów laskowych 150 g daktyli 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy ½ tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł. Migdały zalać wrzącą wodą, gdy woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę. Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać. Do garnka
Mama Gotuje