Pachnąca piernikami chrupiąca choinka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita dekoracja Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: 400g mąki pszennej 100g masła 120g cukru 100g płynnego miodu 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika olej do wysmarowania formy Lukier: 1 białko 11-14 łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka Wykonanie: 1. Mąkę(...)cukier puder, sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajka, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta. 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, podsypać mąką i wykroić kolejnymi foremkami (od najmniejszej do największej) kształty
Szalona Kuchnia EwelinyUwielbiam sernik z galaretką, więc dzisiaj zapraszam Was na przepis na sernik z galaretką w ekspresowym wydaniu. To ciasto po prostu pachnie świętami. Spód zrobiłam z pokruszonych pierników, a galaretkę z czerwonej borówki. Sernik to takie uniwersalne ciasto. Piekę je w niskiej temperaturze. Jest równomiernie wyrośnięty i nie opada. Idealny aby go polać galaretką. Sernik z galaretką upiekłam ze zmielonego(...)kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy 23 cm 500 g twarogu 200 g cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 200 g kwaśnej śmietany 1 żółtko 3 jajka szczypta
codojedzeniaRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki foremka (30x11cm): 1¾ szklanki mąki orkiszowej ½ szklanki ksylitolu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka puree z dyni (200g) ½ szklanki mleka ½ szklanki oleju kokosowego ( 80ml) 1średnie jajko Polewa: 70g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju kokosowego(...)szczypta cynamonu Czekoladę rozpuszczamy np. w kuchence mikrofalowej, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz dla smaku cynamon, mieszamy , przestudzoną polewą polewamy piernik Wykonanie: do jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników oraz szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy do drugiej miski dodajemy mokre składniki czyli puree z dyni, mleko, olej oraz jajko, mieszamy
Słodkie zapomnienieMurzynek herbaciany z musem jabłkowym poleca się jako pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Wiem o ludziach, nawet znam takich, którzy pierników nie lubią. Murzynek jest świetnym ich zastępcą. Poza tym, że wyglądem jest dość zbliżony do piernika, to jest to miękkie i puszyste ciasto. Mam też taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy(...)tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu. Potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka naparu z 2 torebek herbaty, u mnie herbata TEEKANNE
MamaOskarkaPiernik z dodatkiem piwa które dodaje ciastu przyjemny smak, idealne ciasto na ostatnią chwilę, od razu po upieczeniu jest idealne do jedzenia. Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 200 g cukru 200 g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika ¾ szklanki piwa 80 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Słoiczek powideł Sposób przygotowania: Żółtka(...)przyprawę, miód i piwo. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem, i piec w temp. 170 stopni około godziny. Wystudzony piernik przekroić na dwa blaty posmarować powidłami, przykryć drugim blatem polać polewą odstawić do lodówki aby polew stężała. Najlepiej smakuje na drugi dzień
RAROSSATort w soczyście zielonym kolorze, przełożony masą maślano czekoladową o smaku piernika, urzekający i wyglądem i kolorem, jak również prostotą wykonania oraz smakiem. Nie obawiajcie się 'warzywnego' smaku, ponieważ szpinak w tym cieście kompletnie nie wpływa na smak, a jedynie je pięknie koloryzuje- jednak, aby ciasto było w jednolitym i soczystym kolorze, to szpinak musi być bardzo dobrze zmiksowany(...)Jeżeli lubisz dodatek owoców, to śmiało do kremu piernikowego można je dodać, np.; borówki, maliny lub cząstki pomarańczy będą się bardzo dobrze komponować. Myślę, że na Święta, tuż obok piernika czy makowca, taki szpinakowy tort też będzie smacznym akcentem. Tortownica 20 cm*: * świeży szpinak- 150-200 g * mąka pszenna- 2 szklanki * olej- 2/3 szklanki * cukier trzcinowy- 2/3 szklanki * jajka
Kraina Miodem Płynącazimowe popołudnie. Słodko i aromatycznie. DESER PIERNIKOWY z MUSEM Z PIGWY Składniki: (2 porcje) 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100 g pierników lub ciastek korzennych 1/2 szkl musu z pigwy (przepis tu ) Przygotowanie: Śmietanę miksujemy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. Pierniki(...)ciastka korzenne kruszymy. Do szklanek lub miseczek nakładamy na przemian pierniki, masę z serka i mus z pigwy. Odstawiamy do lodówki na godzinę ,aby pierniki nabrały wilgoci z masy i zmiękły
Bon appetit mon amieZebrałam dla Was 36 przepisów, które moim zdaniem nadają się doskonale na świąteczne wypieki. W poniższym zestawieniu znalazły się ciasta trudne i łatwiejsze. Jest kilka serników, pierniki i ciasta z makiem i z orzechami. Pełny przepis po kliknięciu w zdjęcie lub nazwę ciasta. „Gargamel” wg siostry Anastazji Makowiec z wiśniami Biszkopt z masą kokosowo-orzechową Sernik kalifornijski(...)Drożdżowa babka z orzechowym nadzieniem Ciasto „Ptasie Mleczko” Sernik imbirowo-czekoladowy Piernikowo-orzechowy sernik Sernik z rosą Cynamonowiec Jabłkowo-orzechowe siostry Anastazji Piernikowy smak siostry Anastazji Piernik z tartym jabłkiem Ciasto orzechowo-miodowe wg siostry Anastazji Gruszkowe Cappuccino „Ambasador” mojej Mamy Pijak Ciasto Śnieżny Puch Ciasto „Dwa Michały” Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji Ciasto
Smaki Na TalerzuWitajcie, połączenie jabłek z przyprawą korzenną do piernika okazało się bardzo smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal(...)szklanka mąki orkiszowej* - 1 szklanka mąki owsianej* - 0,5 kg jabłek (po obraniu) - 2 jajka - małe opakowanie jogurtu greckiego (150-180 g) - 3 łyżki miodu - 1 łyżka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 dag migdałów siekanych *możecie użyć jednego rodzaju mąki Wykonanie Mąkę przesiewamy i mieszamy z przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem
Health-Fit-LifeBoże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)warzywami Galareta bez żelatyny Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto orzechowo-karmelowe Keto orzechowiec Są to oczywiście subiektywnie
Ola la LCHFKrótki zestaw ciast, które warto przygotować na świąteczny deser. U mnie na Święta Bożego Narodzenie zawsze musi być ciasto z makiem, piernik, miodownik i sernik. Wybrałam kilka propozycji, które cieszą się największym powodzeniem. Jeśli nic tu nie znajdziecie, zajrzyjcie do zakładki Na słodko → Ciasta , gdzie jest dużo większy wybór różnych ciast do pieczenia i bez pieczenia. Ciekawa jestem, jakie ciasta(...)królują na Waszym świątecznym stole? Sernik gotowany Sernik z rodzynkami Seromakowiec bez spodu Piernik z masłem orzechowym i marmoladą Piernik wyśmienity Piernik z powidłami Ciasto czekoladowe z serem Ciasto orzechowiec Miodownik z kremem z kaszy manny Pleśniak
Kuchcik gotujeZapach domowej przyprawy do piernika, który gości w naszych kuchniach w okresie Świąt Bożego Narodzenia zapisuje się trwale w naszej pamięci. Zapachy mają to magiczną moc, że szybko wyszukują w naszej pamięci wydarzenia i nawet jako dorośli szybko wracamy do dzieciństwa i na parę chwil stajemy się dziećmi i lądujemy w kuchni naszej Babci czy Mamy. Wybierajcie składniki dobrej(...)jakości żeby wypiek ciast i pierników smakował jak dawniej... Powidła czy konfitury do przełożenia polecam z domowych zapasów, a że śliwek tej jesieni było obficie to mam nadzieję, że Wasze spiżarnie są pełne słoi ze skarbami lata i jesieni. Przepis podaję na jedną klasyczną keksówkę 12x36 cm. Do przełożenia użyłam 1 klasyczne słoiki ,,dżemowe,, powideł śliwkowych. Ciasto piernikowe
Apetyczna babeczkazachowują świeżość i nie tracą smaku przez długi czas od ich zrobienia. Babeczki piernikowe są o umiarkowanej słodyczy, a ich korzenny smak i piękny aromat pochodzi od przyprawy do piernika. Kupując przyprawę do piernika, należy zwrócić uwagę na jej skład, gdyż często zamiast przypraw wypełniona jest mąką i cukrem. Najlepiej, aby nie zawierała mąki ani cukru tylko same przyprawy korzenne(...)Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na babeczki piernikowe: 350 g mąki pszennej (około 2 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao naturalnego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 g cukru 4 jajka 150 g masła 250 ml mleka 4 łyżki miodu Dodatkowo: foremki do muffinek Stella Pack cukrowa posypka
Kuchcik gotujeCzas nastawić ciasto na piernik! Prawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny! Składniki: 500g mąki 20 dag cukru 10 dag masła 15dag miodu 1,5 łyżeczki sody 2 jajka szczypta soli 30g przyprawy do piernika 80g orzechów 25 dag masy marcepanowej słoik gęstych powideł śliwkowych cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka(...)miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy. Studzimy. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a następnie mąkę przesianą z sodą i solą i przyprawą do piernika. Wyrabiamy ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy. Garnek przykrywamy lnianą ścierką i zostawiamy w chłodnym miejscu na tydzień, dwa. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy
Pyry na GazBardzo lubię robić muffinki z dwóch powodów: prostoty ich wykonania (nie musimy używać nawet miksera) oraz niezawodności, bo zawsze się udają 👍 Tym razem moje muffinki wzbogaciłam o przyprawę do piernika ... echhh jaki to był zapach, kiedy jeszcze siedziały sobie w piekarniku! Może więc jeśli będziemy przed świetami mocno zapracowani, takie proste piernikowe muffinki zastąpią nam trochę bardziej pracochłonny piernik? 😃 Odpowiednio(...)świątecznie) ozdobione mogą być fajną ozdobą naszego stołu. Składniki: 220 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru opakowanie przyprawy do pierników 2 łyżki kakao 250 ml mleka 125 ml oleju Dodatkowo : powidła śliwkowe Wykonanie : W dwóch osobnych miseczkach mieszamy: w jednej składniki mokre (jaja, mleko, olej), w drugiej suche (mąka, cukier
Walijskie Pichcenie