Składniki: ? 1 kg mąki ? 120 g masła ? 500 g miodu ? 200 g cukru ? 2 czubate łyżki cukru na karmel ? 4 jajka ? 2 łyżeczki sody oczyszczonej ? 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier ? 2 białka ? 300 g cukru pudru ? sok z 1/2 cytryny oraz ? kolorowe cukierki ? posypki ? kolorowy cukier ? kolorowe pisaki cukrowe Wykonanie: ? Rozpuścić masło, miód i cukier. ? Zrobić karmel – rozpuścić(...)łyżki cukru do brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. ? Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. ? Wbić jajka i zagnieść ciasto. ? Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. ? Na następny dzień, podzielić kulę ciasta
To co kochammiodu ? 1 i 1/4 szklanki cukru ? 3 duże łyżki kakao ? 125 g masła ? 4 jajka ? 1 kg maki ? 1/2 szklanki jogurtu ? 3 łyżeczki sody ? 1 przyprawa do piernika Masa cukrowa ? 1,5 łyżeczki glukozy ? 1,5 łyżeczki żelatyny ? 25 ml gorącej wody ? 350 – 400 g cukru pudru ? barwniki spożywcze Dekoracje ? perełki cukrowe ? posypki cukrowe ? pisaki cukrowe Wykonanie: Pierniczki ? Rozpuścić(...)razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko. ? Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto. ? Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. ? Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąkę. ? Pierniczki piec w 170 st.C przez
To co kochambyli prawdziwie weseli! Gosia i Sławek. Wraz z życzeniami – torcik piernikowy dla Was. Składniki na 1 torcik: Przepis na pierniczki i 5 blatów piernikowych pochodzi z przepisu na Piernik staropolski. ? 5 okrągłych blatów z piernika o średnicy talerzyka deserowego ? ok. 14 piernikowych domków z przepisu na Pierniczki 2015 ? 1 słoiczek powideł śliwkowych ? 200 gotowej masy marcepanowej ? 1 czekolada gorzka
To co kochamdużo radości przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez 7-9 minut w zależności od wielkości. Polecam(...)gęsty lukier. Na koniec dodać sok z cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową tylką obwody na pierniczkach i ozdobne wzory. Lukier rzadki do malowania pierników – reszta lukru, który zostanie z dekoracji – 3 łyżki soku z cytryny – 6 kropli miętowych (takich z apteki) – przegotowana woda w ilości takiej, aby lukier był dość
To co kochammożna jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny(...)pomarańczy – 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa – 1 czekolada gorzka – 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie – Wymieszać wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do piekarnika
To co kochampowiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju(...)miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy masło oraz miód *** *** Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce, jednak nie do lodówki *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 centymetra i wycinamy foremkami pierniczki *** *** W każdym pierniczku wycinamy
Blog z Apetytemroku tak długo zbierałam się do nastawienia Staropolskiego piernika dojrzewającego , aż minął mi ostatni możliwy termin, żeby ciasto mogło się udać. Zatem odpuszczam tę część, w zamian postawię na stole Ekspresowy piernik francuski i miskę tych przepysznych popękanych ciasteczek piernikowych, które zachwycają zimowym klimatem :) Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku wprost rozpływają się w ustach! Będą tak pysznym smakołykiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTakie małe mięciutkie pierniczki na pewno przypadną wam do gustu, dodatek twarogu sprawia, że pierniki są długo miękkie. Składniki na 2 blaszki: 250 g mąki pszennej 125 g twarogu tłustego 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki mleka 4 łyżki oleju 1/2 szkl cukru 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie
Gotowanie...to proste !Pyszny piernik bakaliowy z masą migdałową , według przepisu z broszury „Cukierki i słodycze domowej roboty” wydanej przez Towarzystwo Wydawnicze Bluszcz w dwudziestoleciu międzywojennym. Na przygotowanie piernika potrzebujemy 6 dni: 5 dni leżakowania w chłodzie i 1 dzień na pieczenie. Ciasto I : miód gotować 5 minut na małym ogniu, zdjąć z ognia, wsypać mąkę, wymieszać i wyrobić na gładką masę. Można
królestwo garówpowiesić na choince, ale są tak smaczne, że raczej długo tam nie powiszą Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 150g drobnego cukru 200g płynnego miodu 120g miękkiego masła 2 jajka Polewa czekoladowa: ok 50 ml śmietanki kremówki 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół) 1 łyżka oleju(...)miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy masło oraz miód *** *** Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce, jednak nie do lodówki *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 0,5 centymetra i wycinamy foremkami pierniczki *** *** W każdym pierniczku wycinamy
Blog z Apetytemmąki pszennej 200 g płynnego miodu 100 g cukru pudru 1 duże jajko – do 80 g 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao – 10 g szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie pierniczków zaczynam od wymieszania w misce wszystkich sypkich składników, tj.: 400 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 czubate łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao – 10 g szczypta soli Porada. Zamiast kakao możesz wsypać łyżkę karmelu lub kawy inki (w wersji dla dzieci) bądź łyżkę kawy rozpuszczalnej. Składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Wbijam całe duże jajko – waga do 80 g. Możesz użyć dwóch mniejszych. Wlewam 200 g płynnego miodu, czyli
Zasmakuj Kuchnibędą dobrze smakować. Składniki (na ok. 60 pierniczków): – 150g melasy – 1 jajko – 110g masła – 100g brązowego cukru – 375g mąki – 2 łyżeczki przyprawy do pierników – 1 łyżeczka cynamonu – 0,5 łyżeczki mielonego imbiru – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/4 łyżeczki soli – szczypta pieprzu W garnku podgrzać melasę, masło i cukier(...)min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C (termoobieg) przez 8-10 minut*. Wystudzic na kratce. Smacznego! * im pierniki cieńsze, tym krótszy czas pieczenia
CookYourselfSkładniki: 38 dag mąki pszennej 18 dag miękkiego masła 15 dag drobnego brązowego cukru demerara ¾ szklanki miodu spadziowego lub gryczanego ¾ łyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker 1 torebka przyprawy do piernika Dr.Oetker 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% Cukier puder do obtoczenia Sposób przygotowania: Ciasto najlepiej jest zrobić dzień przed pieczeniem pierniczków. Mąkę pszenną wymieszać w misce z sodą oraz przyprawą(...)piernika i brązowym cukrem, dodać miękkie masło, słodką śmietankę prosto z lodówki i zmiksować mikserem na mokry piasek, wlać miód i ponownie zmiksować do połączenia składników. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać grubo w cukrze pudrze i kłaść na wyłożoną pergaminem blachę od piekarnika
Wanilia i Kardamonmąki migdałowej (można zmielić płatki migdałowe) , 1/2 małego, dojrzałego banana, łyżka dobrej jakości miodu, 3 łyżki oleju kokosowego, łyżeczka kakao 100%, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka przyprawy korzennej do piernika bez dodatku cukru (polecam z firmy Kotanyi) . Sposób przygotowania Najpierw rozpuszczamy w małym garnuszku olej kokosowy. Pod koniec dodajemy miód i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy banana i całość blendujemy(...)gładką masę. Później w misce dokładnie mieszamy ze sobą mąki, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Dodajemy także masę miodowo-bananową i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko, na około 2mm. Na koniec wykrawamy kształtne pierniczki za pomocą ulubionej foremki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół, wykładamy blaszkę
Natka Pietruszki