Piernik z maki ryżowej i mielonych migdałów. Wilgotny, pierny, nie za słodki (niektórzy wręcz twierdzili, że mało słodki). Choć podczas przygotowywania byłam pewna, że będę miała na święta piękny zakalec, okazało się, że ciasto wyrosło i jest pyszne. Serdecznie polecam. Na podstawie "Kwestii smaku". Składniki: 150 g mąki ryżowej 100 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej(...)ozdobić śliwkami i przechowywać w foremce (wyjęte z foremki szybko schnie). Polewa. Na parze rozpuścić połamaną czekoladę wymieszaną ze śmietanką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Inne pierniki
Rodzinka w kuchnimetalowej formy. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Do dużej miski przesiewamy mąkę z gorzkim kakao, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i ulubioną przyprawę do piernika. Do mniejszej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na tarce drobnych oczkach ścieramy do miski jabłko. Dodajemy rozpuszczone masło, miód, wlewamy mleko i mieszamy mokre składniki razem. Przelewamy „mokrą(...)składniki na 12 sztuk SUCHA MISKA 275g mąki pszennej T500-550 45g cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 15g gorzkiego kakao 15-20g przyprawy korzennej do pierników MOKRA MISKA 2 łyżki stołowe miodu 230ml mleka 50g masła, rozpuszczone 1 jajko M 1 małe jabłko (ok. 120g po oczyszczeniu) SZYBKI LUKIER 4-5 pełnych łyżek cukru pudru
Karo in the KitchenJakie ciasta goszczą u Was zwykle na Boże Narodzenie? U nas obowiązkowo sernik, makowiec i piernik. Bardzo lubimy też cappuccino, czy orzechowca. Oczywiście nie może zabraknąć pierniczków :) Poniżej lista najlepszych słodkich inspiracji na Święta Cappuccino Ciasto cynamonowe z czekoladą Czekoladowe ciasto z orzechami Drożdżowe bułeczki cynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Expresowy piernik Makowa gwiazda z ciasta
Moje Kuchenne RewelacjeAromatyczny piernik z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym i kremem budyniowym, oblany czekoladą. Właściwie jest to świąteczna, piernikowa wersja ciasta nazywanego kremarzem góralskim lub miodownikiem. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajko 2 żółtka 1/2 kostki (125 g) margaryny 2-3 łyżki śmietany pół łyżki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe
Praktyczna plpiwa 30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej 15 dag cukru 160 ml płynnego miodu 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu 5 dag mieszanki keksowej Polewa czekoladowa: 12 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka(...)składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką. Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki! Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonMaślano- piernikowa tarta z jabłkami i porzeczkami D elikatna i aromatyczna tarta z ciasta kruchego z dodatkiem pierników wypełniona przepysznym nadzieniem z jabłek i porzeczek. Słodko-kwaśna, pachnąca przyprawami korzennymi- idealna na świąteczny stół. Zamiast porzeczek można użyć żurawiny. Składniki na formę o średnicy 25 cm 230 gramów mąki pszennej 70 gramów pierników Katarzynek, zmielonych na proszek 100 gramów drobnego
olalacookingJeśli np. chcemy powiesić pierniczki na choince dekoracja z lukru będzie jak znalazł. Nie smarowałabym ich jednak całych a jedynie zrobiła fantazyjne wzorki. Zdecydowanie nie wieszałabym też na choince pierników czekoladowych a już na pewno nie tych wypełnionych czekoladą. Dekorowanie pierników może być super zabawą i dobrą okazją do spędzenia czasu z rodziną. Warto jest więc je przygotować
mecooksmąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 szklanka miodu prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki ) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki żelatyny spożywczej około(...)pszenna do posypania stolnicy 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe i około 250 ml ) Wykonanie pysznego piernikowego tortu: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny
Izabelawkuchniprawdziwego miodu wielokwiatowego 20 dag masła 82% 13 dag cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego z mieloną pomarańczą 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 dag przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy Królewski lukier: 2 białka jaj 2 szklanki cukru pudru Kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejku pomarańczowego Sposób przygotowania pierniczków: Masło(...)przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód,wsypujemy cukier waniliowy z pomarańczą, podgrzewamy , gdy masło zacznie się topić wsypujemy kakao i przyprawę do piernika, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników-masa ma być gładka bez grudek i jednolita, zastawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z pudrem, sodą oraz łyżeczką naturalnej kawy, wbijamy jajka, mieszamy
Wanilia i Kardamonświeżych drożdży 25 g cukru pół szklanki mleka 30 g masła 1 małe jajko mała szczypta soli duża szczypta cynamonu Na nadzienie: 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 1 czuba łyżeczka nutelli 40 g masła 50 g cukru Dodatkowo: 1 małe jajko *ilość zależy od rodzaju użytej mąki i panujących w pomieszczeniu warunków, często nie muszę nic dodawać czasem muszę(...)prostokąt (nie musi być idealnie równy i tak go będzie zwijać, szerokość około 5-6 cm). Przygotowujemy nadzienie: masło, cukier, czubatą łyżeczkę nutelli i pełną łyżeczkę przyprawy do piernika podgrzewamy do połączenia. Ja robię to w garnuszku lub gdy się spieszę wkładam szklankę ze składnikami na chwilę do mikrofali i potem całość mieszam do połączenia. Piernikowym nadzieniem smarujemy każdy prostokąt
Słodkie okruszkistopniach. (Początkowo będą bardzo delikatne i mięciutkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji. Najlepiej, aby ciastka nie były zbyt długo pieczone, ponieważ mogą okazać się za twarde.) Ostudzone pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku. (*) Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika
Di gotujeorkiszowej 1 żółtko 50 g masła 50 g jogurtu greckiego szczypta soli 2 łyżki stewii 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta imbiru 50 g deserowej czekolady Do miski wsyp mąkę, imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszaj składniki. Dodaj masło, jogurt i żółtko. Zagnieć jednolite ciasto
Mango Papajaśmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moja tarta z jabłkami jest wypełniona duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą do piernika. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki(...)jajka 0,5 kostki masła 1 łyżka tłustej śmietany Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek cynamon mielone goździki (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy. przyprawa do piernika 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych Tarta z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy z miękkim masłem. Powinniniśmy otrzymać coś w rodzaju
CiastkozercyPolecam gorąco na świąteczny czas… Składniki: 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 15 dag masła 82% 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki prawdziwego miodu Szczypta mielonego białego pieprzu Szczypta soli Lukier królewski do dekoracji: 1 białko 1 szklanka cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego do smaku Sposób przygotowania: Pierniczki: Mąkę przesiać(...)miski dodać cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto
Wanilia i Kardamon