piernik - 7329 przepisów (strona:163/489)

Ciasto piernikowe z ricottą i orzechami włoskimi 121

przyprawami korzennymi. Dzisiaj mam propozycję na miękkie, wilgotne ciasto piernikowe, z ricottą i orzechami włoskimi. Składniki: 220 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika   (u mnie Skworcu ) 1 czubata łyżeczka kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g siekanych orzechów włoskich   2 jajka 160 g cukru 100 ml oleju(...)keksówkę, o wymiarach górnych, około 10 cm x 30 cm.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Produkty suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy: mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, orzechy włoskie. W innej, dużej misce, jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej i ricottę. Miksujemy tylko

Smak mojego domu
Piernikowe mini keksy i pyszna kawa 142

zapomnijcie przygotować pysznych piernikowych mini keksów Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach cukier puder do oprószenia babeczek(...)Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy cukier, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika i ciemne kakao. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach, znów wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Formę

Słodkie okruszki
Gofry pachnące piernikiem 172

Lepiej być po prostu nie może... Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 5 gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek dodatkowo: powidła śliwkowe Mąkę przesiać z proszkiem, dodać przyprawę(...)piernika oraz sól, wymieszać. Maśło rozpuścić z miodem, przestudzić. Jajko roztrzepać, dodać masło z miodem i mleko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie połączyć. Odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie smażyć gofry w gofrownicy według instrukcji urządzenia. Podawać gorące z powidłami. Smacznego! Tymczasem wróciłam do pracy po krótkim jakby urlopie. Muszę przyznać, że łatwo mi nie było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe ciasteczka owsiane (bezglutenowe) 133

tych co na diecie, dla tych bezglutenowych, lub po prostu dla tych, którzy szukają szybkiej przekąski pachnącej piernikiem :) Pyszne ciasteczka owsiane słodzone jedynie daktylami. Polecam! 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej łyżka cynamonu łyżka dobrej jakości przyprawy do piernika łyżka surowego kakao 2 łyżki suszonej żurawiny

Mienta blog
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 188

cukru 1/4 łyżeczki soli 180 g miodu 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g przyprawy do piernika karmel: 45 g cukru 2 łyżki wody Miód z masłem rozpuścić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Cukier i wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie skarmelizować. Gdy nabierze głębokiego, złoto-brązowego koloru, szybko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki 2016 133

przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez(...)cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową tylką obwody na pierniczkach i ozdobne wzory.   Lukier rzadki do malowania pierników – reszta lukru, który zostanie z dekoracji – 3 łyżki soku z cytryny – 6 kropli miętowych (takich z apteki) – przegotowana woda w ilości takiej

To co kocham
Torcik bakaliowy 149

można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z  piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek(...)łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa – 1 czekolada gorzka – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie – Wymieszać wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym

To co kocham
Świąteczne ciasteczka dla alergików (bez glutenu i bez jajek) 176

Składniki: (na około 100 sztuk) 120 g miękkiego masła 140 g cukru 50 g mąki gryczanej 150 g mąki ryżowej 90 g mąki kukurydzianej pełnoziarnistej 1 łyżka przyprawy do piernika 110 g creme fraiche (18%) dodatkowo: 200 g marcepanu Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika. Dodać do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki mojej Babci 150

bakaliami Babci Leny Składniki: (na 40-45 sztuk) 340 g mąki pszennej 165 g cukru 1 jajko 70 g miękkiego masła 150 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka rodzynki orzechy laskowe słupki migdałowe Mąkę przesiać z sodą, po środku zrobić dołek. Wlać gorący miód, dodać masło, przyprawę do piernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
błyskawiczne ciasto piernikowe bez miodu 161

cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa (np.roztapiamy 100 g czekolady + 50 g masła) posiekane orzechy włoskie wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w garnku, mieszamy np. końcówką

Domowy Smak Jedzenia
Co ma piernik do wiatraka 144

tylko sam piernik. Pieczenie, dekorowanie, chrupanie czyli tzw. pierniczenie. Wspaniały „czasoumilacz”, zajęcie nie tylko dla dzieci, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ciasto na pierniki staropolskie zwykle przygotowuje się już

Na moim stole
Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami 136

upiec. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki  sody oczyszczonej Dr.Oetker 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/3 łyżeczki mielonego anyżku 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia Lukier do dekoracji złoty pisak żelowy do dekoracji Dr.Oetker Jak wykonać ? Ciasto(...)Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię  i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej

Wanilia i Kardamon
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 182

czym prędzej je wyciągnijcie! Te pierniczki po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole! SKŁADNIKI 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 230 g masła 3/4 drobnego cukru do wypieków 1 jajko 1/2 szklanki melasy 2 łyżki miodu (W tym przepisie jedna szklanka odpowiada(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy suche składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche

DefinicjaSmaku
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 170

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego rumu Melasę, masło, cukier i kawę rozpuszczalną rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z kawą mieloną, cynamonem, imbirem, goździkami i przyprawą do piernika. Po środku zrobić wgłębienie

Pożeraczka, czyli raz adobrze