szklanki * mąki pszennej 4 pełne łyżki miodu 1 szklanka* cukru pudru 125 g margaryny palma w złotym opakowaniu 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do pierników kolorowe landrynki * szklanka o pojemności 250 ml Margarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy. Do misy robota przekładamy mąkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPIERNICZKI: (ok. 30 szt ) * mąka pszenna – 370 g * cukier puder – 60 g * masło – 45 g * małe jajko – 1 szt * miód – 110 g * przyprawa do piernika – 1 łyżeczka * kakao – 1 łyżeczka * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki LUKIER KRÓLEWSKI: * duże białko – 1 szt * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier puder(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PIERNICZKI: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki! Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na SłodkoŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę może(...)oczyszczonej 25g świeżych drożdży 40g miękkiego masła WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C . Na początek zajmij się suchymi składnikami, tzn. mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, przyprawą do piernika oraz sodą. Miód podgrzej lekko w garnuszku wraz z masłem, tylko do rozpuszczenia się obu składników. Następnie dodaj pokruszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Przelej całość do wcześniej przygotowanych suchych składników
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki drobno startej marchewki 6 daktyli drobno pokrojonych 5 fig drobno pokrojonych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika Polewa: 2 łyżki kakao 8 łyżeczek cukru 2 łyżeczki masła 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą
Kulinarne przygody Gatityłyżka * sok z cytryny – 1 łyżeczka KLUSECZKI: * gotowane ziemniaki – ok. 100 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 1 łyżka * małe żółtko – 1 szt DODATKOWO: * pierniki – 5 szt * orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy. MARYNATA: Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami. Dodajemy sok cytrynowy , pół(...)był aksamitny. Wyłączamy palnik i zaciągamy sos zimnym masłem. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. ZIEMIA ORZECHOWO-PIERNIKOWA: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. Dodajemy posiekane pierniki, suszymy , a następnie wszystko razem drobno siekamy. KLUSECZKI: Masło podgrzewamy na patelni aż do ciemnego zezłocenia, studzimy. Ziemniaki gotujemy , przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, palone masło ,żółtko i odrobinę solimy. Wszystko
Ostra na SłodkoKRUSZONKA PIERNIKOWA: * mąka pszenna – 90 g * cukier puder – 15 g * masło – 10 g * bardzo małe jajko – 1 szt * miód – 30 g * przyprawa do piernika – 0,5 łyżeczki * kakao – 0,5 łyżeczki * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM KASZTANOWY: Kasztany nacinamy , podgotowujemy 3 minuty, usuwamy skorupkę i cienką skórkę(...)śmietany ( musi być zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy. KRUSZONKA PIERNIKOWA: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika
Ostra na Słodkomargaryny 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel) 6 żółtek 4 jaja łyżka sody 1 proszek do pieczenia 1 łyżka kakao 2 opakowania przyprawy do piernika mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę(...)piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania Lukier: 2 białka 30-40 dag cukru pudru szczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą
RAROSSAmąki pszennej; 250 g masła; 200 g białego cukru; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g); 2 jaja; 2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g); 2 łyżki imbiru; 2 łyżeczki cynamonu; 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej; Skórka otarta z całej cytryny; 2 łyżki miodu. Dodatkowo (opcjonalnie); Pisaki cukrowe do ozdobienia ciastek. Sposób przygotowania(...)miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić
Gospodyni Miejskaszklanki * mąki pszennej 4 pełne łyżki miodu 1 szklanka* cukru pudru 125 g margaryny palma w złotym opakowaniu 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do pierników kolorowe landrynki * szklanka o pojemności 250 ml Margarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy. Do misy robota przekładamy mąkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy(...)rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Ciasto umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut
Słodka StronaSkładniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy(...)Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy
Słodka StronaLukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia(...)lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki będą bardzo miękkie tuż po upieczeniu dlatego
Słodka Stronaciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud! W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika (to chyba ten czas , że pasuje niemal do wszystkiego) i kakao - tamte ciasteczka miały piękny, złoto-brązowy kolor. Można wycinać dowolne kształty - u mnie, jak we wspomnieniach - serduszka. Kruche(...)serca cynamonowe Składniki: (na 45-55 sztuk) 175 g miękkiego masła 110 g cukru 1 jajko 255 g mąki pszennej 1,5 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawami. Kiedy składniki dobrze się połączą, uformować kulę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże jeszcze uda mi się takie również zrobić. Pierniczki z witrażykami Składniki: (na 55-65 sztuk) 470 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 75 g cukru pudru 90 g miodu 70 g miękkiego masła 2 jajka dodatkowo: 300 g landrynek Mąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę(...)piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić dziurki (jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince), do otworów wsypywać pokruszone landrynki (najlepiej wkładać je do mocnego, plastikowego worka - każdy kolor osobno - i rozbić tłuczkiem) z górką. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuk) 150 g miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 75 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka mleka lukier: 200 g cukru pudru(...)białko 1 łyżeczka rumu Miód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko. Z masy uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrze